Test

TEST: BMW X6: You love it or hate it

06 april 2015
Door Redactie
BMW heeft een patent op het uitvinden van nieuwe marktniches. Zo ook in het geval van de BMW X6 die in 2008 werd gelanceerd. BMW doopte het segment SAV, wat staat voor Sports Activity Vehicle. De X6 polariseerde sterk, zeven naar na zijn lancering krijgt de machojeep een nieuw jasje aangemeten.  
Bescheidener voorkomen

De hoekige kanten zijn afgevijld, de neus ligt wat lager, het achterwerk is wat minder bruut en hij  lijkt minder macho, bescheidener zeg maar. Het interieur heeft een luxueuze afwerking en voelt prima aan. Hij blijft wel een Coupé op hoge poten, niet bepaald een wagen waar je mee in het bos gaat crossen. De kofferruimte is 75 liter ruimer is geworden, met neergeklapte zetels bedraagt die nu 1.525 liter. 

Royale uitrusting

De nieuwe BMW X6 is standaard rijkelijker uitgerust dan zijn voorganger. Bi- xenonkoplampen, 19" lichtmetalen velgen, een automatische bediende achterklep, een Steptronic-achtversnellingsbak met peddels aan het stuur, lederen bekleding, de klimaatregeling met twee zones, de automatisch dimmende achteruitkijkspiegel en het Driving Assistant Safety-pakket van BMW ConnectedDrive behoren niet langer tot de optielijst maar zijn gewoon standaard geworden. Dat neemt niet weg dat de optielijst nog behoorlijk lang is. Je kan bijvoorbeeld de lichtbundel vervangen door adaptieve led-koplampen. Het uitrustingspakket Design Pure Extravagance kruidt zowel interieur als exterieur met opvallende, hoogwaardige accenten. Het M-Sport-pakket omvat dan weer nauwkeurig, geselecteerde onderdelen die het dynamische karakter versterken en een sportief effect te creëren. Eveneens beschikbaar zijn de modelspecifieke voorzieningen van BMW Individual. 

De brede waaier aan BMW ConnectedDrive-functies omvat (in sommige gevallen) een unieke waaier aan rijhulpsystemen en mobiliteitsdiensten. Op de optielijst staan tevens voorzieningen zoals het BMW Head-Up Display, Driving Assistant Plus met Fileassistent, de BMW Parking Assistant, Surround View en BMW Night Vision met Dynamic Light Spot en Speed Limit info en alle BMW ConnectedDrive Services en online entertainment. De functie Intelligent Emergency Call maakt eveneens deel uit van de standaarduitrusting voor de nieuwe BMW X6. 

Motorenpallet

Ook onder de motorkap heeft de BMW X6 een upgrade bekomen. Op dieselvlak heb je de keuze uit een zes-cilinder-in-lijn met een vermogen van 258 pk,  560 NM aan koppel en een CO2-uitstoot van 157 g/km. Onze testwagen, niet direct een spurter, verbruikte gemiddeld 8.2 l/100 km, wat behoorlijk zuinig is. Wie wat lager in de cataloog duikt, kan opteren voor dezelfde motor met meer power (313 pk en CO2-uitstoot van 163 g/km). Natuurlijk ontbreekt ook dit keer de M50d niet: drie turbo’s leveren een indrukwekkend vermogen van 381 pk met een CO2-uitstoot van slechts 174 g/km.

Voor de benzinerijder is er een 4,4 liter dikke V8 voorzien van 450 pk en een iets mindere potente 3,0 liter zes-cilinder met 306 pk.

Ophanging

Dynamic Performance Control en de actieve rolstabilisatie Dynamic Drive maken deel uit van het pakket Dynamic Adaptive Suspension dat garant staat voor gerichte verbeteringen van de sportieve rijeigenschappen van de auto. Het rijcomfort kan worden geoptimaliseerd door een  luchtvering op de achteras en de dynamische schokdempersturing, die allebei deel uitmaken van het pakket Comfort Adaptive Suspension en de Adaptieve M- ophanging (standaard op de BMW X6 M50d en onderdeel van het M Sport- pakket voor de andere uitvoeringen), die ook een specifieke, sportieve afstelling van de ophanging omvat. Het pakket Professional Adaptive Suspension combineert dan weer de eigenschappen van de 'Comfort'- en 'Dynamic'-pakketten. 

De goedkoopste BMW X6 – met 3.0 dieselmotor - kost 67.200 euro, incl. BTW. Voor de M50d moet je minstens 88.450 euro neertellen. 

Conclusie: de tweede generatie BMW X6 is beschaafder en minder imposant geworden. Rijden doet hij als een comfortabele berline, maar geef je hem de sporen dan verandert hij in een volbloed.

 

85
Aandrijving17/20
Comfort 18/20
Rijgedrag 18/20
Veiligheid 18/20
Prijs 14/20
 

Rijgedrag
Afwerking
Kofferruimte

Zwakke instapdiesel
Stevig prijskaartje

Deel op

Lees meer over

Video


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.