Test

© Toyota

PROTOTYPETEST: Toyota New Corolla Touring Sports: pittigere, stillere en zuinigere hybride break

30 juni 2022
Door Dieter Quartier
Voor zijn midlife-opfrisbeurt krijgt Toyota’s fleetmodel par excellence een digitale boost, meer rijhulpsystemen en vooral een bijgewerkte hybride aandrijfgroep. Die zou beter aan het gas hangen, minder toeren maken en nog een tikje spaarzamer moeten omspringen met benzine. Autonieuws kon alvast met een prototype rijden.



2022 COROLLA TOURING SPORTS MtE Dynamic 001Hybride breaks van het zelfopladende type (geen plug-ins dus) zijn aan een opmars bezig op de Belgische bedrijfswagenmarkt. Ze vormen een aantrekkelijk alternatief voor de dieselstations, zeker bij lage tot gemiddelde kilometrages. Ze kunnen immers verbruikscijfers voorleggen die net zo laag liggen als die van zelfontbranders, terwijl ze ecologisch veel beter scoren.

Wie hybride stations zegt, zegt sowieso Toyota Corolla Touring Sports of de Suzuki-afgeleide ervan, de Swace, al blijft die vooralsnog een figurantenrol spelen op het grote fleettoneel. Geen andere protagonisten? Neen: de Europeanen en Koreanen houden het bij plug-inhybrides. Die kosten een smak meer, vergen laadinfrastructuur en zijn op de keper beschouwd eigenlijk slechts geschikt voor een beperkt publiek.

Kaizen: continue verbetering

Toen de huidige Corolla in 2018 werd voorgesteld, claimde Toyota dat ze de hybride aandrijving – of beter: aandrijvingen (1.8 en 2.0) – hadden aangepast aan de Europese smaak. De acceleratie zou directer volgen op input van het gaspedaal en het typische motorgehuil van Toyota’s hybrides zou minder uitgesproken zijn.

Pers en publiek konden de vooruitgang wel smaken, maar de kritiek op het traploze CVT-systeem bleef. De ‘disconnect’ tussen gasgeven en rijsensaties was niet helemaal weggewerkt en dus moesten de ingenieurs op zoek naar oplossingen, het Kaizen-principe indachtig. 
2022 COROLLA TOURING SPORTS MtE Dynamic 014Je spreekt geen Japans? Het betekent zoveel als “continue verbetering”. Doelstelling voor de facelift van de Corolla: meer rijplezier, betere prestaties en minstens dezelfde brandstofefficiëntie. De middelen? Een performantere en toch compactere batterij met lithium-iontechnologie, meer thermisch en elektrisch motorvermogen en een lichtere transmissie met sterkere tandwielen. 

Vlottere acceleraties, minder hoge toeren

Toyota had het goede idee om ons voor de test eerst te laten rijden met de huidige generatie, om dan na een koffiepauze over te schakelen op de facelift. Kwestie van meteen te kunnen vergelijken. Onze eerste indruk? De Corolla hangt daadwerkelijk beter aan het gas. De acceleratie voelt heel natuurlijk en lineair en er zit geen vertraging meer tussen input en reactie. Toch wordt het nooit brutaal, ook al vloer je het pedaal. 
2022 COROLLA TOURING SPORTS MtE Dynamic 015Vraag je veel power, dan gaat de motor nog steeds hoog in de toeren hangen om dan gaandeweg te settelen op een lager regime. De ingenieur ter plaatse had ons uitgelegd dat de verbrandingsmotor 500 o/m minder snel draait dan voorheen bij lage en middelhoge belasting. Daar merkten wij in de praktijk niet zo veel van, maar dat zal misschien aan onze vlotte rijstijl hebben gelegen. 

Het is en blijft zaak om de gulden middenweg te vinden tussen vlot optrekken en de motor niet te veel te doen brullen. Ben je een rustig chauffeur, dan is deze opmerking niet aan de orde: de benzinemotor verspreidt dan amper decibels. Als je op kruissnelheid bent, verdwijnt hij helemaal naar de achtergrond.

Meer recuperatie, maar niet manueel

Er vielen ons nog twee dingen op in positieve zin. Primo: volgens de boordcomputer hebben we 70 procent van onze rijtijd “full electric” gereden – meer dan we verwacht hadden. Secundo: de Corolla gaat vanzelf harder op de elektromotor remmen als je een voorligger nadert om zo meer energie te recupereren. Allicht hangt het een samen met het andere.

