vrijdag, 20 augustus 2021

TEST: Skoda Fabia 1.0 TSI 110 Style: Een stap vooruit op elk gebied

Geschreven door  Stijn Blanckaert
TEST: Skoda Fabia 1.0 TSI 110 Style: Een stap vooruit op elk gebied © SKODA

Autonieuws reed bij de internationale lancering van de nieuwe Skoda Fabia in Sopot (Polen) met de Fabia van de vierde generatie. Die compacte auto is van groot belang voor het Tsjechische merk en betekent – afgaand op onze ervaringen – een stap vooruit op elk gebied. Onze impressies leest u hier.

29 SKODA FABIA ML Phoenix OrangeDe nieuwe Fabia is de vierde generatie van het model met die naam, dat de Favorit en Felicia intussen 22 jaar geleden opvolgde.  Van de vorige drie generaties werden maar liefst 4,5 miljoen stuks verkocht, waardoor de verwachtingen voor de nieuweling groot zijn. 24 SKODA FABIA ML Phoenix OrangeEn groot is de nieuwe Fabia ook letterlijk geworden, want hij overschrijdt met 4.108 mm voor het eerst de grens van vier meter, heeft een wielbasis van 2.564 mm (+94 mm) en een voor het segment erg ruime koffer van 380 liter, wat 50 liter meer is dan op de vorige generatie en toch ook 25 liter meer dan de koffer van de nieuwe Seat Ibiza, die op dat vlak ook bovengemiddeld scoort.59 SKODA FABIA ML Phoenix Orange Een duidelijk volwassener auto dus, waar volwassenen zowel voor- als achterin goed zitten, met voldoende ruimte voor de benen, maar ook in de hoogte, zowel voor- als achterin.

Het design van de nieuwe Fabia geeft hem een eigen persoonlijkheid maar maakt er ook echt een telg van de nieuwe Skoda-familie van, met het karakteristieke radiatorrooster, de herkenbare (led)koplampen en geslaagde, scherpe lijnen. 53 SKODA FABIA ML Phoenix OrangeBinnenin wordt dat bijzonder design doorgetrokken in een moderne, aantrekkelijk gelijnde boordplank met leuke designdetails, waaronder de naam van het model op de zijkanten van de overkapping van het dashboard en -als je er tenminste voor opteert- geslaagde koperkleurige accenten in het interieur en een tweekleurige bekleding voor het meubilair. Die kleurelementen zijn trouwens erg welkom want het standaard zwart uitgevoerde interieur is anders erg somber en doet de beleving aan boord geen goed.

Uitrusting van een klasse hoger

Qua uitrustingsmogelijkheden en technologische snufjes is de Fabia bijzonder goed voorzien. Hij is standaard of als optie leverbaar met een digitale cockpit, stuurwiel- en voorruitverwarming, draadloos Apple CarPlay (Android Auto is nog niet draadloos in de Fabia), een inductielader voor smartphones, alle moderne rijhulpsystemen inclusief een parkeerhulp en een goed functionerende afstandsregelaar met stop & go-functie waarvan de bediening echter weggemoffeld zit achter het stuurwiel en natuurlijk ook de talloze Simply Clever-handigheidjes waar Skoda voor bekend staat en waarbij je je afvraagt waarom de andere merken daar eigenlijk niet mee uitpakken. Ook verluchtingsmonden achterin en een centrale armsteun waren op onze Style-testwagens voorzien, net als een extra bergvak centraal onderaan de middentunnel tussen de passagiers achterin. Een eventuele vijfde inzittende zal dat bergvak dan wel weer minder weten te waarderen.

Het is niet al goud dat blinkt

We schreven al over de geslaagde koper-goudkleurige accenten in het interieur en het dashboard op onze Style-uitvoering, maar niet alle elementen van het interieur staan op hetzelfde niveau. Terwijl het dashboard verzorgd is en het middengedeelte uitgevoerd is in degelijk aanvoelende materialen kan dat laatste niet gezegd worden over de deurbekledingen die -zeker achterin- van het goedkoopst mogelijke plastic zijn en deze voor het overige aantrekkelijk aangeklede Fabia echt oneer aandoen. Dat is jammer, en een probleem dat we ook al zagen bij de nieuwe Seat Ibiza, de VW ID.3 en ID.4 en nog andere modellen van de VW-groep. En nu we toch aan het klagen zijn: Skoda opteerde er ook voor om de bediening van het volume van het audiosysteem links van het aanraakscherm te laten gebeuren met twee aanraaktoetsen. Zo ongemakkelijk, wat is er toch mis met een simpele draaiknop? Gelukkig drijven de Tsjechen het hier niet zo ver als bij veel nieuwe Volkswagens en gebeurt de bediening van de airco (met twee zones en automatisch op onze Style-testwagen) nog steeds met fysieke knoppen.
25 SKODA FABIA ML Phoenix OrangePittige driecilinder

