BMW i staat voor de ontwikkeling van unieke wagenconcepten, duurzaamheid over de volledige waardeketen, complementaire mobiliteitsdiensten en verfrissende ideeën over luxe met bijzondere aandacht voor duurzaamheid.
De Duitse premiummerken lanceren om de haverklap nieuwe modellen die vooroplopen op het vlak van technologische innovatie. De BMW i8 is daar een schoolvoorbeeld van en illustreert dat het de Beierse constructeur menens is met de implementatie van alternatieve aandrijfsystemen. Met vier gewonnen awards op de ‘Engine of the Year Awards’2015 toont BMW Group volop zijn kennis en kunde op het gebied van motoren. De motor van de BMW i8 heeft gewonnen in twee verschillende categorieën en sleepte daar bovenop ook de hoofdprijs in de wacht.
Revolutionair design Het koetswerkdesign van de BMW i8 is even revolutionair als het algemeen concept van de plug-in hybride sportwagen. De typische dynamiek van BMW, gewichtbesparend ontwerp en energiezuinigheid komen tot uitdrukking in de proporties, lijnen en oppervlakken van de wagen. De 2+2-zitter is meteen herkenbaar als een BMW i model en een sportwagen van de nieuwe generatie.
Een typisch kenmerk van BMW i wagens is de "Black Belt". Op de BMW i8 heeft die een V-vorm die op de motorkap vertrekt en zich over het dak uitstrekt tot de achterzijde van de wagen, waar hij het middendeel van de achterspoiler omspant. Aan de voorzijde wordt de Black Belt omgeven door de skirt in koetswerkkleur en de zijpanelen, achteraan wordt hij gedeeltelijk bedekt door de "zwevende" dakstijlen die zich tot boven de achterlichten uitstrekken. Een ander element van de unieke BMW i designtaal is de "stream flow"-contour van de zijruiten. Op de BMW i8 bepaalt de stream flow ook het traject van de luchtstroom tussen de aflopende daklijn en de karakterlijn die over het achterste deel van de flanken oploopt naar de lipspoiler.
De voorzijde van de BMW i8 straalt sportiviteit in haar zuiverste vorm uit. Grote luchtinlaatopeningen in de voorspoiler die over diverse niveaus verdeeld zijn, geven een krachtige indruk van diepte. Het zeer brede niervormige BMW radiatorrooster reikt naar de smalle koplampen. Het benadrukt de breedte en de lage fysionomie van de BMW i8. De LED-koplampen hebben de typische U-vorm van de BMW i modellen. Het dim- en het grootlicht worden uitgestraald door een lens aan de buitenrand van de lichtblokken. Daarnaast bevindt zich een snelweglicht, een hulpkoplamp die een veel groter verlichtingsbereik biedt tijdens het rijden op de snelwegen en landelijke wegen bij snelheden van 120 km/u of meer. Het driedimensionale design van de lichtbronnen geeft hen een sportief uiterlijk.
De lage achterzijde en zijn horizontaal uitgewerkte lijnen die de breedte van de wagen benadrukken, verraden het dynamisch potentieel van de BMW i8. De achterzijde wordt afgebakend door de fraai uitgesneden achterwielkasten. De sterk hellende achterruit zwaait hoog open zodat de kleine opbergruimte eronder goed toegankelijk is. De achterlichten, de reflectoren en de achterspoiler vormen één visuele eenheid die de op zich al krachtige uitstraling van de wagen benadrukt. Net zoals de koplampen vertonen de complex gevormde achterlichtblokken de kenmerkende U-vorm van BMW i. De richtingaanwijzers zijn boven de achterlichten geïntegreerd in het hellende deel van de daklijn. Alle lichten van de BMW i8 zijn standaard van het LED-type.
De kermerkende designlijn vinden we ook terug in het interieur van de BMW i8. De bestuurder en passagiers zitten laag - zoals gebruikelijk in een sportwagen - in hun zeer lichte zetels. De standaard lederbekleding wordt niet alleen gebruikt voor de zetels, maar ook voor delen van de middenconsole, het dashboard en de deurpanelen. Het gebruik van leder dat behandeld werd met natuurlijke stoffen, zoals olijfbladextract als looimiddel, benadrukt het duurzame karakter van de BMW i8 en versterkt bovendien zijn exclusieve en sportieve imago. Uitwendige CFRP-zones in de passagiersruimte die zichtbaar zijn rond de deuropeningen wanneer de deuren worden geopend, herinneren aan het lage gewicht van de BMW i8.
