Test

© Hyundai Motors

TEST: Hyundai Kona Electric 64 kWh: Kwestie van voorsprong

10 november 2018
Door Stijn Blanckaert
Terwijl Tesla er na al die tijd nog steeds niet in geslaagd is om de Model 3, zijn betaalbare elektrische auto met een acceptabel rijbereik, naar Europa te verschepen, heeft Hyundai dat met de Kona Electric met zijn aangekondigd rijbereik van 482 km (WLTP) wel voor elkaar gekregen. Komt daarmee meteen ook een eind aan de “range anxiety” die veel potentiële kopers parten speelt? Autonieuws zocht het uit. 

HyundaiKonaEV11
De spoeling is erg dun als je op zoek bent naar een betaalbare elektrische gezinswagen die ook een aanvaardbare autonomie biedt. Als je meer dan 300 km (WLTP) ver wil raken vallen de VW e-Golf, Nissan Leaf, BMW i3, Kia Soul EV en Hyundai Ioniq EV al af, en als je ook het criterium “aanvaardbare prijs” vooropstelt moet je de Jaguar iPace, Audi e-Tron en alle huidige Tesla’s vergeten. Eigenlijk blijft momenteel alleen nog deze Hyundai Kona EV over, een volledig elektrische variant van de origineel gelijnde compacte crossover-SUV van de Zuid-Koreaanse constructeur, in afwachting van de 60 kWh-versie van de Nissan Leaf. Uiterlijk zie je dat dit een bijzondere Kona is door het volledig gesloten front zonder traditioneel radiatorrooster (met de klep voor de laadpoort naast de linkerkoplamp) en de aerodynamisch geoptimaliseerde velgen, binnenin herken je de elektrische versie door zijn specifieke middenconsole zonder versnellingspook. 

HyundaiKonaElectric01
Hyundai brengt de Kona Electric meteen in twee varianten op de markt. De eerste is uitgerust met een 39.2 kWh-accupack, en belooft een rijbereik van 312 km (WLTP), terwijl zijn elektrische motor hem 136 pk aan vermogen en een maximumkoppel van 395 Nm helpt. Die versie wordt aangeboden vanaf € 34.999,- in de Twist-basisuitvoering. Wij reden echter met de krachtigere 64 kWh-versie met het “accupack met lange actieradius”, die met 204 pk beduidend krachtiger is, en hetzelfde maximumkoppel van 395 Nm levert. Met dat grotere accupack zou je luidens de fabrieksopgave niet minder dan 482 km ver raken volgens de WLTP-norm, wat erg  veelbelovend is. De basisuitvoering Twist is niet verkrijgbaar met de 64 kWh-batterij, dus het gamma begint wat deze versie betreft bij de Urban, die vanaf € 44.999,- wordt aangeboden. Wij reden met de Sky-uitvoering die standaard uitpakt met een hifi-systeem van Krell, lederen stoelen, een navigatiesysteem met een aanraakscherm van acht duim, ledkoplampen, een actieve snelheidsregelaar en stuurassistent, een head-updisplay op een uitklapbaar glazen schermpje en nog een hele reeks andere voorzieningen, en voorzien van metaalglanslak (€ 650,-) en het Sensation Pack (€ 999,-) met een glazen schuifdak en geventileerde zetels € 45.998,- kostte. Op zich vanzelfsprekend geen koopje, maar wel degelijk concurrentieel als je hem vergelijkt met de andere EV’s die hij qua rijbereik en uitrusting toch duidelijk overtroeft. Bovendien krijgen particulieren en eenmanszaken van de Vlaamse overheid nog een premie van € 3.500,- op de 39 kWh-uitvoering en € 2.500,- op de 64 kWh-Kona, en betaal je op elektrische auto’s geen BIV en verkeersbelasting, wat de pil verzacht.

HyundaiKonaEV04
Dat het beloofde rijbereik van 482 km, ook nu het op de WLTP-norm gebaseerd is, nog steeds te optimistisch is, is geen verrassing. Niettemin konden we tot onze tevredenheid vaststellen dat onze Kona, ondanks regelmatig aanspreken van de 204 beschikbare pk’s in zowel de Comfort- als de Sportstand en het amper of niet gebruikmaken van de ECO-modus, telkens moeiteloos een afstand van 350 tot 380 km kon afleggen vooraleer een laadpaal opgezocht moest worden. De temperaturen tijdens onze test lagen rond de 10 graden, wat voor zo’n accu suboptimaal is. In de zomer moet het dus nog wat beter kunnen, bij winterse temperaturen moet je je verwachtingen qua rijbereik echter wat temperen. Hoe je het echter ook draait of keert, de vraag die we ons bij het begin van onze testweek stelden werd daarmee duidelijk beantwoord: wie voor de Kona Electric met het 64 kWh-batterijpack opteert kan op beide oren slapen en raakt zonder angst voor een lege batterij op zijn bestemming. Een hele geruststelling, waardoor je volkomen ontspannen met deze Hyundai op pad vertrekt. 

