Vergeet even de elektrische supersportwagens van Lotus, Pininfarina of Rimac, die zijn toch quasi onbereikbaar en ook van geen kanten praktisch. Hyundai komt met de Ioniq 5 N, een alvast op papier bangelijk snelle en bijzonder efficiënt lijkende... gezinsauto. Eentje waarmee het rijplezier van de strafste RS-, M- of AMG-modellen van de Duitse specialisten kan worden geëvenaard en misschien zelfs overtroffen. Je gelooft het niet? Lees dan vooral verder.
Er waren tijden dat jonge en ook wel al iets oudere automobilisten droomden van een hot hatch als de Peugeot 205 GTI en Volkswagen Golf GTI. Probeer het je vandaag maar eens voor te stellen, de eerste generaties van die auto’s waren een goede 100 pk sterk en spurten naar 100 km/h in net geen 10 seconden. Ja hoor, daar werden in de jaren 70 en 80 echt wel overuren voor geklopt. We moeten er, met een brede glimlach, toch even aan terugdenken als we voor de Hyundai Ioniq 5 N staan. De ook van behoorlijk wat sportieve koetswerkaddenda voorziene vijfdeurs komt met maar liefst 650 pk, raast desgewenst in – hou je vast – 3,4 seconden naar 100 km/h en haalt een topsnelheid van 260 km/h. Dat doet hij niet met een grote V8, wel met twee elektromotoren en dus ook vierwielaandrijving.
Nu hoorden we een ingenieur van een bekend Duitse automerk recent nog enigszins meewarig doen over de snelle acceleraties van Tesla’s en nog wel wat ander elektrisch geweld. Dat het met zo’n EV’s echt niet moeilijk meer is om het vermogen naar spectaculaire hoogtes op te voeren en er dus geweldige spurtnummertjes mee te doen, zo wist hij. Maar ook dat ze op een circuit meestal al na enkele bochten door de mand vallen. Hij bedoelde natuurlijk dat de hoge vermogens van die super-EV’s lang niet altijd de efficiënte rijdynamiek en het daarbij horende rijplezier garanderen dat de gegevens op hun paspoort suggereren.
Bij Hyundai kunnen ze daar ondertussen al eens goed om lachen. Daar menen ze dan ook dat elektrische auto’s wel degelijk even plezant als pakweg een Audi RS 3 of BMW M2 kunnen worden. En geloof het of niet, een van de mensen die daarvoor de nodige bewijzen wist te leveren is niemand minder dan voormalig BMW M-baas Albert Biermann. Die Duitser wist zich voor de uitbouw van Hyundai’s N-divisie te omringen met nog wel wat andere echte specialisten, waaronder ook een van de ingenieurs die de autowereld de geweldige Ford Focus RS schonk. Met de N-varianten van de i20 en i30, beide dus nog voorzien van verbrandingsmotoren, had Hyundai al pretauto’s afgeleverd die kunnen wedijveren met het beste Europese en Japanse gerief. Vandaar dus het even gekke als ambitieuze project om de lat voor een elektrische evenknie minstens even hoog en liefst zelfs nog een pak hoger te leggen.
Een elektrische motor een hoog vermogen en dito koppel laten afleveren, is inderdaad geen grote kunst meer. In het geval van de Ioniq 5 N gaat het zelfs om twee motoren, respectievelijk 226 (vooraan) en 383 pk (achteraan) sterk. Het zorgt voor een systeemvermogen van 609 pk en in de N Grin Boost-modus zelfs kortstondig 650 paarden, daar raast de (leeg) toch al meer dan 2,2 ton wegende auto in slechts 3,4 seconden mee van 0 naar 100 km/h. Zo’n cijfer maakt natuurlijk al behoorlijk wat indruk, maar het is nog maar een heel klein stukje van het verhaal. De woorden van de hierboven al even aangehaalde ingenieur “van dat Duitse merk” indachtig, moest er immers nog heel wat meer werk worden verricht voordat de Hyundai echte RS-, M- of AMG-waardige kunstjes kon vertonen.