Het dashboard van de BMW i8, met zijn horizontale lijnen die de breedte van het interieur beklemtonen en zijn op het "layering"-principe gebaseerde structuur geven een lichte maar ook krachtige indruk. Het ontwerp van de overlappende driedimensionale segmenten wordt aangevuld door een kleurenschema dat rijk is aan contrasten. De layering-benadering vindt, in de vorm van dynamisch gebogen lijnen, ook haar weg naar het design van de middenconsole die de versnellingshendel, de controller voor het iDrive systeem, de start-stopknop, de eDrive-knop en de Driving Experience Control-schakelaar herbergt. Het iDrive-systeem heeft een vrijstaand 8,8" Control Display. Een specifiek sportstuur met multifunctionele knoppen en het navigatiesysteem Professional zijn standaard in de BMW i8. Eveneens standaard is het multifunctionele instrumentendisplay waarvan de inhoud en de presentatie afhankelijk zijn van de geselecteerde rijmodus. De BMW i8 biedt de bestuurder opmerkelijke mogelijkheden om de rij- en ophanginginstellingen te wijzigen en zo de rijervaring aan te passen aan zijn of haar voorkeuren. Naast de elektronische versnellingshendel voor de automatische transmissie kan de bestuurder de Driving Experience Control- schakelaar - een vertrouwd kenmerk van de nieuwste BMW modellen - of de eDrive-knop - een specifieke voorziening voor de BMW i8 - gebruiken. De bestuurder heeft de keuze tussen vijf programma's: D voor automatisch schakelen in de modi COMFORT en ECO PRO, SPORT en eDrive om zuiver elektrisch te rijden - ook hier naar keuze in de modus COMFORT of ECO PRO.
Aandrijving De BMW i8 belichaamt een revolutionaire, toekomstgerichte interpretatie van het rijplezier waarvoor BMW bekendstaat. Hij werd speciaal ontworpen als een plug-in hybride sportwagen die pittige prestaties verenigt met een zeer laag verbruik. De BMW i8 combineert de prestaties van een sportwagen van de topklasse met het verbruik en de emissies van een kleine stadswagen. Bovendien is hij gebaseerd op een architectuur die het perfecte platform biedt voor een opwindend wendbaar weggedrag, met een buitengewoon laag zwaartepunt en een bijna exacte 50/50-gewichtsverdeling.
De driecilinder verbrandingsmotor van de BMW i8 ontwikkelt een maximumvermogen van 170 kW/231 pk en drijft de achterwielen aan. De 96 kW/131 pk sterke elektromotor stuurt zijn vermogen naar de vooras en haalt zijn energie uit een lithium-ionaccu die aan een gewoon huishoudelijk stopcontact kan worden opgeladen. Dit specifieke plug-in hybride systeem, ontwikkeld en geproduceerd door de BMW Group, geeft de wagen, puur elektrisch, een autonomie van 35 kilometer en een topsnelheid van 120 km/u. Die kenmerken worden gecombineerd met typische rijeigenschappen van een wagen met vierwielaandrijving zoals een feilloze wegligging, krachtige acceleraties en een dynamische gewichtsverdeling. De krachtigste van de twee motoren drijft de achterwielen aan en gebruikt de elektrische boost van het hybride systeem om het typische rijplezier van een BMW te verenigen met uitzonderlijk lage verbruikswaarden. De wagen sprint in slechts 4,4 seconden van 0 naar 100 km/u, maar verbruikt vanaf de lancering slechts 2,5 liter per 100 kilometer, gemeten volgens de EU-testcyclus voor plug-in hybride voertuigen. De CO
2-uitstoot bedraagt 59 gram per kilometer. De BMW i8 heeft een elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/u die enkel kan worden bereikt en gehandhaafd wanneer de wagen uitsluitend op benzine rijdt.
Conclusie: voor een vanaf prijs van €141.000 staat de i8 in de cataloog. Met de i-reeks heeft BMW een tweede submerk gecreëerd - naast de sportieve M-reeks én hebben zowel de elektrische stadswagen i3 als de sportieve i8 hun intrede op de markt gedaan. De vraag naar elektrische auto’s in ons land is klein, wat niet verwonderlijk is gezien hun hoge aankoopprijs en beperkte actieradius. Daar komt bij dat het opladen van de accu relatief veel tijd in beslag neemt en dat we weinig weten over de duurzaamheid en inruilwaarde van een elektroauto. Om nog te zwijgen over de zeer gebrekkige oplaadinfrastructuur - ons land telt duizend keer meer flits- dan laadpalen, bij wijze van spreken. Terzelfdertijd weten we dat er geen weg voorbijgaat aan elektrische aandrijving. Vanaf 2021 geldt in Europa een zeer strenge CO2-norm van 95 g/km voor het geheel van de vloot van een merk en de Duitse premiummerken halen die niet, tenzij zij hun gamma uitbreiden met elektrisch aangedreven modellen.