De Red Dot Design Award zal Maxus niet krijgen voor de MIFA 9, net zomin als een prijs voor de beste modelnaam, maar daar stopt het hoongelach. Deze Chinese elektrische luxe-minibus voor zeven is net zo comfortabel als een Mercedes EQV en biedt zelfs snufjes die bij de Ster zijn voorbehouden voor de S-Klasse, voor een fractie van de prijs…
5,27 meter lang, 2 meter breed en 1,84 meter hoog: dat zijn de afmetingen van deze nieuwe elektrische monovolume van Maxus. De MIFA 9 is daarmee nog langer dan de Mercedes EQV met standaardwielbasis en zelfs de LWB-versie van de VW ID.Buzz. Bij Stellantis moet je ook al teruggrijpen naar de LWB-versie van de Opel Zafira-e Life, Peugeot e-Traveller en Citroën E-Spacetourer om in de buurt te komen. Idem bij Toyota (natuurlijk), dat zijn Proace Electric door Stellantis laat bouwen.
Van al deze concurrenten is de Mercedes EQV verrassend genoeg nog de meest vergelijkbare. Waarom? Omdat de Maxus MIFA 9 net als het sterrenbusje het louter utilitaire ver overstijgt en zich een erg luxe aankleding aanmeet. De nieuwkomer is op de tweede rij ook voor zien van twee heuse captain chairs die je meteen aan een vliegtuigstoel in businessclass doen denken. Bovendien torenen de elektrische prestaties ver boven die van de andere rivalen uit.
We klauteren aan boord van onze ‘VIP-shuttle’ – de Luxury-versie, die voor € 75.999 inclusief btw de jouwe kan zijn. Toegegeven, dat is geen weggeefprijs, maar wacht tot je ziet wat je ervoor in de plaats krijgt. Dubbele elektrische schuifdeuren met elektrisch bediende ruiten (die helemaal openen), dubbel elektrisch schuifdak, elektrisch bediende voorstoelen en captain chairs op de tweede rij met verwarming en ventilatie (!), driezitsbank op de derde rij, 360°-camera, alle mogelijke rijhulpsystemen…
Je bent meteen de koning te rijk. Van bij de eerste meters valt op hoe heerlijk zacht deze kolos rijdt. De stoelen zijn heuse fauteuils die niet zouden misstaan in een Range Rover en ze qua zitcomfort minstens evenaren. Je baadt in een zee van ruimte en voelt je meteen ontspannen. Ook de ophanging draagt bij tot het comfortplaatje: oneffenheden worden weggegomd alsof ze niet bestaan. Je zou haast zweren dat hij op luchtveren staat, maar niets blijkt minder waar.
De Maxus MIFA 9 (zelfs na vijftig keer bekt de naam écht niet) is ook goed bedeeld in het vooronder. Zijn elektromotor zet 180 kW (245 pk) en 350 Nm op de voorwielen. Daarmee kan deze 2,5 ton zware knaap in 8,9 seconden van nul naar honderd sprinten. De acceleratie voelt niet indrukwekkend aan, maar meer vermogen zou de voorwielen zeker overmannen. Als ze een tikje gedraaid staan en je geeft plankgas, kunnen ze een occasionele gil niet onderdrukken.
We zetten ons schrap voor de eerste bocht en vrezen dat de snuit rechtdoor zal willen gaan, maar tot onze geruststelling volgt hij mooi op het opgelegde tracé. Het feit dat de voorwielen zo ver naar voren staan, zal daar ongetwijfeld toe bijdragen. Net als het feit dat Maxus voor premiumbanden kiest in plaats van goedkope Chinese. Ook duikt en steigert de MIFA9 amper. De rijbalans is met andere woorden verrassend positief.
Terwijl je bij Stellantis en Toyota maximaal 68 kWh krijgt en bij VW 85 kWh (nettowaarden), is dat bij Maxus 90 kWh – evenveel als bij de Mercedes EQV 300 dus. Deze laatste is echter een stuk minder krachtig en geraakt bovendien slechts 363 kilometer ver volgens de WLTP-cyclus. De Maxus brengt je tot 440 kilometer van je vertrekpunt volgens dezelfde omstandigheden.
Wij noteerden een verbruik van ongeveer 25 kWh/ 100 km over een gemengd parcours zonder snelweg. Dat is amper meer dan het normverbruik van dit vehikel (21,5 kWh/100 km). De weercondities waren dan ook vrij gunstig. De boordlader van de Maxus kan driefasige wisselstroom van 11 kW aan. Een snellader kan maximaal 120 kW in de batterij pompen en dat is bovengemiddeld snel.
Heel veel EQV’s zie je niet rijden op onze wegen. Hij is allicht te duur voor de kroostrijke gezinnen en taxi- of shuttlebedrijven. Allicht speelt ook de beperkte actieradius een rol. De Maxus MIFA 9 is een stuk goedkoper, net zo luxueus, veel beter uitgerust (vanaf de Luxury) en geraakt verder met zijn batterij, dus de kaarten liggen a priori niet slecht. Ook qua veiligheid hoeft hij zich hoegenaamd niet te schamen, getuigen zijn vijfsterrenscore op de EuroNCAP-tests.
Toch liggen er enkele vraagtekens in de andere schaal van de balans. Je moet zowat alles via het centrale display bedienen, dat wel snel reageert, maar te veel tussenstappen vergt. De bekerhouders in de captain chairs blijken behoorlijk fragiel. Op onze testwagen leek het glazen paneel van het achterste schuifdak in geopende toestand nogal te trillen over oneffenheden. En de restwaarde, die is even onzeker als de resultaten van het Eurovisiesongfestival. Wel kun je rekenen op een algemene waarborg van vijf jaar of 100.000 kilometer.
Deze Grote Vriendelijke Reus verwent je met een uitzonderlijke luxe. Als je blind bent voor imago, dan haal je er een verrassend complete elektrische minibus mee in huis, zeker in Luxury-livrei.
Verhouding prijs-uitrusting
Uitzonderlijk comfort
Overtuigend rijbereik
Ondermaatse digitale interface
Onzekere restwaarde
Fragiele bekerhouders
YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen
BTW: BE 0883 567 853