Test

© Leapmotor C10

TEST: Leapmotor C10: het beste van verschillende werelden?

24 februari 2025
Door Alain Devos

Tesla heeft de ontwerpers van het interieur zeker geïnspireerd, voor het design van het koetswerk lijkt er vooral naar BMW en Porsche te zijn gekeken. Over welke auto we het dan hebben? Je kent hem misschien nog niet, maar het is de Leapmotor C10.

 
De essentie - Leapmotor C10
 
Ruime en luxe SUV voor scherpe prijs – De Leapmotor C10 biedt veel auto voor zijn geld, met een ruim interieur, hoogwaardige afwerking en uitgebreide technologie. 

Aantrekkelijke prestaties, maar beperkt snellaadvermogen – De 218 pk sterke elektromotor zorgt voor vlotte prestaties, maar snelladen blijft met 84 kW aan de trage kant. 

Innovatief, maar soms té high-tech – Het minimalistische interieur en de digitale bediening vereisen gewenning, terwijl de ADAS-waarschuwingen soms irritant aanwezig zijn.

De Leapmotor C10 in profiel met zijn elegante lijnen en SUV styling. 01Ook die familienaam is nog zowat helemaal nieuw. Leapmotor is het ‘zoveelste’ Chinese automerk, met als bijzonderheid dat het hier echt letterlijk met medeplichtigheid van een nog altijd vooral Europese speler is binnengebracht. De C10 wordt bij ons aangeboden door een Leapmotor International gedoopte joint venture tussen Stellantis en het Chinese bedrijf, dat vergemakkelijkt natuurlijk de distributie en vergroot dus ook de commerciële mogelijkheden. Het aanbod, dat zeker nog zal groeien, telt al de heel compacte én heel scherp geprijsde elektrische T03 en de een pak grotere C10.TEST: Leapmotor C10: het beste van verschillende werelden?

Duitse looks

De eerste is dus een stadswagen, de tweede een SUV. Hij was er aanvankelijk ook alleen met een elektrische aandrijving, inmiddels is de Europese catalogus al uitgebreid met een REEV gedoopte hybride variant. Het is te zeggen, een 1,5 liter grote en 215 pk sterke benzinemotor doet dienst als zogeheten range extender en laadt dus mee de batterij van de elektromotor op. Ze heeft een emissievrij rijbereik van 145 kilometer, de opgeladen accu en een volle benzinetank zijn samen wel goed voor 950 kilometer. Die variant zullen we later wel eens testen, hier gaat het dus om de volledig elektrische C10. 

 De lichtblokken voor en achter zijn wel elegant 

Qua design springt de C10 er zeker niet meteen uit, vanop enige afstand zou hij voor een BMW X5 en zelfs een Porsche Cayenne kunnen doorgaan. Vergezocht? Toch niet, want het bleek ook de ‘mening’ van enkele van onze altijd – naar auto’s – nieuwsgierige buren. De fraaie lichtblokken voor en (met brede balk) achter maken dat je ook van een zekere elegantie kan spreken, maar in profiel bekeken lijken dus toch vooral enkele Duitse wagens voor inspiratie te hebben gezorgd. Met een lengte van zo’n 4,8 meter mag de C10 tussen (pakweg) een Volkswagen ID.5 en een Audi Q6 E-Tron gaan staan. Zijn prijs ‘plaatst’ hem echter in een andere categorie, maar daarover later meer.Het stuurwiel en het infotainmentsysteem van de Leapmotor C10jpg

Als Philippe Geubels

De grote afmetingen en natuurlijk ook de lange wielbasis van 2.825 millimeter laten een grote zitruimte vermoeden. Dat wordt bevestigd zodra je de auto hebt geopend. Dat lukt gelukkig makkelijk, zij het wel op een nogal ‘aparte’ manier. De sleutel is niet meer dan een dun kaartje, daarmee moet je dan over een in de buitenspiegel (aan de bestuurderskant) bevestigde sensor zwaaien om de portieren te openen. Prima voor ons, zolang dat soort software-snufjes correct blijft werken natuurlijk. Een bediening met de telefoon kan ook.