Om te beginnen is de structuur van de auto aanzienlijk (met 42 extra lasnaden!) verstevigd, zijn er versterkte motorsteunen en nieuwe subframes, zijn ook het stuurhuis versterkt en de stuurkalibratie aangepast en zijn er grotere remschijven (400 mm voor- en 360 mm achteraan) gemonteerd. Er komt ook nog een pak extra stopkracht (tot 0,6 G!) van de N Brake Regen-technologie, de meest extreme vorm van het veel EV-rijders al bekende one-pedal driving maakt dat de auto bij het ‘gewoon’ lossen van het gaspedaal al heel snel kan vertragen en daarbij zelfs voor het soort lastenwissels zorgt die een geoefende circuitrijder in zijn of haar voordeel kan omzetten.
Op het bochtige bergparcours dat Hyundai in de buurt van Barcelona voor ons had uitgestippeld, was het natuurlijk nog niet mogelijk om het volle potentieel van de auto te benutten. Daar stelden we wel vast dat deze elektrische krachtpatser ook wel braaf kan zijn, zich daarbij zelfs comfortabel toont en dus ook geschikt is voor grote afstanden. Het rijplezier is er desgewenst natuurlijk ook meteen, met sowieso een iets strakkere verticale ‘controle’ en een scherpere en nauwkeurige besturing dan de standaard Ioniq 5.
Op het voor de gelegenheid door Hyundai afgehuurde circuit van Castelloli worden we pas echt verrast. We zullen het al maar meteen toegeven, behalve tijd (om te oefenen) kwamen we ook nog wel wat rijtalent te kort om echt de laatste druppeltjes uit de kan te halen. Dat zegt meteen ook veel over de kwaliteiten en de vele mogelijkheden van de auto. De Ioniq 5 N is zo snel én zo efficiënt, dat een extra rijcursus door de mensen die hem bouwden en op punt stelden echt geen overbodige luxe zou zijn. Ja, we vermoeden dat zelfs Hyundai’s rallyrijder Thierry Neuville er nog even voor zou moeten gaan zitten. Over de rallysport gesproken, van de WRC-auto werden de aandrijfassen overgenomen. Dat klinkt al veelbelovend, we ‘gooien’ er dan ook nog maar even tussen dat je met de N Drift Optimizer en geïntegreerde Torque Kick Drift zowat dezelfde driftkunstjes kan uithalen als met de leukste auto’s op benzine.
We dachten dat we voor onze circuitdoop met de auto daarmee al heel wat hadden geleerd, maar de les is nog niet gedaan. Zo is er ook nog de N Torque Distribution, die garandeert een variabele koppelverdeling over de voor- en achteras. Er zijn een heleboel niveaus, voor snel, sneller en snelst en alles wat daar nog aan gradaties zou kunnen tussenzitten. Een elektronisch sperdifferentieel, e-LSD gedoopt, garandeert nog wat meer controle. Op het circuit komt ook de N Launch Control van pas, als je jezelf nog wat meer een echte racer wil wanen.
De handleiding van de auto lijkt ondertussen dus echt wel bijzonder ingewikkeld. We gingen het voor onze circuittest allemaal proberen onthouden, maar zijn het meeste na de eerste bocht alweer vergeten. Nu ja, gelukkig toch niet alles. Via knoppen op het stuurwiel kan je kiezen tussen diverse rijmodi plus een overboost-functie. De respons van de motor(en), het ‘gewicht’ van de besturing, de stijfheid van de dempers en de werking van het differentieel en de stabiliteitscontrole, het laat zich allemaal aanpassen aan je wensen en noden en natuurlijk ook aan je (vermeende) rijtalent.
De impact van het hoge wagengewicht kun je natuurlijk niet neutraliseren. In snelle bochten voel je het koetswerk zelfs met de dempers in de meest stijve positie onvermijdelijk wel wat bewegen (of ‘rollen’), maar nooit in die mate dat het je schrik kan aanjagen. Met dank ook aan de enorme grip van de Pirelli P Zero-banden met maat 275/35, rubber dat wel bij dit soort auto past. De al vermelde remsystemen doen hun werk ook uitstekend. Op het circuit kunnen echte specialisten misschien nog iets meer weerstand van het rempedaal wensen, maar dat zou dan het rijgemak op normale wegen benadelen.
