maandag, 05 april 2021

TEST: Mercedes-Benz GLC 300 de Coupé: voor gefortuneerde twijfelaars

Geschreven door  Dieter Quartier
© Daimler AG © Daimler AG © Daimler AG
Wie niet kan kiezen tussen vierdeurscoupé en SUV of tussen plug-inhybride en diesel, is bij de GLC Coupé in 300 de-uitvoering aan het juiste adres. Hij verenigt heel wat rationele troeven in een niet-alledaags koetswerk en rijdt nog eens plezant ook.


18C0975 091Het segment van de coupé-SUV’s doet het goed. Het werd gecreëerd door de BMW X6, dacht u? Fout. Het was Ssangyong dat in 2006 al de onvolprezen Actyon op de markt bracht. Toegegeven, we spreken over een totaal ander segment, maar de Zuid-Koreanen zaten op het juiste spoor, al liep het in hun geval dood. 

Niet elke ‘platgeklopte’ cross-over oogt even geslaagd. De BMW X4, bijvoorbeeld, lijkt een beetje op een verhoogde en ingekorte 6 GT. De niet zo bevallige proporties vertalen zich in een matig verkoopsucces voor de Beierse coupéversie van de X3. Die laatste is bovendien als plug-inhybride beschikbaar – een conditio sine qua non om vandaag iets te betekenen op de B2B-markt. 
18C0975 023Dat weet ook Mercedes-Benz, dat van de GLC al jaren een Coupé-afgeleide aanbiedt die je ook in het stopcontact kunt steken. Sterker nog, sinds 2019 heb je bij MB de keuze tussen diesel en benzine voor de plug-inhybride versies, die respectievelijk ‘300 e’ en ‘300 de’ heten. 
18C0975 029De ‘300 de’ legt Mercedes-Benz geen windeieren op de Europese fleetmarkten. In België is hij zelfs goed voor 9 op de 10 GLC-verkopen – het bewijs dat het merk het bij het juiste eind had toen het enkele jaren geleden de erg gewaagde beslissing nam om in de nasleep van Dieselgate toch uit te pakken met een diesel-PHEV, terwijl alle andere merken resoluut voor benzine gingen.

Shhht, de diesel draait

Dat de combo diesel-elektro geslaagd is, daarover hebben we bij Autonieuws al vaker bericht. De OM654 is de recentste doorontwikkeling van de 2-liter-viercilinder, die speciaal werd aangepast om optimaal in een hybride opstelling te kunnen werken. Dat betekent dat deze motor frequent wordt aangezwengeld en weer uitgeschakeld, iets waar diesels per definitie niet de meest ideale krachtbron voor zijn.

En toch. Door een intelligent thermisch beheer van de motor wordt hij steeds op bedrijfstemperatuur gehouden zodat hij niet telkens koud moet starten – dat is immers nefast voor de levensduur en voor de uitlaatgassen. Die heeft Mercedes-Benz dus perfect onder controle, mede door een rist van NOx-reductiesystemen, zodat deze 300 de aan de Euro 6d-normen voldoet.

Hij werkt bovendien bijzonder discreet. Toen hij voor het eerst in werking trad tijdens onze test, hadden we de stellige indruk dat het om een benzinemotor ging. Zelfs in die mate dat we in de boorddocumenten zijn gaan kijken om ons van het tegendeel te vergewissen. Het is pas als je hem hoger in de toeren jaagt dat hij enigszins dieselachtig begint te klinken, maar het wordt nooit storend.

Hij levert overigens 143 kW (194 pk) en 400 Nm en drijft alle vier de wielen aan (4Matic). Het is dus niet een elektromotor op de achteras die er een 4x4 van maakt. De e-motor zit namelijk geïntegreerd in de 9G-Tronic-automaat, die zich zoals steeds erg soepel van zijn taak kwijt en voor aangenaam lage toerentallen zorgt op de snelweg. Wel is er enige inertie wanneer de aandrijving moet overschakelen van elektrisch naar hybride, maar echt storend is dat niet.

Elektro doet-ie zo

De elektromotor is 90 kW (122 pk) en eveneens 400 Nm sterk en kan de GLC zelfstandig aandrijven tot 140 km/h. Door verliezen in de transmissie bedraagt het totale vermogen geen 317 pk en het systeemkoppel geen 800 Nm, maar moet je het ‘stellen’ met 306 pk en 700 Nm. Daarmee kun je in 6,2 seconden naar honderd per uur snellen en desgewenst een top halen van 230 km/h.