 Zoek vooral niet naar knoppen 

Eenmaal binnen, ontdek je een interieur dat op het eerste gezicht zo kaal lijkt als het hoofd van Philippe Geubels. Ja hoor, ze hebben bij Leapmotor zeker naar Tesla gekeken. Je vindt alleen op het sobere stuurwiel nog enkele knopjes, maar voor zowat alle functies moet je via het grote en centraal geplaatste aanraakscherm passeren. Zelfs voor het verstellen van de buitenspiegels. Je dient die functie dan eerst in een menu en submenu op te snorren, waarna je een van die al vermelde toetsen op het stuur kan gebruiken om de juiste positie te kiezen. Echt, idioter kunnen ze het onmogelijk nog bedenken.Minimalistisch dashboard van de Leapmotor C10 met een groot centraal aanraakschermjpg

‘Rare’ prioriteiten

Het infotainment werkt gelukkig wel snel en ongetwijfeld wennen dat soort voor de fabrikant vaak – maar dat wordt nooit ‘luidop’ gezegd – kostenbesparende bedieningen na een tijdje wel. Maar dit is echt geen auto waar je iedereen in het bedrijf mee kan laten rijden. Tenzij je een extra kracht aanwerft om opleidingen te geven, die zal zelfs wat tijd nodig hebben om te demonstreren hoe je de luchtstromen voor de verwarming of ventilatie regelt. Android Auto of Apple CarPlay zijn er dan weer (nog) niet, Chinese autobouwers hebben soms echt wel ‘rare’ prioriteiten.

 De veiligheidswaarschuwingen dringen zich iets te veel op 

Nog een bron van enige irritatie zijn de vele ADAS-veiligheidswaarschuwingen. Europa heeft een en ander natuurlijk verplicht gemaakt, zij het echter zonder dat je er bestuurders gek mee moet proberen krijgen. Op de snelweg wordt er bij het passeren van een (zelfs ‘lege’) oprit voor gewaarschuwd dat er verkeer kan invoegen, op andere wegen wordt zowat elke bocht door dezelfde Engelstalige dame aangekondigd. Met steeds ook de goede raad om voorzichtig te rijden erbij. We hebben even moeten zoeken naar een manier om die onzin te ‘neutraliseren’, wat dan gelukkig wel lukte. Bij elke nieuwe rit komen sommige waarschuwingen natuurlijk wel terug. Nog wat gekker, als je achter het stuur even durft te gapen word je er gedurende 15 seconden op gewezen dan je te moe bent om te rijden. Geen enkele schoonmoeder zal zich ooit zo met een mannenleven moeien als deze auto met jouw rijstijl.Royale beenruimte op de achterbank van de Leapmotor C10jpg

Slimme technologie

Goed, genoeg daarover. Over de voor het interieur gebruikte materialen en de afwerkingskwaliteit zijn we best wel enthousiast. De zitruimte is echt wel enorm, die op de achterbank doet je vermoeden in een nog aanzienlijk grotere auto te zitten. Ze staat dan ook vrij ver naar achter, met een inhoud van 435 is de laadruimte daardoor net iets minder royaal. Je kan ze door het neerklappen van de achterzetels natuurlijk wel uitbreiden, tot maximaal 1.410 liter. Voorin, in een zogeheten frunk, kan je ook nog wat kleine spullen of – bij voorkeur – de laadkabels kwijt.

 De zitruimte is royaal, de laadruimte net iets minder 

Aan toptechnologie dus geen gebrek in deze Leapmotor, dat zal ondertussen wel al duidelijk zijn. Met CTC of voluit Cell-to-Chassis zijn de cellen van de batterij als een soort dragend deel in het onderstel geïntegreerd, dat verhoogt de stevigheid en helpt ook plaats besparen. Straf is ook de elektronische structuur, één centrale computer stuurt zowat alle functionaliteiten van de auto aan. Denk dan aan zowel de motor, de batterij, de rijassistentiesystemen en het hierboven toch al even ‘beschreven’ infotainment.De Leapmotor C10 in beweging op een bochtige weg met een dynamische rijhoudingjpg

Bekend verhaal

Belangrijker zijn natuurlijk de mogelijkheden van de motor en meer nog die van de batterij. Keuzestress zal je, eenmaal je voor de volledig elektrische variant hebt gekozen, alvast niet hebben. Er is alleen een motor van 218 pk en 320 Nm en je moet het stellen met enkel achterwielaandrijving, voor hogere vermogens en 4x4 dien je elders aan te kloppen... of te wachten tot Leapmotor het later zelf zal aanbieden. Voor een familiewagen van dit type hebben we echter niet te klagen over de prestaties, zo spurt je er in 7,5 seconden mee van 0 naar 100 km/h en is het ook in zowat alle rijomstandigheden genieten van de vlotte hernemingen. Inderdaad, hetzelfde soort bevindingen als voor zowat alle elektrische auto’s van dit formaat. 