Manueel de regeneratieve remwerking verhogen, dat kan helaas niet bij de Corolla. Schakel je de Brake-stand van de transmissie in, dan gaat hij sowieso op de benzinemotor remmen, niet op de elektromotor. Toch een beetje jammer, want hij kan daardoor niet maximaal regenereren wanneer dat toch opportuun is, bijvoorbeeld als je aan het uitbollen bent richting verkeerslicht.

Bij de hybrides van Ford (met name bij de S-Max en de Kuga, om geen namen te noemen) remt het systeem ofwel op de verbrandingsmotor, ofwel op de elektromotor naargelang van de rijsnelheid en de laadstatus van de batterij als je op de ‘remtoets’ op de middenconsole drukt. De Fords hebben ook virtuele versnellingen om het motortoerental geritmeerd te doen terugvallen tijdens het accelereren. Dat is een heuse auditieve verademing en creëert een prettig acceleratiegevoel. Just a suggestion, dear Toyota

Zuiniger dan vroeger?

Met de pre-faceliftversie stookten we tijdens een ritje van 45 minuten langs Vlaanderens mooiste stedenbouwkundig erfgoed (lees: lintbebouwing afgewisseld met dorpskernen) amper 4,3 l/100 km. De toer met de facelift-Corolla, die nog in prototypefase verkeerde en (knullig genoeg) getooid ging met camouflage op de bumpers, was tweemaal zo lang en omvatte ook wat snelwegkilometers, zodat vergelijken eigenlijk geen zin heeft. 

Wil je het toch weten? Ok dan, onze boordcomputer gaf 5,0 l/100 km aan. Dat lijkt ons zonder meer keurig. Tel daarbij de lagere BIV en verkeersbelasting (in Vlaanderen) en de lagere pompprijs ten opzichte van diesel en je begrijpt dat de Toyota Corolla Touring Sports heel gunstige TCO-kaarten op tafel kan leggen anno 2022. De WLTP-uitstoot zou 102 g/km bedragen, wat een aftrekbaarheid oplevert van 71,55 procent.

Ook de met de restwaarde zit het dik ok, zeker nu Toyota tien jaar of 200.000 kilometer waarborg geeft, zelfs op tweedehandsauto’s. Wie doet beter? Juist: niemand.

Digitale boost

De vooruitgang waar je als bestuurder dagelijks misschien nog het meest van zult genieten, bevindt zich in het dashboard. Het instrumentenpaneel (12,3 duim) is voortaan volledig digitaal en biedt je de keuze uit vier weergaves. Het infotainment onderging een flinke upgrade en laat zich bedienen via een knap aanraakscherm van 10,5 duim. Gedurende vier jaar krijg je gratis updates alsook toegang tot clouddiensten zoals navigatie gebaseerd op realtime verkeersinformatie. 
2022 COROLLA TOURING SPORTS WP 009De bestuurder kan ook gebruikmaken van een nieuwe ingebouwde spraakagent, die natuurlijke, gesproken verzoeken herkent. Met de MyT-app kun je je smartphone gebruiken om de auto te ver- of ontgrendelen, de auto op afstand te laten opwarmen of afkoelen, de alarmlichten te activeren en het voertuig te lokaliseren. 

Tot slot kregen ook de geavanceerde veiligheidssystemen van Toyota een digitale boost. Het aanstippen waard zijn de rem- en uitwijkassistent voor kruispunten en de functie die de auto zelf tot stilstand brengt als blijkt dat de (onwel geworden) bestuurder niet reageert op bepaalde signalen. Ook helpt de Corolla je bij het uitstappen door de deur te vergrendelen mocht je hem willen openzwieren wanneer er een auto of fietser langs achter nadert. Het systeem werkt op alle vier de portieren, zo blijkt. Knap, net als het Rear Seat Reminder-systeem dat je na het parkeren van de auto erop attent maakt dat er zich misschien iets dierbaars op de achterbank bevindt dat je beter niet vergeet…
2022 COROLLA TOURING SPORTS MtE Dynamic 009Het siert de Japanners dat ze hun producten continu blijven verbeteren, zonder daarbij af te wijken van hun basisovertuigingen. Bij een hybride hoort volgens Toyota een CVT, punt. Is dat de tofste transmissie? Neen, maar wel de efficiëntste, en hij werkt stukken aangenamer dan vroeger. Kortom, de Corolla zet weer een stap vooruit en zal allicht nog meer marktaandeel afsnoepen van zijn concurrenten, zeker nu hij digitaal helemaal is bijgebeend. 

Vlottere acceleraties
Sterk verbeterd infotainment
Zuinige werking

Toch nog motorgehuil bij acceleratie
Geen manuele regeneratie

 

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.