De stroom wordt geleverd door een batterij van 13,5 kWh bruto. Dat is tegenwoordig aan de magere kant en je moet je – mede door het hoge voertuiggewicht en dus een vrij grote stroomdorst - in de praktijk tevredenstellen met zo’n 35 kilometer aan elektrisch rijbereik. Mercedes-Benz zelf claimt zo’n 45 kilometer. Dat verschil tussen theorie en praktijk is niet eigen aan de GLC, maar aan alle PHEV’s. Om de door de constructeur aangekondigde actieradius te halen, moet je de auto voorverwarmen terwijl hij nog is ingeplugd, mag de buitentemperatuur niet onder de 14 graden zakken en moet je uiteraard het gaspedaal ontzien.

Standaard zijn er twee laadkabels van vier meter: eentje waarmee je netstroom kunt laden thuis of op het werk en eentje die je kunt aansluiten op een wallbox. In dat laatste geval kun je het laadvermogen opkrikken tot 7,4 kW, zodat je batterij in anderhalf uur weer helemaal vol is. In tegenstelling tot de GLA en de GLE kan de GLC niet snelladen met gelijkstroom. Een groot gemis is dat eigenlijk niet gezien de beperkte batterijgrootte.

De garantie op de batterij is trouwens beperkt tot 6 jaar en 100.000 km, lezen we op de website. Dat is enigszins vreemd: de concurrenten hanteren meestal 8 jaar en 150.000 km. 
18C0975 092Multi-inzetbaar

De GLC Coupé is alles wat je van een Mercedes-Benz mag verwachten. Hij zit stevig in elkaar, is goed geluidgedempt en trakteert je op een evenwichtige rijervaring. Kasseien en dwarsrichels worden verrassend goed verteerd, terwijl de ophanging toch niet zodanig slap is afgesteld dat je je aan je stuurwiel moet vastklampen als je gezwind de bocht in duikt. Wederom getuigt dit van de kunde van de ingenieurs, die haast het perfecte compromis hebben gevonden tussen wendbaarheid en passagierswelzijn. 
18C0975 015Qua gebruiksgemak is het MBUX-systeem een meerwaarde ten opzichte van de oude interface. Het linkergedeelte van de horizontale tablet geeft de rij-informatie helder en op gepersonaliseerde wijze weer, terwijl het rechtergedeelte het infotainment voor zijn rekening neemt. Voor de bediening kun je kiezen uit het aanraakscherm, gesproken commando’s (hey Mercedes), het touchpad op de middenconsole en enkele mini-touchpads op het stuurwiel. Die vergen enige gewenning, maar uiteindelijk geraak je ermee vertrouwd.

Het optionele navigatiesysteem doet meer dan je van a naar b brengen. Het optimaliseert ook het gebruik van de aandrijfgroep. Dat betekent dat je in dorpskernen bijvoorbeeld automatisch elektrisch rijdt en op de snelweg op diesel. Het systeem kan ook proactief energie gaan recupereren door bij het naderen van een rotonde of een kruispunt automatisch te vertragen.  De bijkomende optie ‘Augmented Reality’ projecteert virtuele wegwijzers op de camerabeelden die op het display worden getoond als je van richting moet veranderen. Knap, maar het kost € 472 extra…

Het grote voordeel van deze GLC Coupé is dat hij multi-inzetbaar is. Hij is geschikt als gezinswagen – ondanks de aflopende daklijn kun je achterin je tienerpubers probleemloos kwijt – en als je niet te ver van kantoor woont, kun je er perfect elektrisch naar je werk mee pendelen (zodra dat weer mag natuurlijk), terwijl een langere stretch zich niet hoeft te vertalen in een aderlating aan de pomp, iets wat bij benzine-plug-ins wel eens het geval kan zijn. Zelfs met een lege batterij slaagden wij erin om het brandstofverbruik na een snelwegrit te beperken tot 5,9 l/100 km. Moet je eens proberen met een BMW X3  xDrive 30e, een Volvo XC60 T6 of T8 of een Audi Q5 50 TFSI e Quattro. 

