Test

© Toyota

EXCLUSIVE TEST: Toyota GR86: betaalbare yolo-sportcoupé

06 juni 2022
Door Dieter Quartier

Wie een Alpine A110 te duur vindt of een BMW 2-Reeks Coupé te bourgeois, moet zeker de dichtstbijzijnde Toyota-dealer een bezoekje brengen. Daar staat – voor de snelle beslissers – de nieuwe GR86 te blinken. Autonieuws kon hem uitgebreid testen op circuit en op de openbare weg. Verslag van een bijzondere dag.


2022 gr86 dpl dynamic 006Tien jaar geleden blies Toyota de lichtgewicht sportcoupé nieuw leven in met de GT86. Je zou hem kunnen beschouwen als een reïncarnatie van de oer-Celica, met een duidelijke focus op sportiviteit. Intussen heet de sportafdeling van Toyota “GR” (van Gazoo Racing) en werd de T ter gelegenheid van de lancering van de opvolger van de GT86 veranderd in een R.
2022 gr86 dpl dynamic 011 2Wat de GR86 technisch onderscheidt van zijn voorganger? Daarvoor verwijzen we je graag naar de voorstelling van de GR86. Kort samengevat: de motor – nog steeds een viercilinderboxer – groeide van 2,0 naar 2,4 liter om meer vermogen en vooral koppel te produceren, terwijl de structuur lichter en tegelijk stijver werd om de wegligging nog te verbeteren. 

Geschikt voor circuitgebruik

Er staan vijf bloedrode Toyota GR86 Sport opgelijnd in de pits van het Circuito Monteblanco, niet ver van Sevilla. Na de obligate safety briefing ploffen we op de bestuurdersstoel van auto nummer twee, die al goed is voorgewarmd door een andere journalist in een eerdere sessie. 2022 gr86 dpl dynamic 022Even het stuur, de stoel en de spiegels aanpassen en we zijn klaar om achter de pace-car het asfalt te betreden voor een verkennend rondje.

Meteen valt op hoe goed de rijhouding van de GR86 wel niet is. Op dat vlak heeft hij een Porsche Cayman niets te benijden. We gaan door de lage versnellingen en draaien aan het stuur richting de apex van de eerste bocht. 2022 gr86 dpl dynamic 026De auto voelt meteen erg neutraal aan, te danken aan zijn lage zwaartepunt en de ideale gewichtsverdeling tussen de assen. De pook biedt wat meer weerstand dan we gewend zijn, maar mits een kordate aanpak beloont hij je met een zuivere werking.

Zo’n drie kilometer aan technische en minder technische bochten verder dient het lange rechte stuk van het circuit zich aan. We trekken door tot 7.000 o/m en kunnen een glimlach niet onderdrukken. Een boxermotor blijft toch iets speciaals. De sound wordt hier een beetje opgeleukt door virtuele decibels die door de luidsprekers komen, maar dat stoort geenszins. 

We drukken op de Track-modus, die de auto wat meer bewegingsvrijheid geeft alvorens de stabiliteitscontrole en het antispinsysteem ingrijpen. Je kunt dus de bocht induiken en de achterkant doen uitbreken om hem nadien met het gaspedaal te controleren. 2022 gr86 dpl dynamic 036Pas als het giermoment te gevaarlijk wordt – lees: de auto vindt dat je de grenzen van je stuurmanskunsten hebt bereikt en wellicht de controle gaat verliezen – wordt er elektronisch ingegrepen op de wielen. Als je dat niet wil, kun je het ESC helemaal uitschakelen.

De gripgrens ligt hoe dan ook heel erg ver. De Toyota GR86 geeft zelfs de aspirant-coureur het gevoel dat hij of zij een doorgewinterd rallyrijder is, zo gemakkelijk laat hij zich licht driftend controleren in bochten. Daar zal het standaard Torsendifferentieel met beperkte slip zeker voor iets tussen zitten. 2022 gr86 dpl dynamic 037Ook over de remmen niets dan lof: de schijven zijn dan wel niet geperforeerd, de ventilatie blijkt voldoende voor stevig circuitgebruik. Dat hebben we wel anders geweten bij constructeurs van prestigieuze Duitse en Italiaanse sportwagens…     

Rijplezier voor elke dag

De circuitsessie komt veel te snel tot een eind, maar wat geeft het: we kunnen nog twee volle uren de openbare weg op. Toyota had een uitdagend parcours uitgestippeld met een brede waaier van beklijvende bochten, gedrapeerd over een kurkdroog heuvellandschap. Om het rijderswalhalla te bereiken moeten we eerst door een grote agglomeratie – de perfecte gelegenheid om de daily driveability van de GR86 uit te proberen. 
2022 gr86 dpl int 006Beweren dat hij als gezinsauto kan fungeren, is misschien een brug te ver, maar je hebt wel twee zitjes achterin waarin jonge kinderen probleemloos kunnen plaatsnemen. De koffer kan 226 liter slikken, wat voldoende is voor drie trolleys of je wekelijkse boodschappen. Toch meer volume nodig? Dan kun je de achterbankleuning neerklappen.
2022 gr86 dpl int 002 2Het interieur is sober van aard – misschien zelfs te sober – en de gebruikte materialen zijn zo-zo. Het verschil met de Toyota GR Supra is groot, maar dat kan ook moeilijk anders: Toyota’s topcoupé kost in basislivrei zo’n 15k meer. De stoelen zijn gelukkig van een uitstekend allooi en mede dankzij de perfecte rijhouding kruip je na een rit van twee uur niet als een Benidorm bastard van achter het stuurwiel uit. 

