Test

© Volkswagen

KORT GETEST: VW ID.3 Facelift 77 kWh: tweede keer, goede keer?

23 juli 2023
Door Dieter Quartier

Volkswagen had hoge volumeverwachtingen voor de ID.3, die de Golf van de elektrische auto’s moest worden. Die werden om allerhande redenen niet geheel ingelost. Of de geüpdatete versie de initiële gebreken rechtzet, dat wilden wij achterhalen tijdens een praktijktest.  

 

Over het design van de bijgespijkerde ID.3 kunnen we kort zijn: je moet de oude en nieuwe versie al bijna naast elkaar parkeren om de verschillen te spotten. Een opmerkzame blik leert dat de motorkap visueel werd uitgerekt door de zwarte strip onder de voorruit te verwijderen.autotest autonieuws test volkswagen VW ID.3 Facelift 77 kWh 2023 05 In de nieuwe voorbumper zitten voortaan air curtains om de lucht beter rond de wielen te geleiden. Achteraan lichten de tweedelige achterlichten voor het eerst ook op in de achterklep. Voeg daarbij nog wat nieuwe kleuren en hebt het esthetische aspect zowat gehad. autotest autonieuws test volkswagen VW ID.3 Facelift 77 kWh 2023 12

Of toch aan de buitenzijde. Vanbinnen is er meer aan de hand. Volkswagen heeft geluisterd naar de kritiek van pers en publiek op de materiaalkeuze. De zachtere oppervlakken met schuimvulling in de cockpit dragen alleszins bij tot een betere tactiele indruk. autotest autonieuws test volkswagen VW ID.3 Facelift 77 kWh 2023 02Ook werden de deurpanelen hertekend en gaan ze voortaan getooid met een grote lap microvezeltextiel dat als alcantara aanvoelt en voor 71 procent uit gerecycleerde grondstoffen bestaat. De contraststiksels zorgen voor de finishing touch.  

Vooral een software-sprong voorwaarts

Een van de grootste punten van kritiek op de eerste generatie ID.3 betrof de werking van het besturingssysteem. Volkswagen koopt dat niet in bij een leverancier, maar koos ervoor om het zelf te ontwikkelen. Het bleek al snel een gevalletje “schoenmaker, blijf bij je leest”: VW kampte van meet af aan met een achterstand die het zelfs na jaren niet weggewerkt kreeg. Zo was Apple CarPlay zelfs niet beschikbaar bij de productiestart van de ID.3.autotest autonieuws test volkswagen VW ID.3 Facelift 77 kWh 2023 11Drie jaar later zet de facelift de tekortkomingen van het platform enigszins recht. De bugs zijn eruit, de functionaliteit werd uitgebreid en de structuur is nu logischer en helderder van opbouw. Zo bevindt het oplaadmenu zich voortaan op het eerste niveau van het aanraakscherm. We staan nog niet op BMW-niveau, maar het gaat de goede richting uit. autotest autonieuws test volkswagen VW ID.3 Facelift 77 kWh 2023 15De digitale schuifschakelaars voor het radiovolume en de temperatuur van de airco zijn helaas niet gewijzigd en dus nog steeds niet verlicht. In het donker is het dus aftasten geblazen.  

Vlot in de omgang

Voorlopig heb je enkel de keuze tussen een versie met 58 kWh en 77 kWh aan opslagcapaciteit. Beide worden ze op de achterwielen aangedreven door een elektromotor van 150 kW. Niets nieuws onder de zon dus. De versie met de grote batterij duikt net onder de acht seconden qua acceleratietijd en komt zelfzeker voor de dag. Zijn hoge gewicht en lage zwaartepunt doen uiteraard een duit in het zakje. 

Sturen doet de ID.3 best prettig en hij laat zich nauwkeurig door de bocht leiden. Keerzijde van de medaille is het nogal droge wegcontact. De auto durft ook lichtjes bokken op aanhoudende oneffenheden. Nog een puntje van kritiek betreft de remwerking. Soms heb je echt geen idee van waar de ID.3 tot stilstand gaat komen. De remblokjes mochten wat steviger worden dichtgeknepen, want vaak doe je toch langer over de vertraging dan verwacht. 