Voor het echt heel snelle bochtenwerk kies je best voor de modus waarin de N zowat een echte achterwielaangedreven auto wordt. De achterste motor is ook krachtiger dan die vooraan, het zorgt voor het soort efficiëntie dat misschien zelfs dat van een Porsche Taycan kan overtreffen. En daar heb je zelfs niet eens alle elektronische hulpmiddeltjes voor nodig. Met de stabiliteitscontrole uitgeschakeld, kan je de auto bij het uitkomen van de bocht met de achterkant laten schuiven. Een echte drifter is de Hyundai niet, maar hij komt wel enigszins in de buurt. Wat we ondertussen ook hebben ‘opgemerkt’, is dat de N in dat soort extreme omstandigheden kleiner en lichter lijkt dan hij in werkelijkheid is.
Je zal misschien wel even glimlachen als we ook nog vertellen dat de auto desgewenst een natuurlijk volledig artificiële Active N Sound-motorklank produceert, die wil je doen ‘geloven’ dat de motoren echt toeren maken. Zo mogelijk nog gekker: aan de hand van evengoed ‘valse’ schakelmomenten wordt de werking van een snelle DCT-bak met acht versnellingen en dus een dubbele koppeling nagebootst, die functie werd N e-Shift gedoopt. Je kan via kleppen achter het stuurwiel ook ‘echt’ manueel schakelen, in het digitale dashboard verschijnt er dan een heuse toerenteller. Onze favoriet is de Supersonic-klank (er is keuze!), bij het opschakelen vanaf zo’n (natuurlijk ‘valse’) 4.000 toeren hoor je dan zelfs een Star Trek-achtig bombardement.
Stop ondertussen toch maar met lachen, want tijdens het circuitwerk blijken die leuke gadgets ook wel enig praktisch nut te hebben. Ze maken je immers veel beter bewust van de snelheid waarmee je aan het razen bent, wat dan weer kan helpen om een bij momenten misschien iets te groot enthousiasme in te tomen én de juiste momenten voor het induiken van bochten en dus ook het remmen goed of toch beter in te schatten. Wat dat laatste betreft, het gevoel van het rempedaal is zo ‘natuurlijk’ dat je niet eens merkt dat de auto een elektronisch by wire-systeem heeft. Beter nog, je vergeet zelfs dat je met een elektrische auto aan het scheuren bent.
We waren het bijna vergeven vermelden, de Ioniq 5 N komt met een op 800 volt werkende batterij van 84 kWh. Dat is op zich niet zo spectaculair meer, tot we erbij vertellen dat ze een laadsnelheid van 350 kW aankan. De WLTP-autonomie bedraagt een kleine 450 kilometer, maar zal bij intensief gebruik van de auto natuurlijk een heel pak lager uitvallen. Hyundai heeft het warmtemanagement aangepast aan de mogelijkheden van de auto, kwestie van oververhitting en prestatieverlies op het circuit te vermijden.
Met de Preconditioning-functie kan je de batterij als het ware voorbereiden, zowel met het oog op een korte piek bij snelle spurts als het behouden van een lage(re) temperatuur voor wat snelle rondjes. Dan ga je voor de N Race-modus en is er zelfs nog keuze tussen Sprint en Endurance (of dus ‘uithouding’). Met Track SOC wordt het batterijverbruik ronde na ronde ‘opgevolgd’.
De looks, daar moeten we het natuurlijk ook nog even over hebben. Het koetswerk van de Ioniq 5 is op zich best wel al bijzonder, het doet de auto er vooral een beetje futuristisch uitzien. De over de N uitgegoten sportieve saus voegt er nog een dimensie aan toe. Met het sportonderstel is de auto 2 centimeter lager, de bredere sporen (en dito wielkasten) en grote bumpers (met diffusor achteraan) maken hem ook respectievelijk 5 centimeter breder en zelfs 8 centimeter langer. Hij meet nu 4.715 millimeter in de lengte, 1.940 millimeter in de breedte en 1.585 millimeter in de hoogte. De wielbasis bedraagt een natuurlijk ongewijzigde 3.000 millimeter, de koffer slikt 480 liter bagage.
