In RS-livrei is de elektrische cross-over van Skoda de krachtigste auto die het merk ooit gebouwd heeft. In 6,5 tellen zit hij aan honderd per uur. In alle sereniteit, met de vingers in de neus. Zit zijn sportiviteit hem dan vooral in de koetswerkaddenda en interieuropsmuk?
De Enyaq RS iV is eerst en vooral een praktische, ruime cross-over. Hij is 4.653 millimeter lang, 1.879 millimeter breed, 1.605 millimeter hoog en rust op een royale wielbasis van 2.768 millimeter.
De bagageruimte is met 585 liter zo’n 15 liter groter dan die van de Coupé en kan worden uitgebreid tot 1.710 liter door de rugleuningen van de achterbank neer te klappen.
De RS is gebaseerd op de Sportline en zwengelt diens sportieve uitstraling nog wat aan. Zo maakt naast de zwarte kleur voor de omlijsting van de grille, de ramen, de buitenspiegelkappen en de achterdiffusor ook de markante Crystal Face zijn opwachting. Die bestaat uit 131 leds die de verticale ribben en de horizontale balk van de grille oplichten. Deze worden standaard gecombineerd met de Full LED matrix koplampen.
De Enyaq RS iV krijgt af fabriek 20 duim grote zwarte Taurus-wielen mee, tenzij je oplegt voor 21-duimers in antraciet, Vision genaamd. Die zijn voorzien van “aero covers” om de stroomlijn te verbeteren, maar de looks geen deugd doen. Wie wil opvallen, kan voor de exclusieve RS-kleur Mamba green gaan. Die gaat hem eigenlijk wel goed af.
Back to black
Vanbinnen voert zwart het hoge woord. Je lijf wordt opgevangen door heerlijke sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteun, terwijl je voeten op aluminium sportpedalen rusten. Ga je voor de Design Selection Lounge, dan zit je op Suedia-microvezel dat mooi contrasteert met lichtgroene biezen. Diezelfde kleur komt terug in de stiksels van het met leder beklede, verwarmde multifunctionele sportstuur met RS-badge en het met Suedia beklede instrumentenpaneel. De optionele Design Selection RS Suite heeft een zwarte geperforeerde lederen bekleding met grijze biezen en contrasterende stiksels, die ook het met leder beklede multifunctionele sportstuur sieren. Ongeacht je keuze kun je rekenen op een indruk van kwaliteit en duurzaamheid. We schreven het al eerder en zullen het blijven schrijven: Skoda staat hier op een hoger niveau dan zijn VW-evenknieën.
Qua infotainment en gebruikersinterface kan het zich echter niet onderscheiden. Het intern ontwikkelde VW-systeem voldoet, maar het is niet het meest ergonomische, uitgebreide of krachtige. Het systeem kan wel over-the-air worden geüpdatet en uitgebreid met nieuwe functies, zoals dat vandaag de norm is.
Beheerste power
Net als zijn Coupé-broer accelereert de Enyaq RS iV in 6,5 seconden van 0 naar 100 km/h. Hij kan daartoe rekenen op twee elektromotoren die gezamenlijk 299 pk (220 kW) en 460 Nm afgeven aan de vier wielen – of toch gedurende dertig seconden en op voorwaarde dat de batterij op temperatuur en nog minstens 88 procent vol is. In het andere geval is hij enkele tienden van een seconde minder vlug.In absolute zin is een kleine zeven seconden best pittig, maar door de stille aandrijflijn, de perfect beheerste grip en het hoge gewicht (2,4 ton) voelt de RS niet aan als een sportieve auto. Daar kan het standaard sportonderstel dat vooraan 15 mm en achteraan 10 mm werd verlaagd, niets aan veranderen, net zomin als de standaard adaptieve dempers. Welke stand je ook kiest (Eco, Comfort, Normal of Sport), de balans blijft behoorlijk braaf, op het plompe af, en is nooit uitgesproken dynamisch. We zouden dan ook eerder een GT-badge kleven op deze Enyaq iV dan een RS-logo.
Los van de door de marketingboys ingegeven nomenclatuur is deze afstellingskeuze allicht de juiste. Ze maakt de Enyaq RS iV des te polyvalenter. Hij stelt je nooit voor verrassingen en gaat heel voorspelbaar ondersturen als je te hard de bocht induikt. Je mag deze Skoda Enyaq iV RS in geen geval gaan vergelijken met de Ford Mustang Mach-E GT of en de Kia EV6 GT, die toch uit een performanter vaatje tappen op heel wat vlakken en daardoor ook een stuk meer kosten.
