Test

© BMW

TEST: BMW X5 50e xDrive: Beter dan ooit, fiscaal compleet achterhaald

08 december 2023
Door Stijn Blanckaert

Ter gelegenheid van de facelift van de X5 van de tweede generatie gaf BMW de plug-inhybride een update en herdoopte het merk het model door van 45e 50e te maken en meer vermogen te combineren met een grotere accu. Wat betekent die verandering en is de X5 nog steeds even goed als voorheen? We zochten het uit.

 

Bij de update van begin 2023 kreeg de X5 van de G05-generatie een al bij al discrete facelift, met andere koplampen en achterlichten, maar BMW heeft er ook deze keer voor gezorgd dat wie nog met een “oude” X5 van voor de LCI (of Life Cycle Impulse, BMW’s naam voor een facelift) niet plots meteen (ver)oud(erd)e auto rijdt. P90489788 highRes the new bmw x5 xdrivEen van de opvallendste nieuwigheden aan de vernieuwde versie zijn de typische BMW-nieren. Die kunnen nu namelijk ook verlicht worden, zoals al op de X6, maar kregen gelukkig niet de karikaturale afmetingen van de exemplaren van de X7 of nieuwe 7-Reeks. 

BMW Curved Display én iDrive 

Binnenin is de update duidelijker dan aan de buitenkant, doordat ook de X5 nu het Curved Display heeft gekregen. Dat nieuwe BMW-dashboard bestaat uit een digitaal instrumentencluster van 12,3 duim dat onder dezelfde glasplaat zit als het centraal infotainmentscherm dat dan weer 14,9 duim in diameter meet. P90489814 highRes the new bmw x5 xdrivHet dubbele scherm is goed afleesbaar, heeft een uitstekende resolutie en geeft toegang tot het vernieuwde BMW-infotainment dat wat gewenning vraagt door de talloze functies maar uiteindelijk wel praktisch blijkt en via het scherm zelf maar gelukkig ook nog steeds via de onvolprezen iDrive-controller op de middenconsole kan bediend worden. Een leuke feature is de parkeerassistent die geprogrammeerd kan worden om een specifiek manoeuvre volautomatisch uit te voeren en parkeer- en manoeuvrestress te verminderen. P90489816 highRes the new bmw x5 xdriv

Het zitcomfort en plaatsaanbod in de X5 veranderde natuurlijk niet en blijft op hetzelfde hoge niveau als voorheen, maar een zevenzitsvariant van de plug-inhybride blijft onmogelijk waardoor wie de elektrokracht wil daar maximaal met vijf inzittenden van kan profiteren. De koffer is dan wel 150 liter kleiner dan bij de benzine- en dieselversies maar blijft meer dan groot genoeg voor gezinsgebruik en vraagt geen offers, ondanks de grote accu van de plug-inhybride aandrijflijn. P90489820 highRes the new bmw x5 xdrivHelaas is de in twee delen openende kofferklep met het valluik onderaan niet zo handig bij het laden van de auto, omdat het daardoor erg moeilijk wordt om de achterkant van de koffer (tegen de rugleuningen van de achterbank) te bereiken. 

Van 394 naar 490 pk 

Bij de modelwijziging bleef BMW trouw aan de drie liter grote zes-in-lijn als verbrandingsmotor. Bij de modelupdate steeg het vermogen ervan van 286 naar 313 pk. Daarnaast werd ook de elektromotor krachtiger en heeft hij nu 197 pk in plaats van 113 pk. P90489823 highRes the new bmw x5 xdrivHet gecombineerde vermogen stijgt zo van een al niet onaardige 394 pk en 600 Nm naar 490 pk en 700 Nm. Daarmee knalt de plug-in in 4,8 seconden naar de honderd, wat een seconde sneller is dan voorheen. Relevanter nog is de nieuwe accu, die van 20,9 naar 25,7 kWh netto groeide en voor een tot 110 kilometer opgerekt theoretisch rijbereik kan zorgen. Dat haalden we in de winterse omstandigheden van onze test niet, maar 70 kilometer was wel systematisch mogelijk, wat ertoe leidde dat we na 637 testkilometers gemiddeld niet meer dan 1,7 l/100 km aan benzine verbruikt hadden. Het elektrisch verbruik ligt met 28,1 kWh/100 km hoger dan bij een zuivere EV, maar de winterse omstandigheden tijdens onze testperiode speelden hier zeker ook een rol. 

Hoe dan ook is ook het verbruik van deze plug-inhybride echt “à la tète du client” en is het mogelijk om meer dan 10 liter benzine te verbruiken per 100 kilometer, maar kan een verantwoorde chauffeur zoals we tijdens onze test aantoonden ook effectief zo goed als geen benzine nodig hebben voor zijn dagelijkse ritten. 

Het minpunt van de “45” die zijn accu maar aan 3,7 kW kon opladen werd weggewerkt, want de nieuwe accu haalt een laadsnelheid van 7,4 kW en kan daarmee dubbel zo snel gevuld worden. Snelladen is in tegenstelling tot bij de grootste concurrent van deze BMW, de Mercedes GLE, niet mogelijk, maar is op een plug-inhybride ook geen absolute noodzaak. P90489752 highRes the new bmw x5 xdriv

Het leeggewicht van zo’n 2,7 ton heeft geen negatieve gevolgen voor de rijervaring die zelfs met het hoge koetswerk en hoge gewicht dynamisch en begeesterend blijft. Met dank aan de standaard luchtvering is het rijcomfort echt uitstekend te noemen en doen de grote velgen niet al te veel afbreuk aan het ophangingscomfort. 