Wij verbruikten tijdens onze test zo’n 15 kWh/100 km, wat aan een prijs per kWh van € 0,25,- overeenkomt met € 3,75,- per 100 km. De batterij kan aan een normaal 220 V-stopcontact (2 kWh) opgeladen worden (van leeg tot vol in 31 uur), met een wallbox (7 kWh, volledig opladen in 9 uur 35 minuten) of aan een snellader tot 100 kWh (54 minuten voor 80% batterijlading). Vanzelfsprekend wacht je in normale omstandigheden niet met laden tot de batterij leeg is, waardoor je zelden of nooit echt nood zal hebben aan een passage langs een van de 85 snelladers die bij de Hyundai-verkooppunten beschikbaar zijn.

BandHyundaiKona EV

Dat een elektrische auto van het kaliber van een Tesla of Jaguar iPace voor heel wat acceleratie- en hernemingssensaties zorgt kon u hier al lezen, maar ook deze Kona staat met zijn 204 pk en zijn onmiddellijk beschikbare 395 Nm garant voor opmerkelijke acceleraties en dito hernemingen. Vanuit stilstand haal je bij volgas in 7,6 seconden de 100 (9,7 s voor de 39,2 kWh-versie), en de topsnelheid van 167 km/h (177 km/h op onze teller) wordt in geen tijd behaald. Je verwacht zo’n vinnigheid niet meteen van een compacte SUV die weinig sportiviteit uitstraalt, en als je die vinnige hernemingen en acceleraties ook wil omzetten in een resoluut sportieve rijstijl roepen de met 215 mm niet al te brede Nexen-banden je al snel tot de orde. Ze kunnen namelijk niet overweg met de plotse Newtonmeters en gaan duchtig aan het spinnen wanneer het stuur niet volledig recht staat en het ‘gas’pedaal wordt gevloerd. Wie zich dus niet inhoudt zal al snel bij de bandenboer staan voor een setje nieuwe rubbers vooraan.

Die banden zorgen ook voor nogal wat rolgeluid, wat echter alleen opvalt omdat er voor de rest door het ontbreken van motorlawaai en de goede demping van stroomlijngeluiden stilte heerst aan boord. Over geluid gesproken: bij lage snelheden produceert de Kona een specifiek gezoem om voetgangers en fietsers duidelijk te maken dat een auto aangereden komt. Dat geluid is hier nog uitschakelbaar, maar Europa verplicht alle EV’s om vanaf juli volgend jaar altijd zo’n geluid voort te brengen bij lage snelheden.

HyundaiKonaEV09

De koffer van de elektrische Kona is met 332 liter 29 liter kleiner dan die van de andere Kona’s, en is dus niet zijn grootste troef. Het plaatsaanbod voorin volstaat ruimschoots, maar achterin heb je beter geen al te lange benen. We mogen echter niet vergeten dat dit een compacte auto is, en geen full-size SUV. De rijhouding is goed en het dikke, met leder beklede stuur ligt goed in de hand. Het grote aanraakscherm dat bovenop het dashboard prijkt is goed leesbaar en makkelijk in gebruik, al blinkt het niet uit qua reactiesnelheid. Na een korte gewenningsperiode weet je al snel hoe alles werkt en kan je deze Hyundai helemaal naar je wensen afstemmen.

HyundaiKonaEV07
Leuk is ook dat je de mate van energierecuperatie en dus het remeffect bij het lossen van het rechterpedaal makkelijk zelf kan instellen met de peddels achter het stuur. Met het linkse exemplaar kies je voor meer remkracht (en dus bijladen van de batterij), en kan je zelfs “bijremmen”, zodat je de echte remmen vaak weinig of niet aangesproken worden en maar weinig slijtage zullen kennen. 

In zijn 64 kWh-uitvoering is de Kona Electric een pittige, capabele en aangenaam comfortabele auto die je in alle rust en zonder een zweem van “range anxiety” naar je bestemming brengt. Dat hij zijn prestatiepotentieel niet vertaalt in een hyperefficiënt weggedrag vergeef je hem gezien zijn roeping graag. Hoewel zijn prijs absoluut gezien vrij hoog blijft krijg je wel erg veel waar voor je geld, en zijn er momenteel zo goed als geen qua rijbereik, prijs en uitrusting gelijk(w)aardige concurrenten verkrijgbaar.

 

79
Aandrijving17/20
Comfort 16/20
Rijgedrag 15/20
Veiligheid 16/20
Prijs 15/20
 

Volledige uitrusting
Acceleraties en hernemingen 
Rijbereik

Koffervolume


 

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.