Zuinig als het moet
Skoda heeft het over een accu van 82 kWh, maar in werkelijkheid kun je daar maar 77 kWh van gebruiken. Dat moet niettemin volstaan om ruim 500 kilometer ver te geraken met een volle lading. Zijn goede luchtweerstandscoëfficiënt (Cx) van 0,265 speelt daarbij een belangrijke rol. Na een rit over de snelweg van een uur bij een temperatuur van 15 graden zagen we onze verbruiksmeter stabiliseren op 17,8 kWh/100 km. We hebben al slechtere resultaten gezien.
De ervaring leerde ons dat als je je rechtervoet niet in bedwang kunt houden en elke acceleratiemogelijkheid benut, je daar 10 kWh/100 km mag bijtellen. Anderzijds deed een economy run ons verbruik zakken naar 13 kWh/100 km. Wie zo weinig mogelijk elektronen wil verspillen, vertrouwt best op de intelligente automatische recuperatie van de Enyaq iV, die rekening houdt met het verkeer, de snelheidslimieten, bochten, rotondes, enzovoort.
Leuker maar niet efficiënter zijn de ‘schakellepels’ aan het stuurwiel, waarmee je de remwerking van de elektromotoren kunt vergroten of verkleinen. Zo kun je als het ware steeds een ‘versnelling terugschakelen’ als je een bocht nadert. One pedal driving is echter niet mogelijk, maar dat wordt door de meesten niet als een gemis ervaren.
Laden zonder badgen
Wat het laden betreft: aan een fast-charger kan deze Tsjech 135 kW onttrekken om zijn batterij in het beste geval in 36 minuten op te laden van 10 naar 80 procent. De boordlader kan driefasige wisselstroom van 11 kW aan. Aan een wallbox of gewoon laadpunt moet je daarom rekenen op 8 uur voor een complete laadbeurt. Dat is vandaag doorsnee.Interessant is dat Skoda voortaan in de mogelijkheid voorziet om de Enyaq iV op te laden aan een laadstation zonder dat je je laadpasje moet laten scannen aan de totem. Er komt zelfs geen app bij kijken. Bij compatibele laadpunten (waaronder diverse Ionity-laders) wordt het laadproces vanzelf opgestart zodra je de kabel verbindt met de laadpoort.
De auto wordt automatisch geïdentificeerd bij het oplaadpunt. Alle nieuw geproduceerde voertuigen van de Enyaq iV-familie bieden nu deze "Plug & Charge"-functie. Wie al een Enyaq heeft, hoeft niet te treuren: als je de ME3-software-update hebt geïnstalleerd, krijg je deze functie er sowieso bij.
Op de keper beschouwd is de RS-badge niet meer dan een manier om aan te duiden dat dit de snelste en krachtigste Enyaq iV is. De top of the bill in het gamma, maar daarom nog geen ‘racemachien’, zijn allure ten spijt. Wie er eentje wil, zal sowieso geduld moeten oefenen, maar dat geldt vandaag voor heel wat elektrische cross-overs.
Leaseprijs 48 maanden / 100.000 km: € 1020,87 excl. btw
TCO 48 maanden / 100.000 km: € 1026,85
Hoe wordt de leaseprijs berekend?
De maandelijkse leaseprijs wordt aangeleverd door Athlon en is gebaseerd op een standaardvoertuig waarop de standaard fleetkorting is toegepast. Het betreft een operationele leasing voor 4 jaar en 100.000 km, inclusief onderhoud, verzekering en een set winterbanden. Het betreft geen bindend aanbod.
Hoe berekent Autonieuws de TCO?
Om een totaalbeeld van de kosten te krijgen (TCO, voor total cost of ownership), moet je verder kijken dan de leaseprijs. Onze berekening van de TCO is gemaakt met de Car Cost Advisor van Eurofleet Consult, dé marktreferentie in België en Frankrijk voor TCO-berekeningen op maat van de gebruiker. We houden rekening met de fiscale aftrekbaarheid, 65% niet-terugvorderbare btw, de solidariteitsbijdrage, het brandstofverbruik volgens de door de constructeur opgegeven cijfers (WLTP) en de belasting op de verworpen uitgaven. We gaan hierbij uit van de situatie van een werknemer van een vennootschap die aan de normale vennootschapsbelastingstarieven belast wordt. Het gaat in deze berekening om de zogenaamde TCO na belastingen (TCO 3 volgens de nieuwe nomenclatuur).
Is deze auto interessant voor mij als zelfstandige?
Wens je advies bij de aankoop van je bedrijfswagen en wil je weten wat de beste keuze is in jouw situatie? Twijfel je tussen een diesel, benzine, hybride of elektrische auto? Wil je het volledige plaatje zien inclusief de fiscale aspecten en foute keuzes vermijden? Neem dan contact op met Car-Matchers.be voor onafhankelijk, betaalbaar en helder advies.
YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen
BTW: BE 0883 567 853