Rij je als een goed huisvader met de GR86, dan zul je opmerken dat het best snor zit met het comfort. Oneffenheden worden beter gefilterd dan je verwacht en de motor blijft discreet op de achtergrond als je het gaspedaal met mate beroert. De versnellingsbak is niet de soepelste om te bedienen, maar de verhoudingen zijn prima gekozen. Op de snelweg zit je in zesde versnelling wel boven de 3.000 o/m bij 120 km/h, maar dat neemt niet weg dat je bij constante snelheid het verbruik kunt drukken tot een kleine zeven liter per honderd kilometer.
2022 gr86 dpl dynamic 002Zodra de weg er enigszins boeiend bijligt en je enige speelruimte hebt, trakteert de Toyota GR86 je op massa’s rijsensaties. De melodieuze en erg volle 2.4-boxer zit in 6,3 tellen aan honderd per uur en de 20 kilo lichtere, 50 procent stijvere constructie gecombineerd met het directe stuur (2,5 omwentelingen tussen de aanslagpunten) nodigen uit tot passioneel geflikflooi met het asfalt. In dergelijke omstandigheden zie je het verbruik richting 11 liter klimmen, wat in verhouding acceptabel is.

Voor de snelle beslissers

De Toyota GR86 wordt in Europa verkocht tot eind 2023. Je hebt dus anderhalf jaar de tijd om er eentje op de kop te tikken, maar het kan ook sneller gedaan zijn: uitverkocht is uitverkocht. Waarom beperkt Toyota de verkoopperiode? Niet om van de GR86 iets exclusiefs te maken, maar omwille van de Europese regelgeving. In 2024 worden nieuwe veiligheidsprotocollen van kracht en voertuigen die niet aan deze normen voldoen, zullen niet meer verkocht mogen worden. 

Het gaat met name om de inbouw van een frontcamera boven de voorruit, die nodig is voor de nieuwe generatie geavanceerde rijhulpsystemen, wist men ons te vertellen. Die zou een flinke verhoging van de dakhoogte met zich meebrengen en dus een compleet nieuw ontwerp vergen voor de GR86. Afgezien van het feit dat dit economisch niet haalbaar is voor een sportwagen met een kleine oplage zoals de GR86, zou de naleving van deze voorschriften een nadelige invloed hebben op het dynamische karakter van de wagen. 

Hoeveel zo’n GR86 moet kosten? Toyota positioneert hem vreemd genoeg onder de GR Yaris – allicht omdat die over een uitgebreider technologisch arsenaal beschikt, met onder meer een geavanceerde vierwielaandrijving, en scherpere prestaties neerzet. In België kun je een GR86 met handgeschakelde zesbak bestellen voor € 34.600 inclusief btw. De standaarddotatie is uitgebreid: dual zone airco, keyless entry, het Torsendifferentieel, het 8-inch multimediascherm met smartphone-integratie, de achteruitrijcamera en elektrisch inklapbare buitenspiegels zijn inbegrepen. 

Wil je toch nog wat meer uitrusting en uitstraling, dan moet je € 2.430 opleggen voor de GR86 Sport. In ruil krijg je grafietgrijze 18-duimvelgen met Michelin Pilot Sport 4-banden, een lederen interieur, stoelverwarming, aluminium pedalen, adaptieve ledkoplampen en dodehoeksensoren in de buitenspiegels.   

Qua ADAS (advanced driver assistance systems) hinkt de GR86 wat achterop, tenzij je voor de versie met automaat kiest. Die is in tegenstelling tot de manuele variant voorzien van een adaptieve cruisecontrol, rijstrookbewaking en een autonome noodrem met uitwijkassistent. Bye-bye vijf EuroNCAP-sterren, met andere woorden, maar Toyota is sowieso niet van plan om de GR86 te laten testen door dit onafhankelijke Europese mechanisme wegens de te beperkte oplage van het model.

Dat geschreven zijnde, de actieve veiligheid van de GR86 (d.w.z. de ongevalsvermijdende technologie) zit hem sowieso in zijn superieure handling, die misschien wel eens het verschil zou kunnen maken wanneer je in een noodsituatie een obstakel moet ontwijken. Loopt het toch verkeerd af, weet dan dat je kunt rekenen op de erg stijve structuur en de zeven standaard airbags. De Toyota GR86 kreeg overigens een maximale score van het Amerikaanse IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) en mag zich “Top Safety Pick+” noemen.
2022 gr86 dpl dynamic 011 2Er is geen twijfel mogelijk: geen enkele auto van een massaconstructeur is van nature uit zo gebalanceerd en communicatief als de GR86. Toyota noemt hem “een analoge auto voor het digitale tijdperk.” Ze hadden het niet beter kunnen omschrijven.  Bovendien is de fun-to-cost verhouding simpelweg onklopbaar, zelfs in die mate dat je je afvraagt wat de bestaansreden nog is van de GR Supra…

Score

Totaal

Aandrijving

Comfort

Rijgedrag

Veiligheid

Prijs

 • Verhouding prijs-rijplezier
 • Toch dagelijks bruikbaar
 • Heerlijke boxermotor
 • Beperkte veiligheidsuitrusting
 • Sober interieur

Technische gegevens

Toyota GR86

 • Motor:
  Benzine, 4 cil, 2.387 cm³
 • Overbrenging:
  Manueel, 6 versnellingen
 • Maximum vermogen:
  172 kW / 234 pk
 • Maximum koppel:
  250 Nm
 • 0-100 km/h:
  6,3 seconden
 • Topsnelheid:
  226 km/h
 • Gemiddeld testverbruik:
  8,7 l/100 km
 • Gemiddelde CO2-uiitstoot:
  198 g/km (WLTP)
 • Catalogusprijs incl. BTW:
  € 34.600

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.