Test

TEST: Hyundai Kona: inspelen op emotie

01 december 2017
Door Redactie

Hyundai staat (bijna) voor SUV, dankzij de bestsellers Tucson en Santa Fe. Beide staan in ons geheugen gegrift en hebben Hyundai op de wereldkaart gezet. Beide iconen krijgen vanaf nu het gezelschap van de Kona, een compacte SUV met een groot verleidingspotentieel waardoor zijn succes vanaf dag één verzekerd lijkt.



Sinds de introductie van de eerste generatie Santa Fe in 2001 heeft Hyundai in Europa al meer dan 1,4 miljoen SUV’s verkocht, waardoor het Zuid-Koreaanse merk is uitgegroeid tot een serieuze speler in het zwaarbevochten SUV-segment. De Tucson is sinds zijn lancering in 2015 – met meer dan 200.000 exemplaren - de best verkopende SUV van Hyundai in Europa. Naast de Tucson en Sante Fe is er nog de Grand Santa Fe maar die heeft het moeilijk tegen gelijkaardige modellen van de Duitse premiummerken. De Kona daarentegen beschikt over alle troeven om een bestseller te worden.

DSC09247 2Bewust of onbewust speelt design een belangrijke rol in ons leven. Ook bij het kiezen van een auto. De Kona heeft een heel eigen karakter, waarmee Hyundai zich goed weet te onderscheiden van andere compacte SUV’s. Dankzij zijn geheel eigen styling is de Kona direct herkenbaar als een Hyundai – met dank aan de opvallende Cascade-grille. Uniek zijn de twin-koplampen die de Kona een extra krachtige uitstraling geven. De led-dagrijverlichting is boven de ledkoplampen geplaatst, waardoor het front extra krachtig, progressief, slank, scherp en zelfverzekerd oogt. De gewaagde voor- en achterkant worden benadrukt door de brede houding van de auto en zijn volumineuze, agressieve design. Het dak in contrastkleur en de keuze tussen tien verschillende buitenkleuren biedt heel wat combinatiemogelijkheden voor bijna elke individuele stijl.

interieur 1Bij het openen van de deur is onmiddellijk duidelijk dat Hyundai ook binnenin goed werk heeft afgeleverd. Het dashboard heeft een moderne vormgeving en alle bedieningsknoppen zijn logisch gegroepeerd. Het grote infotainmentscherm in het midden van het dashboard maakt indruk. Niet alleen qua grootte, maar ook qua functies en bedieningsgemak. Het optionele 8-inch touchscreen met geïntegreerd navigatiesysteem toont alle functies van de navigatie-, media- en connectiviteitsdiensten en ondersteunt tevens Apple CarPlay en Android Auto. Hyundai levert dit navigatiesysteem standaard met een zevenjarig abonnement op LIVE Services, waardoor je altijd de beschikking hebt over informatie over weer, verkeer, snelheidscamera’s en points of interest (POI). Uiteraard ontbreekt een achteruitrijcamera met dynamische hulplijnen hier niet.

Een inductielader voor draadloos opladen van smartphones is optioneel verkrijgbaar en elke Kona is standaard voorzien van een USB- en AUX-poort, evenals een 3,5-inch Mono TFT LCD-display die is geplaatst tussen de analoge meters. Een 4,2-inch TFT-kleurendisplay is optioneel. Voor muziekliefhebbers heeft Hyundai een audiosysteem van Krell in de aanbieding voor een optimale geluidsbeleving aan boord.

De voorstoelen zitten goed, en bieden voldoende zijdelingse steun. Naar wens levert Hyundai 8-voudig elektronisch verstelbare voorstoelen met ventilatiefunctie. Het stuur is makkelijk instelbaar, en is optioneel verwarmbaar. De passagiers achterin hebben voldoende beenruimte, ondanks de compacte afmetingen van de Kona. Met een bagageruimte van 361 liter scoort de nieuwkomer redelijk, leg je de achterbank plat ontstaat er een ruimte van 1.143 liter.

MOTOR KONA2De Kona is (voorlopig) leverbaar met een 1.0 T-GDI-turbodriecilinder op benzine. Deze levert 120 pk en accelereert van nul naar honderd in 12 seconden. Een topsnelheid van 181 km/u is mogelijk. Naast de driecilinder biedt Hyundai een 1.6 T-GDI turboviercilinder op benzine aan. Deze krachtbron produceert 177 pk en is gekoppeld aan een zeventraps DCT-automaat met dubbele koppeling en heeft standaard vierwielaandrijving. De viercilinder legt het sprintje naar de honderd af in 7,9 seconden en heeft een topsnelheid van 205 km/u.

In 2018 introduceert Hyundai twee nieuwe 1.6-liter turbodieselmotoren van de nieuwe generatie in de Kona. De eerste levert een vermogen van 115 pk en wordt gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak én voorwielaandrijving. De tweede produceert 136 pk en 320 Nm trekkracht. Hyundai koppelt deze dieselmotor aan de zeventraps DCT-automaat met naar keuze vóór- of vierwielaandrijving. Midden 2018 lanceert Hyundai een volledig elektrisch aangedreven Kona.

DSC09234 3Less is more. Naar verwachting zullen de meeste Kona-klanten kiezen voor de 1.0 T-GDI benzinemotor, een aangename driecilinder die op cruisesnelheid een toonbeeld van rust wordt. Schakelen gaat soepel, maar met voldoende gevoel en weerstand. De 1.6 T-GDI met 177 pk kon ons minder overtuigen. Hoewel hij over een ruim vermogen beschikt, kan hij de (sportieve) verwachtingen niet inlossen. Hij schiet niet uit de startblokken zoals je zou verwachten, hier speelt een traag reagerende automaat en het extra gewicht van de vierwielaandrijving een grote rol.

Hyundai’s actieve veiligheids- en rijhulpsystemen onder de naam SmartSense voldoen aan de strengste Europese veiligheidseisen en behoren in de Kona tot de beste in het SUV B-segment. Naast zes airbags beschikt de Kona standaard over Lane Keeping Assist en Driver Attention Warning. Systemen als Forward Collision-Avoidance Assist met voetgangersherkenning, High Beam Assist met Static Low Beam Assist, Blind-Spot Collision Warning en Rear Cross-Traffic Collision Warning zijn optioneel leverbaar.

Onopvallend de straat inrijden is onmogelijk met deze Hyundai. De Kona is hip en stoer, en Hyundai overvalt het compacte cross-oversegment met een bijzonder goed rijdende en -in de juiste kleur- opvallende auto. Je kan de nieuwe Kona configureren vanaf € 17.899, inclusief 5 jaar volledige waarborg zonder kilometerbeperking. Hoewel de concurrentie moordend is, voorspellen we de nieuwkomer een grote toekomst, te vergelijken met die van zijn grotere broer, de Tucson.

88
Aandrijving17/20
Comfort 17/20
Rijgedrag 18/20
Veiligheid 18/20
Prijs 18/20
 

Onderscheidend design
Dynamische rijeigenschappen
Infotainmentsysteem

Beperkte ruimte achterbank


 

Deel op

Lees meer over

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.