 Het onderstel laat zelfs een zeker sportiviteit toe 

Met onze commentaren over het comfort en de rijdynamiek gaan we zeker ook niemand verrassen. Het eerste is zelfs met de passieve schokdemping en de grote velgen best wel van een hoog niveau, tenzij je je op een stressvolle maandagmorgen misschien toch wat zou storen aan het zachte en als een soort waarschuwing voor voetgangers bedoelde gezoem bij lage snelheden. Ingenieurs van Alfa Romeo, van dezelfde grote Stellantis-familie, zouden zowaar hebben geholpen bij het afstellen van de ophanging. Het zorgt in de sportmodus ook wel voor een zekere sportiviteit, mocht je toch al eens zin krijgen om wat sneller bochten in te duiken. Maar laat ons wel wezen, dat soort ‘gedrag’ past natuurlijk niet bij een dergelijke wagen. De Leapmotor C10 in profiel met zijn elegante lijnen en SUV stylingjpg

Nogal ‘traag’ snelladen

Met een capaciteit (zonder verschil tussen bruto en netto) van 69,9 kWh kun je de batterij van het lithium-fosfaattype marktconform noemen, dat geldt anno 2025 echter niet voor de dan ook wat tegenvallende mogelijkheden inzake snelladen. Dat kan maar tot 84 kW, zelfs een ‘simpele’ Renault 5 E-Tech Electric doet beter. De omvormer van de auto is wel driefasig, met wisselstroom lukt het dan ook met 11 kW. Gelukkig toont de C10 zich ook haast even zuinig als er WLTP-gewijs wordt beloofd. Het rijbereik van 420 kilometer haal je natuurlijk zelden of nooit, maar met een gemiddelde van zo’n 17 kWh/100 km kwamen we wel vrij dicht in de buurt.

De scherpe prijs van € 36.400 euro is zeker niet de enige troef van deze Leapmotor C10, maar hij helpt wel bepaalde irritaties compenseren. Geloof ons, in een rechtstreekse vergelijking van prestaties, zitruimte en ook uitrusting zullen zowat alle concurrenten het hoofd moeten buigen. Met nog eens € 1.500 erbij beschik je zelfs over het Design-topmodel, dat is dan ook echt heel luxueus aangekleed. Jammer wel van dat trage... snelladen, de voor vooral minder jong volk echt iets te ‘hippe’ bediening en toch de bij momenten nogal irritante veiligheidswaarschuwingen. Misschien moeten daar toch nog eens enkele Europese Stellantis-ontwerpers naar kijken, hun Chinese collega’s zijn er gewoon iets te ver in gegaan.

Score

Totaal

Aandrijving

Comfort

Rijgedrag

Veiligheid

Prijs

  • Enorme zitruimte

  • Keurig afgewerkt

  • Knappe technologie

  • Nogal traag ‘snelladen’

  • Irritante veiligheidswaarschuwingen

  • Helemaal geen knoppen meer

Technische gegevens

Leapmotor C10

  • Motor:
    elektrisch
  • Overbrenging:
    achterwielaandrijving
  • Maximum vermogen:
    160 kW / 218 pk
  • Maximum koppel:
    320 Nm
  • Lengte/Breedte/Hoogte:
    4.739 / 1.900 / 1.680 mm
  • Gewicht:
    1.980 kilo
  • Koffer Min/Max:
    435 / 1.410 liter
  • 0-100 km/h:
    7,5 seconden
  • Topsnelheid:
    170 km/h
  • Batterijcapaciteit:
    69,9 kWh (netto)
  • Gemiddeld testverbruik:
    16,8 kWh/100 km
  • Rijbereik:
    420 km (WLTP)
  • Catalogusprijs incl. BTW:
    € 36.400
  • Fiscale aftrekbaarheid:
    100%

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.