We konden de eerste (volwaardige) elektrische Lexus in het voorjaar al kort aan de tand voelen in de Provence, maar echte praktijkcijfers, die konden we je nog niet voorleggen. Tot vandaag. Bevestigt deze luxe Japanner zijn goede eerste indrukken?
De Lexus RZ450e werd afgeleid van de Toyota bZ4X en gaat door het leven als een concurrent voor de BMW iX3 en in mindere mate – want niet bepaald premium - de Tesla Model Y. Hij staat een trapje hoger dan de Volvo XC40 en de Audi Q4 e-tron en een sport lager dan de Mercedes-Benz EQE SUV.
Hij heeft dus een vrij unieke positie in het luxesegment, dat vandaag gedomineerd wordt door de voorgenoemde BMW iX3. De Lexus onderscheidt zich van zijn Beierse rivaal door zijn standaard vierwielaandrijving, zijn erg riante uitrusting en zijn 10 jaar waarborg. Zoals je in ons testverslag kan lezen, waren we ook bijzonder indruk van de Direct4-sturing en de geluiddemping.
We schreven toen ook dat de sportdempers van de Privilege Line ons nogal stug leken. We moeten enigszins op onze woorden terugkomen: onze testauto in België was voorzien van deze dempers en het dient gezegd dat ermee te leven valt. Ze houden het koetswerk in elk geval zeer goed in toom in snelle bochten en zullen de actieve bestuurder zeker kunnen bekoren. Ben je meer op comfort gesteld, dan kies je misschien beter voor de Executive Line of Business Line.
De Privilege Line heeft ontegenzeggelijk als nadeel dat de grote wielen enkele tientallen kilometers van het rijbereik afknabbelen. Dat rijbereik is sowieso al niet van de grootste. Neen, met 395 kilometer volgens de WLTP-cyclus maak je geen indruk in dit segment. De hamvraag is natuurlijk hoeveel van dat theoretische rijbereik er in de praktijk overblijft. Of liever: in ‘een’ praktijk, want de onze is natuurlijk de jouwe niet per se…
Terwijl we in maart 2023 ons verbruik op rustige Provençaalse wegen zagen stabiliseren rond 19 kWh/100 km, kwamen we in België uit op een testgemiddelde van 24,2 kWh/100 km. Dat is best een hoge waarde, maar eigenlijk vergelijkbaar met wat we noteerden met de BMW iX3. Er zitten nu eenmaal veel snelwegkilometers in ons weekprogramma. Dat neemt niet weg dat het op landelijke wegen geen sinecure is om onder de 20 kWh/100 km te duiken.
Ergo, de Lexus RZ450e is geen zuinigheidswonder. Koppel zijn verbruik aan een accu die beperkt is tot 64 kWh netto en je begrijpt meteen dat 300 kilometer zowat het maximum is dat je kan verwachten. De Belgische importeur had echter belangrijk nieuws te melden in deze context. Onze testauto werd geproduceerd in mei en intussen heeft Lexus enkele rijbereikverhogende updates ontwikkeld, die helaas nog niet waren geïnstalleerd op de bewuste wagen…
Conclusie: de Lexus RZ450e rijdt heerlijk, maar niet zuinig. De recente updates zouden zijn rijbereik moeten vergroten. We houden ons paraat voor een derde test met deze markante Japanner…
Leaseprijs 48 maanden / 100.000 km: € 1126,32 excl. btw
TCO 48 maanden / 100.000 km: € 1124,26TCO_Lexus_RZ450e.pdf
Hoe wordt de leaseprijs berekend?
De maandelijkse leaseprijs wordt aangeleverd door Athlon en is gebaseerd op een standaardvoertuig waarop de standaard fleetkorting is toegepast. Het betreft een operationele leasing voor 4 jaar en 100.000 km, inclusief onderhoud, verzekering en een set winterbanden. Het betreft geen bindend aanbod.
Hoe berekent Autonieuws de TCO?
Om een totaalbeeld van de kosten te krijgen (TCO, voor total cost of ownership), moet je verder kijken dan de leaseprijs. Onze berekening van de TCO is gemaakt met de Car Cost Advisor van Eurofleet Consult, dé marktreferentie in België en Frankrijk voor TCO-berekeningen op maat van de gebruiker. We houden rekening met de fiscale aftrekbaarheid, 65% niet-terugvorderbare btw, de solidariteitsbijdrage, het brandstofverbruik volgens de door de constructeur opgegeven cijfers (WLTP) en de belasting op de verworpen uitgaven. We gaan hierbij uit van de situatie van een werknemer van een vennootschap die aan de normale vennootschapsbelastingstarieven belast wordt. Het gaat in deze berekening om de zogenaamde TCO na belastingen (TCO 3 volgens de nieuwe nomenclatuur).
Is deze auto interessant voor mij als zelfstandige?
Wens je advies bij de aankoop van je bedrijfswagen en wil je weten wat de beste keuze is in jouw situatie? Twijfel je tussen een diesel, benzine, hybride of elektrische auto? Wil je het volledige plaatje zien inclusief de fiscale aspecten en foute keuzes vermijden? Neem dan contact op met Car-Matchers.be voor onafhankelijk, betaalbaar en helder advies.
YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen
BTW: BE 0883 567 853