Test

© MediaInMotion

KORT GETEST: Maxus eDeliver3 LWB 54kWh: Geloofwaardige meeneem-Chinees

07 januari 2021
Door Dieter Quartier
Maxus is nog maar net op de markt bij ons of het merk lanceert al zijn tweede elektrische bestelwagen, dit keer in het compacte segment. Zijn strijdwapens? Tot een ton aan laadvermogen, een flink rijbereik en een scherpe prijs. Last but not least: hij is onmiddellijk leverbaar.

 Maxus eDeliver3 LWB 54kWh 0006

De kans dat je op onze wegen al een elektrische bestelwagen bent tegengekomen, ongeacht het merk, is eerder klein. Maar het tij is langzaam aan het keren nu bedrijven (verplicht) begaan zijn met hun ecologische voetafdruk en binnenkort niet meer om de LEZ heen kunnen, letterlijk en figuurlijk. Bovendien worden batterijbestelbusjes vandaag steeds competitiever als het op total cost of ownership en praktische inzetbaarheid aankomt.

Maxus eDeliver3 LWB 54kWh 0001Een model dat de elektrische golf bij ons zou kunnen doen aanwellen, is de gloednieuwe Maxus eDeliver3. Afhankelijk van de gekozen wielbasis (SWB of LWB) kan dit batterijbestelbusje zich meten met de kleinste versie van de Citroën e-Jumpy/Opel Vivaro-e/Peugeot e-Expert dan wel met de middelgrote versies van voorgenoemd trio en de standaardversie van de Mercedes eVito, bijvoorbeeld. Ook de Nissan e-NV200, waarvan sinds kort een XL-versie bestaat, neemt hij in het vizier.

Tot 240 kilometer en 1 ton

De aandrijving van de nieuwkomer wordt verzekerd door een 90 kW (122 pk) en 250 Nm sterke elektromotor, die gevoed wordt door een lithium-ionbatterij van 35 of 53 kWh. Naargelang van de versie mag je rekenen op 150 à 240 kilometer rijbereik. Wij konden met de LWB 53 kWh rijden, die officieel 230 kilometer ver geraakt. We hebben hem aan diverse scenario’s onderworpen en kunnen bevestigen dat een dikke tweehonderd kilometer geen enkel probleem is. Zelfs al rijd je op de snelweg – waar andere elektrische voertuigen meestal door de mand vallen, dan nog houdt hij zijn elektronendorst binnen de perken, zodat een rondje Lummen-Antwerpen-Brussel-Lummen bijvoorbeeld binnen de mogelijkheden ligt.

Maxus eDeliver3 LWB 54kWh 0022Als dat nog geen indruk maakt, wacht tot je weet dat je met deze Maxus één ton kan vervoeren. Dat is meer dan de beste diesels in dit segment. Maxus heeft dan ook ingezet op een zo laag mogelijk eigen voertuiggewicht.

Maxus eDeliver3 LWB 54kWh 0023

Er kunnen ook drie europaletten mee, op voorwaarde dat je ze dwars langs de achterzijde inlaadt. De schuifdeur rechts is helaas te smal voor zo’n gestandaardiseerd palet.

Maxus eDeliver3 LWB 54kWh 0024

Qua laadvolume kan de eDeliver3 4,8 tot 6,3 m³ slikken. Heb je daar nog niet voldoende mee, dan kan hij ook nog een geremde sleep aan van 1,3 ton, of een gewone aanhanger die zo’n 500 kilo mag wegen.

Fluitje van een cent

Rijden doet deze Maxus erg gezwind. Aan vermogen is er nooit gebrek en je hebt keuze tussen drie regeneratiestanden. Wie het rijbereik wil maximaliseren, kan bovendien de Eco-toets indrukken. Wat wel opvalt, is dat de elektromotor vrij luid fluit, op het onaangename af. Voor de rest is het redelijk goed toeven aan boord dankzij de goed steunende captain chairs, die helaas niet in de hoogte kunnen versteld worden. Het klimaatcomfort is summier: je kunt ofwel verwarmen, ofwel koelen, of geen van beide. Het enige dat je verder nog kunt regelen, is de ventilatiesterkte en de blaasrichting. Het is dus constant spelen met de drie standen en de ventilatiedraaiknop om een aangename temperatuur aan te houden.