Het hart van de Fabia wordt gevormd door een reeks benzinemotoren met vermogens van 65 tot 150 pk. Wij reden met de 1.0 TSI EVO-driecilinder in zijn 110 pk-uitvoering, zowel in combinatie met de DSG-zeventraps automaat als met de handgeschakelde zesbak. Die 999 cc grote krachbron levert 110 pk en 200 Nm, haalt 205 km/h en trekt op naar de honderd in 9,6 seconden met de DSG en 9,7 met de handbak. Dat zijn deftige waarden en in de praktijk voelt het leuk brommend driecilindertje lekker pittig aan en aarzelt het niet om toeren te maken, waarbij je soms zelfs de turbo hoort fluiten.

Wij verkiezen natuurlijk altijd de DSG-automaat omwille van zijn soepele werking en gebruiksgemak, maar ook de goed gespreide en aangenaam schakelde zesbak is zijn geld waard, zeker omdat de krachtbron in combinatie met de handbak schakellui rijden toelaat, waardoor je dus niet voortdurend met de pook moet spelen om de auto aan de gang te houden.

Het verbruik zou volgens Skoda 4,9 tot 5,4 l/100 km bedragen. We geloven best dat dat in optimale omstandigheden mogelijk is, maar wij verbruikten tijdens onze testrit waarin we de driecilinder flink de sporen gaven zo’n 6,4 liter. 
32 SKODA FABIA ML Phoenix OrangeComfort

Skoda is trots op de stroomlijn van de Fabia die volgens de constructeur met een Cd van 0,28 een recordwaarde in het segment laat optekenen. Ons viel alvast op dat er van stroomlijngeluiden geen sprake was en dat ook de klank van de driecilinder mooi gedempt wordt. De stilte aan boord draagt dus zeker bij aan het comfort, dat op deze nieuwe Fabia zeer soepel en zacht is, en dat zowel met de velgen van 16 duim als met de zeventienduimsexemplaren van onze twee testwagens. Die soepelheid zet niet aan om er echt tegenaan te gaan, want wanneer je hem sportief ment merk je al snel dat het koetswerk gaat wiegen en deinen en dat hij buiten zijn comfortzone treedt. Het gaat volgens ons echt om een bewuste en comfortgerichte afstelling van de ophanging, want in de bochten gedraagt de Fabia zich voorbeeldig, met een uitstekende grip van de aangedreven voorwielen en weinig onderstuur.

Skoda maakte de prijzen van de nieuwe Fabia nog niet bekend. Volgens de invoerder zou de streefprijs voor de basisuitvoering met de kleinste motor zo’n € 14.000 zijn, wat ons erg scherp lijkt als je weet dat de Seat Ibiza die op hetzelfde MQB-platform staat en dezelfde motoren gebruikt  als Reference-basisuitvoering met de 1.0 MPI-motor van 80 pk een instapprijs van € 16.430 heeft. 

Het leek tijdens onze testrit wel alsof de Polen in de buurt van Gdansk en Sopot de snelheidsborden als vrijblijvende suggesties zagen, want ze gaven echt wel gas op de goed geasfalteerde buitenwegen. De Fabia had met de 110 pk sterke driecilinder niet de minste moeite om dat vlotte verkeer bij te houden, bleef daarbij altijd beschaafd en comfortabel, is ruim en goed afgewerkt en kan ook beter uitgerust worden dan ooit tevoren. Slechte punten zijn er dan weer voor de goedkope plastics op bepaalde plaatsen in het interieur. In afwachting van de prijszetting, die ons eindoordeel nog zou kunnen beïnvloeden lijkt het succes van de Fabia ook voor de vierde generatie alvast gegarandeerd.

Vinnige motor
Ruimte binnenin
Uitrustingsmogelijkheden

Goedkoop hard plastic achterin
Geen fysieke volumeknop

 

Skoda Fabia1.0 TSI 110 Evo - Style
Motor:999 cc, 3-cilinder
Overbrenging: Zeventrapsautomaat of handgeschakelde zesbak, voorwielen
Maximumvermogen:81 kW / 110 pk
Maximumkoppel: 200 Nm
0-100 km/h: 9,6 s
Topsnelheid:205 km/h
Gemiddeld testverbruik:6,4 l/100 km
Gemiddelde CO2-uitstoot:124 - 136 g/km DSG / 113 – 127 g/km MAN6
Catalogusprijs incl. btw:nog niet bekend

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy