Het gaat goed met Kia, dank u. Het merk blijft marktaandeel afsnoepen van zijn concurrenten en van de markante EV6 heeft het intussen al ruim 25.000 stuks verkocht in Europa, terwijl het model nog niet eens een jaar op de markt is. Het gros van de klanten koos tot nog toe voor de versie met de grote batterij van 77,4 kWh en achterwielaandrijving. Die biedt immers het grootste rijbereik (tot 528 kilometer volgens de WLTP).
Prestatiezoekers en bewoners van heuvelachtige regio’s waren tot nog toe aangewezen op de All-Wheel Drive. De bijkomende elektromotor op de vooras van deze versie verhoogt het systeemvermogen tot 325 pk en het koppel tot 605 Nm, terwijl hij de optrektijd van 0 naar 100 km/h beperkt tot 5,2 seconden.
Dat is al niet verkeerd, maar Kia wilde een punt maken, namelijk dat een merk voor Jan Modaal ook blitse elektrokarren kan bouwen die oerend hard gaan, zonder daarom fortuinen te kosten. Met 585 pk en 740 Nm (waarvan het gros door de e-motor achterin wordt geleverd) is de EV6 GT de krachtigste en snelste Kia ooit. Hij haalt een top van 260 km/h en zoeft na 3,5 seconden met honderd per uur aan je voorbij. Een verkeerslichtenrace met een Porsche Taycan CrossTurismo Turbo, Tesla Model Y Performance of Mercedes-AMG EQE 53 4Matic+ vertaalt zich in op zijn minst beteuterde en in sommige gevallen geschoffeerde blikken op het gezicht van hun respectieve bestuurders: deze ‘simpele’ EV6 GT kan ze bijbenen of zelfs de broek afdoen.
Kracht is niets zonder controle
Kia had voor deze kennismakingstest een circuit afgehuurd waarop een dragstrip was geprepareerd. Twee journalisten konden telkens de degens met elkaar kruisen in een identieke EV6 GT. Een launch control zochten we vergeefs, maar eigenlijk neemt de GT-stand de rol op zich van digitale optimalisator voor vermogen en grip. Je activeert ‘m door de geelgroene toets rechts op het lekker dikke sportstuur in te duwen. We drukken ons bovenlichaam in de gewelfde rugleuning van de specifieke, met alcantara beklede sportstoelen en turen vol suspense naar de marshal, die de startvlag klaar houdt. Go! Ik stamp het gaspedaal in en kijk vanuit mijn ooghoeken naar de journalist rechts van me. O-oh wat gaat dit snel.
En er gaat geen greintje power verloren aan wielspin dankzij de vierwielaandrijving en het elektronisch gestuurd sperdifferentieel (eLSD).
Enkele seconden later tikken we de finishlijn aan en gooien we de ankers uit. De g-krachten in beide richtingen zijn indrukwekkend, net als de geruststellende stabiliteit. Dit hebben de Koreanen alvast perfect onder de knie. De fysieke krachten worden in goede banden geleid door speciaal ontwikkelde Michelin Pilot Sport 4S-banden in maat 255/40R21. Voor voldoende remvermogen zorgen flink bemeten geventileerde schijven rondom.
Vanzelfsprekend bij een elektrische auto komt een groot deel van de remkracht van de elektromotoren. De EV6 GT kan pieken van meer dan 300 kW aan stroom recupereren. Dat is goed nieuws voor het verbruik: een groot deel van de stroom die je door de motoren jaagt, kan immers worden teruggewonnen.
Onverstoorbaar rijgedrag
In een rechte lijn accelereren, dat kan zelfs de meest onbehouwen Amerikaanse muscle-car, hoor ik je denken. Maar wacht tot in de eerste bocht… We kunnen je geruststellen: die eerste bocht is net zo geruststellend en bevredigend als de eerste acceleratie. Achteraan zit dezelfde multilinkophanging als de andere EV6-versies, maar vooraan werden de MacPherson-veerpoten vervangen door een dubbele arm om de verticale bewegingen beter te beheersen en een consistent contact met het wegdek te behouden, met name bij grotere krachten in de bochten en op ondergronden van wisselende kwaliteit. Ook werden de veren vooraan 9 procent zachter en achteraan 11 procent stijver in vergelijking met de standaard-EV6. De GT ligt bovendien 5 mm lager en heeft een 15 procent stijvere stabilisatorstang.
Tot slot had Kia ook het goede idee om de GT-versie standaard te voorzien van elektronisch gestuurde dempers met vier settings. De Sport-stand leek ons de meest gebalanceerde bij een vlotte rijstijl. Het technologische totaalpakket vertaalt zich in een verrassende stabiliteit onder alle omstandigheden.
Of moeten we schrijven: teleurstellende stabiliteit? Het koetswerk blijft mooi vlak en zelfs al vloer je het pedaal bij het uitaccelereren, dan nog blijft hij stoïcijns de gewenste koers aanhouden. Het gaat haast té gemakkelijk, té efficiënt, zelfs in die mate dat het rijplezier eronder lijdt. Hetzelfde gevoel hadden we een beetje bij de BMW i4 M50. Kia zal je zeggen dat deze afstelling conform de roeping is van het model: het is een GT, geen radicale sportwagen.
Hoog entertainmentgehalte
Dat betekent allerminst dat je je verveelt aan het stuurwiel van de EV6 GT, zeker niet als je speelt met de schakellepels aan het stuurwiel. Daarmee kun je virtueel afremmen op de elektromotoren door als het ware terug te schakelen bij het naderen van een bocht. Er zijn vier remstanden om uit te kiezen.
Over standen gesproken: naast de Eco, Normal en Sport-settings voor het stuurwiel, het vermogen en de ophanging beschikt deer EV6 over een specifieke GT Mode. Die tilt alle instellingen naar het sportiefste niveau en laat het e-LSD en de elektronische stabiliteitscontrole (ESC) wat meer dichterlijke vrijheid. Desgewenst kun je het ESC helemaal uitschakelen. Dat is de enige manier om de EV6 GT aan het spelen te krijgen, lees: overstuur uit te lokken. Maar dat doe je dus beter niet op de openbare weg.Wat je evenmin op het asfalt van vadertje staat hoort te doen, is de Drift Mode inschakelen. Die stuurt een maximum aan vermogen naar de achterwielen, zodat een kleine ruk aan het stuurwiel volstaat om de kont royaal te doen zwiepen. Bij het uitkomen van de bocht krijgt de voortrein weer vermogen toebedeeld om de controle te behouden en de acceleratie te verbeteren. Fun, maar 585 pk is veel om te beheersen en voor je het weet, sta je met de snuit in de richting waar je vandaan kwam.
Tot slot is er ook nog de My Drive Mode. Hiermee kunnen alle systeeminstellingen individueel worden afgesteld. Voor gevorderden met een zondagspasje voor het circuit, zouden we zeggen.
Beter dan de Ford Mustang Mach-E GT?
De GT kan zich qua prestaties meten met de Porsche Taycan Turbo, die ruim het dubbele kost, maar de gedoodverfde concurrent is ongetwijfeld de gelijknamige variant van de Ford Mustang Mach-E. Die beschikt over een gelijkaardig arsenaal: een potente oliegekoelde motor op de achteras die samen met de voormotor 487 pk en 860 Nm levert, drie standaardrijmodi en een extreme stand zonder engelbewaarders, gestuurde MagneRide schokdempers, een overbemeten reminstallatie, en dies meer.
De ‘stang heeft dus iets minder vermogen en bovendien sleurt hij een zwaardere batterij mee (99 kWh), waardoor hij 0,2 seconden trager is over de klassieke sprint. Qua rijdynamiek zijn beide cross-overs elkaar waard, al konden we ons niet van de indruk ontdoen dat de Ford iets speelser rijdt. De Kia kost hoe dan ook minder dan de Ford en hij beschikt over 800 volt-technologie, zodat 18 minuten volstaan (weliswaar aan een superkrachtige snellader) om de laadstatus van 10 naar 80 procent te brengen. In die optiek kan de EV6 dus betere kaarten op tafel leggen dan de Mustang-E GT.
Of ik de EV6 GT dan zou verkiezen boven de Ford Mustang-E GT? Het had zomaar eventjes gekund, maar er zijn twee punten die twijfel zaaien. Om te beginnen heeft Kia ervoor gekozen de elektrisch bediende stoelen achterwege te laten. De officiële uitleg luidt dat de zitting van de manueel verstelbare stoelen enkele centimeters lager staat, wat de rijhouding verbetert. De stoelen zelf zitten overigens prima, maar samen met de elektromotoren voor de stoelbediening ging ook de verstelbare lendensteun op de schop. Jammer, zeker voor een GT die lange afstanden pleegt te rijden.
Ook heeft de EV6 te lijden onder de dikke voorruitstijlen. Snelle linkse bochten durven daardoor wel eens tricky zijn. De AWD-versie was al een prettige bochtenpikker, maar de GT voegt nog een karrevracht rijplezier en rijdynamiek toe aan het knappe EV6-plaatje. Het prijssupplement ten opzichte van de AWD GT-Line valt eigenlijk goed mee, zodat de EV6 GT relatief gezien haast een koopje is. Los van zijn kleine minpunten mag de GT zich vandaag de meest complete en veelzijdige ‘performance EV’ op de markt noemen. Als dat de opzet was van Kia, dan zijn ze met glans geslaagd.
KIA | EV6 GT |
Motor: | 2 x synchroonmotor met permanente magneet |
Overbrenging: | Enkelvoudige reductie, vierwielaandrijving |
Maximumvermogen: | 585 pk (430 kW) |
Maximumkoppel: | 740 Nm |
0-100 km/h: | 3,5 sec |
Topsnelheid: | 260 km/h |
Gemiddeld normverbruik (WLTP) | 21,9 kWh/100 km |
Batterijgrootte: | 77,4 kWh |
Rijbereik (WLTP) | 424 kilometer |
Catalogusprijs incl. btw: | € 69.490 |