Maxus eDeliver3 LWB 54kWh 0018Ook voor de rest moet je geen franjes verwachten van deze eDeliver3. De materialen en de afwerking zijn redelijk, maar er is een flagrant gebrek aan opbergruimte. Het infotainment kan evenmin echt overtuigen, terwijl de Bluetooth-verbinding van een slechte kwaliteit blijkt. Daar moet de importeur werk van maken, bijvoorbeeld door een degelijk aftermarketsysteem aan te bieden. Dan heb je meteen ook toegang tot Apple Carplay, Android Auto, Spotify en dies meer. De rijhulpsystemen zijn beperkt tot een antispinsysteem voor de aandrijfwielen (dat niet overbodig is), ABS met elektronische remkrachtverdeling en ESP. Dodehoekverklikkers, rijstrookassistentie of een autonome noodrem zijn niet van de partij. 

Maxus eDeliver3 LWB 54kWh 0025Meeneemprijsje

Rest ons nog twee belangrijke punten: de oplaadmogelijkheden en de prijs. Aan een wallbox of publiek laadpunt kan de eDeliver3 eenfasige wisselstroom binnentrekken aan 7,2 kW, want doorsnee is. Driefasestroom kan hij helaas niet verwerken. Reken dus op een uurtje of zes voor de kleine batterij en acht voor de grote om van 0 tot 80 procent te laden. Doe je dat aan een snellader, dan duurt het 45 minuten, ongeacht de batterijgrootte – de versie met grote accu kan meer kW per tijdseenheid verwerken. Dat is eerder aan de trage kant.

Maxus eDeliver3 LWB 54kWh 0012Daartegenover staat dat de instapprijs € 31.990 exclusief btw bedraagt voor de SWB met de standaardbatterij van 35 kWh. De LWB met grote batterij staat voor € 37.490 in de prijslijst. Ter vergelijking: de Opel Vivaro-e kost € 35.600 in Medium-versie met 50 kWh-batterij en € 41.850 als je voor de langere versie met 75 kWh-accu kiest. De Nissan e-NV200 met 40 kWh-batterij kost dan weer net geen € 27.000. De Maxus is dus scherp, maar niet messcherp geprijsd. Wel kan hij twee andere troeven van formaat naar voren schuiven: hij wordt gedekt door een algemene waarborg van vijf jaar (de werking van de batterij wordt gegarandeerd voor acht jaar) en is meteen uit voorraad leverbaar. 

De gevestigde waarden zouden wel eens in snelheid gepakt kunnen worden door deze Maxus eDeliver3, die ondanks zijn tekortkomingen een hele rist sterke argumenten op tafel legt. 

Knap rijbereik, scherpe prijs
Tot drie europaletten en 1.020 kg
Direct leverbaar

Smalle schuifdeur
Motorgefluit
Summiere uitrusting

 

MaxuseDeliver3 LWB 54kWh
Laadvolume4.555 mm – 5.145 mm
Laadvermogen865 - 1.020 kg
Trekgewicht500 kg (ongeremd) – 1.305 (geremd)
MotorElektrisch, 90 kW
Batterijgrootte35 of 53 kWh
Rijbereik150 tot 240 km (WLTP)
AC-laden7,2 kW
DC-laden28 – 42 kW
Topsnelheid120 km/h

Deel op

Lees meer over

Dieter Quartier

Dieter Quartier (°1976) schrijft al sinds 2000 met motorolie in plaats van inkt. Zijn interessesfeer reikt van classics tot electrics. Bedrijfsmobiliteit in ruime zin is zijn dada.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.