Dure vogel

De instapprijs is met € 67.155 al erg stevig, maar eigenlijk marktconform. Het is zo’n € 7.000 meer dan de plug-inhybride Audi Q5 Sportback, maar die moet je eigenlijk met de GLE 300 e Coupé (de benzineversie) vergelijken, en dan bedraagt het verschil ‘nog maar’ € 4.500. De Jaguar F-Pace P400e moet dan weer € 5.000 meer kosten dan de GLC 300 de en zelfs € 7.500 meer dan de 300 e, met als excuus dat hij beter is uitgerust aan de basis en een batterij heeft die 4 kWh groter is. 
18C0975 035De GLC 300 de krijgt van huis uit inderdaad geen riante dotatie. Tot de voornaamste standaardvoorzieningen behoren de 18-duimvelgen, de zwarte hemelbekleding, de elektrische kofferklep, het Artico-namaakleder, de half-elektrische sportstoelen, de achteruitrijcamera met geleidelijnen, de high-performance koplampen met ledtechnologie, het MBUX-systeem en de cruisecontrol. Niets bijzonders dus en eigenlijk valt het niet goed te praten dat Mercedes je doet bijbetalen voor navigatie, een spoor- en dodehoekassistent, elektrisch inklapbare buitenspiegels en smartphone-integratie (Apple CarPlay/Android Auto). 

Wie geen financiële beperkingen heeft, kan de prijs van deze coupé-SUV richting € 100 k duwen. De personalisatiemogelijkheden bij Mercedes-Benz zijn toonaangevend, maar de individuele optieprijzen zijn dat ook. 

De GLC 300 de Coupé is geschikt voor wie de gewone GLC wat te banaal vindt en naast korte ritten ook regelmatig wat snelwegen verorbert. Hij biedt een uniek geheel van rationele en emotionele troeven, maar had voor zijn prijs toch een iets grotere batterij en meer uitrusting mogen hebben.

Advies voor uw volgende bedrijfswagen?

Op zoek naar de ideale laadoplossing?

81
Aandrijving17/20
Comfort 17/20
Rijgedrag 17/20
Veiligheid 15/20
Prijs 15/20
 

Overtuigende dieselhybride
Comfort en gebruiksgemak
Personalisatiemogelijkheden

Beperkt elektrisch rijbereik
Stevige prijzen

Leaseprijs 48 maanden / 100.000 km: € 982,09 excl. btw

TCO 48 maanden / 100.000 km: € 918,13

Hoe wordt de leaseprijs berekend?

De maandelijkse leaseprijs wordt aangeleverd door Athlon en is gebaseerd op een standaardvoertuig waarop de standaard fleetkorting is toegepast. Het betreft een operationele leasing voor 4 jaar en 100.000 km, inclusief onderhoud, verzekering en een set winterbanden. Het betreft geen bindend aanbod. 

Hoe berekent Autonieuws de TCO? 

Om een totaalbeeld van de kosten te krijgen (TCO, voor total cost of ownership), moet je verder kijken dan de leaseprijs. Onze berekening van de TCO is gemaakt met de Car Cost Advisor van Eurofleet Consult, dé marktreferentie in België en Frankrijk voor TCO-berekeningen op maat van de gebruiker. We houden rekening met de fiscale aftrekbaarheid, 65% niet-terugvorderbare btw, de solidariteitsbijdrage, het brandstofverbruik volgens de door de constructeur opgegeven cijfers (WLTP) en de belasting op de verworpen uitgaven. We gaan hierbij uit van de situatie van een werknemer van een vennootschap die aan de normale vennootschapsbelastingstarieven belast wordt. Het gaat in deze berekening om de zogenaamde TCO na belastingen (TCO 3 volgens de nieuwe nomenclatuur).

Is deze auto interessant voor mij als zelfstandige?

Wens je advies bij de aankoop van je bedrijfswagen en wil je weten wat de beste keuze is in jouw situatie? Twijfel je tussen een diesel, benzine, hybride of elektrische auto? Wil je het volledige plaatje zien inclusief de fiscale aspecten en foute keuzes vermijden? Neem dan contact op met Car-Matchers.be voor onafhankelijk, betaalbaar en helder.

KIAEV6 RWD 229 pkEV6 AWD 325 pk
Motor:1 x synchrone elektromotor2 x synchrone elektromotor
Overbrenging: Automaat, achterwielaandrijvingAutomaat, vierwielaandrijving
Maximumvermogen:229 pk (168 kW)325 pk (239 kW)
Maximumkoppel: 350 Nm605 Nm
0-100 km/h: 7,5 sec5,4 sec
Topsnelheid:188 km/h188 km/h
Gemiddeld normverbruik (WLTP)16,6 kWh/100 km17,2 kWh/100 km
Batterijgrootte:77,4 kWh77,4 kWh
Rijbereik (WLTP)528 kilometer506 kilometer
Catalogusprijs incl. btw:€ 47.990 (Air)€ 53.890 (Earth)
VAA:€ 134,50€ 151,03
Fiscale aftrekbaarheid:100%100%

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy