Test

© Ford

KORT GETEST: Ford Puma ST Powershift: elke cc telt (bijna) voor twee

08 augustus 2023
Door Dieter Quartier

De meest heetgeblakerde versie van Fords urban cross-over is er nu ook met automaat. Die ruilt 500 cc en 40 pk in voor een elektrische boost van 10 pk en zeven gerobotiseerde verzetten. Duizend cc voor een ST? Jazeker, en dat valt reuze mee. 

 

De Ford Puma ST was tot nog toe enkel met de 1.5 EcoBoost van 200 pk verkrijgbaar – een handgeschakeld concentraat van Ford Performance-engineering. Er bleek echter vraag te bestaan naar een versie met automaat – bij voorkeur een gerobotiseerde versnellingsbak met dubbele koppeling. Tada, ziedaar de Puma ST Powershift.Ford Puma ST Powershift autotest test autonieuws 03

Deze ST-versie houdt het bij duizend cc’tjes, maar perst bij 5.750 o/m liefst 160 pk uit zijn drie vrolijk roffelende cilinders. Dankzij de toevoeging van een elektromotor op 48 volt kan dit vermogen geboost worden tot 170 pk. Daarmee zit je in 7,4 seconden aan honderd per uur. Het koppel piekt bij 248 Nm bij 3.000 o/m, wat evenmin een doordeweekse waarde is voor een éénlitertje.

Vol en vol karakter

De ervaring leert dat opgeblazen driepittertjes op papier wel goed presteren, maar je in de praktijk op je honger laten. De nieuwe Puma ST met gerobotiseerde zevenbak is de sportieve uitzondering op de regel. Ford Puma ST Powershift autotest test autonieuws 13Hij klimt vanaf de laagste toerentallen met veel brio naar 6.000 o/m. De elektrische ondersteuning helpt duidelijk om hem over zijn initiële inertie heen te krijgen, met als resultaat een heerlijke souplesse. Je zou zelfs zweren dat dit een 1500 is, zo “vol” komt de motor over. 

Ford Puma ST Powershift autotest test autonieuws 22De Powershift schakelt overigens bliksemsnel en altijd op het juiste moment – ook bij het vertragen. Na een stilstand zwengelt de e-motor de driepitter ongemerkt weer op gang, zonder de minste aarzeling. Chapeau! Net als manuele ST kan de ST Powershift trouwens zijn bestuurder, inzittenden en omstanders van extra motordecibels laten genieten als je de Sport-stand selecteert. Het bergleeuwtje grolt dan dat het een lieve lust is.

Goed beslagen

De Puma laat zich ook perfect temmen in bochten. Het sportstuurtje voelt zwaar aan bij manoeuvres maar is een zegen op slingerasfalt. De chassisingenieurs van Ford Performance hebben de Puma ST met een stabilisatorstang van 28 mm achteraan en 24 mm vooraan bedacht.Ford Puma ST Powershift autotest test autonieuws 20 Dat voel je in het wegcontact, dat droog tot kurkdroog kan zijn naargelang van de ondergrond. Tja, het is dan ook een ST. Deze Puma rust ook op Force Vectoring-veren die de laterale stijfheid vergroten en samen met de frequentiereactieve dempers puik werk leveren.

Allemaal goed en wel, maar kun je ook rekenen op voldoende remvermogen? Jazeker: als deze katachtige zijn klauwen uitsteekt, zet je je nekspieren maar beter schrap. Ford Puma ST Powershift autotest test autonieuws 07De remschijven zijn 17 procent groter dan bij de gewone Puma en de rembekrachtiging geeft duidelijk meer gevoel en feedback. Als je normaal vertraagt, kun je natuurlijk ook op de elektromotor rekenen om de aandrijflijn van kinetische energie te ontdoen.

Visueel versterkt

De ST onderscheidt zich vanzelfsprekend ook visueel van de gematigdere Puma-varianten. Je kunt niet naast de geïntegreerde frontsplitter met Ford Performance-opschrift kijken. Ford Puma ST Powershift autotest test autonieuws 05De full LED-koplampen zijn even knap als functioneel. Verder vallen de grote dakspoiler en de achterdiffusor op, net als de kenmerkende ST-roosters voor de motorkoeling. Dat het menens is, wordt ook duidelijk gemaakt door de vette 19-duimers met sportrubber in maatje 225/40, die je een blik gunnen op de rode remklauwen.Ford Puma ST Powershift autotest test autonieuws 21

Vanbinnen zit je op fantastische Ford Performance-kuipjes in kunstleder, met verlengbaar zitkussen ene elektrische lendensteunregeling. De afwerking staat in het algemeen op een uitstekend niveau en de uitrusting is riant. Tegenover al dat moois staat een instapprijs van € 37.900. Een bom geld, maar in vergelijking met de (weliswaar veel krachtigere) Hyundai Kona N best billijk. Bovendien betaal je je met de Puma niet blauw aan taksen en valt zijn verbruik (we zaten aan 7,6 l/100 km) erg goed mee.Ford Puma ST Powershift autotest test autonieuws 11

Ook al moet je netto 30 pk toegeven op de manuele ST, de Powershift haalt het beste uit de 1.0-driepitter, die dankzij zijn zachte elektrische ondersteuning verrassend vol voor de dag komt.

Score

Totaal

Aandrijving

Comfort

Rijgedrag

Veiligheid

Prijs

  • Heerlijke driepitter

  • Fantastische automaat

  • Efficiënt rijgedrag

  • Droog wegcontact

Deel op

Lees meer over

Dieter Quartier

Dieter Quartier (°1976) schrijft al sinds 2000 met motorolie in plaats van inkt. Zijn interessesfeer reikt van classics tot electrics. Bedrijfsmobiliteit in ruime zin is zijn dada.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.