Diverse spoilers en andere windgeleiders, hier en daar voorzien van een oranje biesje, moeten de aerodynamica, de koeling en tegelijk ook de wegligging optimaliseren. Ze zorgen er vanzelfsprekend ook voor dat de auto er een pak stoerder uitziet, daar dragen evengoed de gesmede en bijzonder fraaie 21-velgen toe bij. Voor het interieur zijn er een sportstuur met nogal wat specifieke N-sneltoetsen, aangepaste en op snel voetenwerk bedachte pedalen en natuurlijk ook sport- en zelfs heuse kuipstoelen met een lagere zitpositie. Via het grote infotainmentscherm op de middenconsole krijg je toegang tot de N-menu’s. De grote zitruimte is gebleven, dat blijft evengoed nog een troef van de Ioniq 5.
Dat een auto mooi, ruim, zuinig en comfortabel (of net niet) is, daar sluiten we heel wat van onze tests mee af. Voor de Hyundai Ioniq 5 N doen die eigenschappen toch wat minder ter zake. Het originele design kenden we al een tijdje en het interieur hebben we ook al eerder bejubeld, in deze N-variant draait het natuurlijk om heel andere dingen. We hebben er hierboven al lang en voor de brave huisvaders en -moeders misschien zelfs iets te lang over uitgeweid, mag ons besluit deze keer dan ook eens heel kort en bondig zijn? De Hyundai Ioniq 5 N is ’s werelds plezanste EV en dus een echte mijlpaal, punt. Ja, dan durven we ook de prijs van € 79.999 nog redelijk noemen.
Geweldige prestaties
Ongeziene efficiëntie
Elektrisch statement van jewelste
Hoog gewicht
Schiet de ‘groene’ doelen wel voorbij
Natuurlijk niet goedkoop
Leaseprijs 48 maanden / 100.000 km: € 1075,79 excl. btw
TCO 48 maanden / 100.000 km: € 1062,64 TCO_Hyundai_Ioniq_5_N.pdf
Hoe wordt de leaseprijs berekend?
De maandelijkse leaseprijs wordt aangeleverd door Athlon en is gebaseerd op een standaardvoertuig waarop de standaard fleetkorting is toegepast. Het betreft een operationele leasing voor 4 jaar en 100.000 km, inclusief onderhoud, verzekering en een set winterbanden. Het betreft geen bindend aanbod.
Hoe berekent Autonieuws de TCO?
Om een totaalbeeld van de kosten te krijgen (TCO, voor total cost of ownership), moet je verder kijken dan de leaseprijs. Onze berekening van de TCO is gemaakt met de Car Cost Advisor van Eurofleet Consult, dé marktreferentie in België en Frankrijk voor TCO-berekeningen op maat van de gebruiker. We houden rekening met de fiscale aftrekbaarheid, 65% niet-terugvorderbare btw, de solidariteitsbijdrage, het brandstofverbruik volgens de door de constructeur opgegeven cijfers (WLTP) en de belasting op de verworpen uitgaven. We gaan hierbij uit van de situatie van een werknemer van een vennootschap die aan de normale vennootschapsbelastingstarieven belast wordt. Het gaat in deze berekening om de zogenaamde TCO na belastingen (TCO 3 volgens de nieuwe nomenclatuur).
Is deze auto interessant voor mij als zelfstandige?
Wens je advies bij de aankoop van je bedrijfswagen en wil je weten wat de beste keuze is in jouw situatie? Twijfel je tussen een diesel, benzine, hybride of elektrische auto? Wil je het volledige plaatje zien inclusief de fiscale aspecten en foute keuzes vermijden? Neem dan contact op met Car-Matchers.be voor onafhankelijk, betaalbaar en helder advies.
YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen
BTW: BE 0883 567 853