Test

© BMW Group

TEST: Hoeveel verbruikt de BMW iX xDrive50 in de praktijk?

06 februari 2022
Door Dieter Quartier
We konden in het najaar van 2021 al enkele uren proeven van de rijervaring van BMW’s grote elektrische cross-over in Beieren. Om een beter idee te krijgen over zijn praktijkverbruik en -rijbereik hebben we hem onlangs op vertrouwd terrein getest. Dit zijn onze resultaten na een week huis-, tuin- en keukengebruik.



De BMW iX heeft al heel wat stof doen opwaaien. Niet iedereen is opgezet met de styling, maar het minste dat je kunt zeggen, is dat je niet onopgemerkt blijft. Dikke duimen hebben we niet geoogst, maar toch veel verwonderde blikken en zelfs heel wat vragen wanneer we de auto ergens parkeerden. Lang geleden dat we dat nog hadden meegemaakt met een Beemer.

Het valt hoe dan ook niet te ontkennen dat de Duitsers de bakens verzetten met de iX, niet het minst wat de technologie betreft. De eigenschappen en bijzonderheden, de pro’s en de contra’s en interessante details, die ontdek je in onze eerste test met de BMW iX xDrive 50. In een notendop: we waren vooral onder de indruk van zijn comfort en zijn digitale ecosysteem. Minder positief vonden we zijn hoge gewicht en de prijs van de opties.
P90446811 highRes the new bmw ix m60 0Koudere temperaturen 

We schreven toen ook dat het wel snor zat met de efficiëntie van zijn aandrijfgroep. Wij kwamen tijdens onze Beierse test uit op een gemiddelde van afgerond 21 kWh/100, onder gunstige klimatologische omstandigheden en over een gemengd parcours, maar vooral landelijke wegen.  

Toen we de auto hier in België testten, schommelde het kwik tussen 3 en 8 graden. Zulke lage temperaturen vinden accucellen minder leuk. Ze worden minder efficiënt en er gaat dus vermogen en rijbereik verloren. 
P90446804 highRes the new bmw ix m60 0Met de adaptieve cruisecontrol op 120 km/h vastgepind gaf de boordcomputer na een vlot snelwegtraject van 75 kilometer in de ene richting (heenweg) en dezelfde afstand in de andere richting (terugweg) 25,8 respectievelijk 26,4 kWh/100 km aan. Als je weet dat de batterij netto 105,2 kWh aan elektronen afgeeft, dan weet je dat je bij dergelijk snelweggebruik na ten laatste 400 kilometer een laadpunt moet zoeken. 

Bij milde temperaturen kunnen daar tientallen kilometers bijkomen als je niet te kwistig bent met grote stroomverbruikers als de actieve bassen in de stoelen of de uitgebreide verwarmingsfuncties van het meubilair (lees: de stoelen, het stuurwiel en zelfs de armleuningen). 

Koude temperaturen en rond de stad

Een EV werkt op zijn efficiëntst als hij ook energie kan recupereren tijdens het vertragen. Op de snelweg is daar nauwelijks sprake van, maar op gewone wegen en in de stad kun je flink wat kWh terugwinnen. De twee elektromotoren van de iX xDrive50 kunnen zelfs 200 kW aan vermogen aftappen van de wielen in de maximale recuperatiestand. Die is nogal agressief en oncomfortabel voor de passagiers, die haast in de gordels hangen als je het gaspedaal lost. 
P90446862 highR1111es the new bmw ix m60 0Je keest beter voor de middelhoge stand of beter nog: de adaptieve stand, waarbij de auto zelf de mate van recuperatie regelt op basis van de afstand tot je voorligger en zelfs de weg die zich voor je uitstippelt. Als je dat wenst, houdt hij zich netjes aan de geldende maximumsnelheid en gaat hij automatisch vertragen in de bocht of wanneer je bijvoorbeeld een rotonde nadert.

Wij hebben wat gespeeld met het systeem, maar voor de helft van de tijd stond de recupstand toch in ‘Adaptive’. Aldus kwamen we op een ‘niet-snelweg’-gemiddelde van 23,8 kWh/100 km verspreid over 4 aparte trajecten van in totaal 116 kilometer. Onze boordcomputer gaf als gemiddelde rijbereik een kleine 500 kilometer aan. 

We hadden niet de gelegenheid om de auto op voorhand op te warmen. Dat had dit cijfer zeker nog kunnen drukken. Zolang de auto aan de wallbox of laadpaal hangt, kun je immers netstroom gebruiken om de binnentemperatuur op menselijke hoogte te brengen. In het andere geval moet je een beroep doen op de warmtepomp van de iX, die dan wel efficiënter is dan een gewoon verwarmingssysteem, maar toch wat kWh vreet.

Conclusie?

Het algemene gemiddelde van een weekje testrijden (met inbegrip van maar niet beperkt tot de voorgaande trajecten) bedroeg 24,8 kWh/100 km. Dat is in verhouding aanvaardbaar, als je rekening houdt met het formaat van de auto en zijn prestaties. Anderzijds hebben we daar we maar mondjesmaat van geprofiteerd – de occasionele verkeerslichtsprint niet te na gesproken. 

Ter vergelijking: met elektrische SUV’s in het D-segment (genre Ford Mustang Mach-e en Skoda Enyaq iV) zit je tussen de 20 en 23 kWh/100 km. Het is dan ook buiten kijf dat de nieuwe generatie elektromotoren en batterijen van BMW een stuk efficiënter zijn dan hun voorgangers.

In de praktijk kun je bij doorsnee gebruik rekenen op 450 zorgeloze kilometers met de iX xDrive50, lees: 500 kilometer minus 50 kilometer reserve. BMW geeft zelf een WLTP-cijfer op van 630 kilometer. Dat is een verschil van 20 procent, wat in onze ogen aanvaardbaar is want deels toe te schrijven aan onze lage testtemperaturen.

Advies voor uw volgende bedrijfswagen?

Op zoek naar de ideale laadoplossing?

Deel op

Dieter Quartier

Dieter Quartier (°1976) schrijft al sinds 2000 met motorolie in plaats van inkt. Zijn interessesfeer reikt van classics tot electrics. Bedrijfsmobiliteit in ruime zin is zijn dada.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.