Bijna 500 kilometer 

Op papier haalt de versie met 77 kWh (netto) 559 kilometer met een volle batterij en is hij gehomologeerd op 15,7 kWh/100 km. Ondanks de vele kilometers snelweg die we hem voor de wielen schoven, steeg ons testverbruik hier niet zover bovenuit: we klokten af op 17,2 kWh/100 km. We haalden dan ook bijna 500 kilometer, weliswaar in gunstige klimatologische omstandigheden. De intelligente energieterugwinning draagt ongetwijfeld een serieus steentje bij. autotest autonieuws test volkswagen VW ID.3 Facelift 77 kWh 2023 08

Laatste interessant weetje: Volkswagen introduceert op de ID.3 ook de zogenaamde “Plug&Charge”-functie. Gedaan met pasjes of tags voor de kaartlezer laten bengelen: de auto brengt zelf de communicatie met de laadpaal tot stand zodra je de kabel inplugt, waarna het laadproces opstart. De laadprestaties zijn overigens ongewijzigd: 11 kW voor wisselstroom, 170 kW voor gelijkstroom. 

De vernieuwde ID.3 is na zijn facelift eigenlijk wat hij van meet af aan had moeten zijn. Hoewel niet alle valse noten uit de partituur zijn verdwenen, zouden we kunnen leven met deze elektrische Volkswagen als daily driver. Blijft dat sommige concurrenten qua technologie en value for money betere kaarten op tafel leggen… 

Score

Totaal

Aandrijving

Comfort

Rijgedrag

Veiligheid

Prijs

 • Comfortabel rijbereik

 • Verbeterde bediening

 • Plug&Charge

 • Nogal stugge ophanging

 • Best duur

 • Vaag remgevoel

Leasing info

Leaseprijs 48 maanden / 100.000 km: € 842,76 excl. btw 

TCO 48 maanden / 100.000 km: € 862,48 pdfTCO_VW_ID3_77kWh_Pro_Business.pdf

Hoe wordt de leaseprijs berekend?

De maandelijkse leaseprijs wordt aangeleverd door Athlon en is gebaseerd op een standaardvoertuig waarop de standaard fleetkorting is toegepast. Het betreft een operationele leasing voor 4 jaar en 100.000 km, inclusief onderhoud, verzekering en een set winterbanden. Het betreft geen bindend aanbod. 

Hoe berekent Autonieuws de TCO? 

Om een totaalbeeld van de kosten te krijgen (TCO, voor total cost of ownership), moet je verder kijken dan de leaseprijs. Onze berekening van de TCO is gemaakt met de Car Cost Advisor van Eurofleet Consult, dé marktreferentie in België en Frankrijk voor TCO-berekeningen op maat van de gebruiker. We houden rekening met de fiscale aftrekbaarheid, 65% niet-terugvorderbare btw, de solidariteitsbijdrage, het brandstofverbruik volgens de door de constructeur opgegeven cijfers (WLTP) en de belasting op de verworpen uitgaven. We gaan hierbij uit van de situatie van een werknemer van een vennootschap die aan de normale vennootschapsbelastingstarieven belast wordt. Het gaat in deze berekening om de zogenaamde TCO na belastingen (TCO 3 volgens de nieuwe nomenclatuur).

Is deze auto interessant voor mij als zelfstandige?

Wens je advies bij de aankoop van je bedrijfswagen en wil je weten wat de beste keuze is in jouw situatie? Twijfel je tussen een diesel, benzine, hybride of elektrische auto? Wil je het volledige plaatje zien inclusief de fiscale aspecten en foute keuzes vermijden? Neem dan contact op met Car-Matchers.be voor onafhankelijk, betaalbaar en helder advies. 

Technische gegevens

VW ID.3 Facelift 77 kWh

 • Motor:
  Elektromotor
 • Overbrenging:
  Achterwielaandrijving, 1 versnelling
 • Maximum vermogen:
  150 kW / 204 pk
 • Maximum koppel:
  310 Nm
 • 0-100 km/h:
  7,9 seconden
 • Topsnelheid:
  160 km/h
 • Batterijcapaciteit:
  77 kWh
 • Catalogusprijs incl. BTW:
  € 54.580
 • VAA:
  € 154,59 / maand
 • Fiscale aftrekbaarheid:
  100%

Deel op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.