Fiscale voordelen doven uit 

De facelift van de X5 zorgde meteen ook voor een stevige prijsstijging. Met een instapprijs van € 95.250 zonder opties beperkt deze grote SUV zijn doelgroep dan ook meer dan ooit tot een select kransje zelfstandigen en zaakvoerders die zichzelf een pleziertje gunnen maar fiscaal niet even hard afgestraft willen worden als met een dikke benzine of diesel met vergelijkbaar vermogen.  

Om zo’n afstraffing volledig te vermijden zijn ze sinds juli van dit jaar echter te laat, aangezien plug-inhybrides die vandaag besteld worden hun fiscale aftrekbaarheid versneld naar nul zien zakken. Al kan het wel nog interessant zijn voor wie een snel leverbaar exemplaar op de kop kan tikken. In 2024 zijn alle kosten van deze PHEV namelijk nog voor 100 procent aftrekbaar, in 2025 nog voor 75 procent, in 2026 voor 50 procent en in 2027 ten belope van 25 procent. Vanaf 2028 is er geen aftrekbaarheid meer. Wie deze X5 xDrive50e dus gedurende vier jaar zou inzetten, vanaf begin 2024, zou nog een gemiddelde fiscale aftrek van 62,5 procent hebben. Op drie jaar zou dat zelfs nog 75 procent zijn. Dat is alvast beter dan bij een benzine of diesel maar natuurlijk veel minder interessant dan bij een volledig elektrisch exemplaar. Qua voordeel alle aard is dit wel een koopje in vergelijking met een benzine- of dieselversie. P90489794 highRes the new bmw x5 xdriv

De X5 xDrive 45e was al een uitstekende auto dus het is niet meer dan logisch dat BMW met de 50e zelfs nog beter doet, door meer vermogen te combineren met een grotere accu en dus een potentieel nog lager verbruik. Zoals steeds moet de bestuurder wel de nodige verantwoordelijkheid aan de dag leggen en de accu systematisch opladen. De fiscale voordelen vallen versneld weg, maar ook zonder die incentives is deze plug-in een uitstekende manier om alvast te wennen aan het elektrisch rijden. 

Score

Totaal

Aandrijving

Comfort

Rijgedrag

Veiligheid

Prijs

 • Uitstekende prestaties

 • Erg laag verbruik mogelijk

 • Comfort, binnenruimte, rijplezier

 • Hoge prijs, veel en dure opties

 • Onhandige dubbele kofferklep

Leasing info

Leaseprijs 48 maanden / 100.000 km: € 1503,86 excl. btw 

TCO 48 maanden / 100.000 km: € 1.522,53 pdfTCO_BMW_X5_xDrive_50e_.pdf

Hoe wordt de leaseprijs berekend?

De maandelijkse leaseprijs wordt aangeleverd door Athlon en is gebaseerd op een standaardvoertuig waarop de standaard fleetkorting is toegepast. Het betreft een operationele leasing voor 4 jaar en 100.000 km, inclusief onderhoud, verzekering en een set winterbanden. Het betreft geen bindend aanbod. 

Hoe berekent Autonieuws de TCO? 

Om een totaalbeeld van de kosten te krijgen (TCO, voor total cost of ownership), moet je verder kijken dan de leaseprijs. Onze berekening van de TCO is gemaakt met de Car Cost Advisor van Eurofleet Consult, dé marktreferentie in België en Frankrijk voor TCO-berekeningen op maat van de gebruiker. We houden rekening met de fiscale aftrekbaarheid, 65% niet-terugvorderbare btw, de solidariteitsbijdrage, het brandstofverbruik volgens de door de constructeur opgegeven cijfers (WLTP) en de belasting op de verworpen uitgaven. We gaan hierbij uit van de situatie van een werknemer van een vennootschap die aan de normale vennootschapsbelastingstarieven belast wordt. Het gaat in deze berekening om de zogenaamde TCO na belastingen (TCO 3 volgens de nieuwe nomenclatuur).

Is deze auto interessant voor mij als zelfstandige?

Wens je advies bij de aankoop van je bedrijfswagen en wil je weten wat de beste keuze is in jouw situatie? Twijfel je tussen een diesel, benzine, hybride of elektrische auto? Wil je het volledige plaatje zien inclusief de fiscale aspecten en foute keuzes vermijden? Neem dan contact op met Car-Matchers.be voor onafhankelijk, betaalbaar en helder advies. 

Technische gegevens

BMW X5 xDrive 50e

 • Motor:
  benzine, 6 cilinders, 2998 cm3 + elektromotor
 • Overbrenging:
  Automaat (8), vierwielaandrijving
 • Maximum vermogen:
  360 kW / 490 pk (313 pk + 197 pk)
 • Maximum koppel:
  700 Nm
 • 0-100 km/h:
  4,8 seconden
 • Topsnelheid:
  250 km/h
 • Batterijcapaciteit:
  25,7 kWh netto
 • Gemiddeld testverbruik:
  1,7 l/100 km
 • Gemiddelde CO2-uiitstoot:
  18 - 26 g/km (WLTP)
 • Catalogusprijs incl. BTW:
  € 95.250
 • VAA:
  € 268,84 / maand
 • Fiscale aftrekbaarheid:
  100% t.e.m. 2024 (dalend naar 0% tegen 2028)

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.