woensdag, 02 september 2020

TEST: Seat Mii Electric: de goedkoopste elektrische auto op de markt

Geschreven door  Dieter Quartier
TEST: Seat Mii Electric: de goedkoopste elektrische auto op de markt © SEAT

Een WLTP-rijbereik van 260 kilometer en een prijskaartje van € 21.190: niemand doet vandaag beter dan de nieuwe Seat Mii Electric. Heeft het model echter voldoende andere troeven in huis om klanten te overtuigen? Als dochteronderneming van de VW-groep krijgt Seat – net als Skoda overigens – toegang tot de volledig elektrische aandrijflijn en verbeterde batterij van de e-Up. Om de hiërarchie te respecteren draagt de Spaanse emissievrije kloon een lichter prijskaartje dan zijn Duitse donor en zijn Tsjechische kozijn (de Citigo iV). Dat maakt hem de goedkoopste elektrische auto op de markt.

seat mii electric 31

Maar laten we eerlijk zijn: de Seat Mii is voor de meeste bestuurders niet top of mind. Hij is geen blikvanger, heeft geen premiumbadge en is niet bijzonder competitief in het A-segment, dat wordt gedomineerd door de Fiat 500, de Renault Twingo en de voorgenoemde VW Up. Op enkele logo's en details na lijkt de Mii Electric nog steeds op een gewone Mii, maar hij rijdt wel beter dan hij eruitziet. Hij is niet zo pittig als een BMW i3, maar hij kan je medeweggebruikers verrassen als het verkeerslicht op groen springt. Bochten verslindt hij met een verrassende zelfzekerheid - iets waar het lage zwaartepunt zeker bij helpt. Ondanks het extra gewicht van de batterijen is deze rakker net zo behendig als een harlekijnvisje in een veld van zeeanemonen. Door het compacte formaat is manoeuvreren in de stad ook kinderspel.

seat mii electric 48

Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het infotainmentsysteem is zo basic als dat van een VW Golf uit de jaren 90 en als je navigatie wilt, moet je teruggrijpen naar je smartphone. Daar zou je mee kunnen leven. Minder vergeeflijk is de matige ondersteuning van de stoelen en het feit dat het bovenste deel van het stuur een groot deel van het instrumentenpaneel bedekt, ongeacht de positie waarin je het plaatst - tenzij je vrij klein bent. Zoals veel dingen in deze Mii, lijken de buitenspiegels ook gekrompen in de was. Dat komt de veiligheid niet ten goede.

Kleine auto's zijn zelden voorbeeldige leerlingen wat dat laatste betreft. Ze bieden misschien nog wel voldoende bescherming bij een frontale en laterale aanrijding, maar omdat ze geen geavanceerde rijhulpsystemen hebben, net zomin als een grote motorkap om energie te absorberen wanneer ze een voetganger raken, krijgen ze over het algemeen hooguit vier EuroNCAP-sterren. De vernieuwde Seat Mii (nu ja, eigenlijk de technisch identieke VW Up) kreeg slechts drie sterren. Hij verliest kostbare punten doordat hij niet uitgerust is met AEB (autonome noodrem). De Mii stelt het inderdaad zonder technologie om vaste obstakels te herkennen, laat staan bewegende auto's of voetgangers en fietsers. Je kunt het zelfs niet als optie bestellen - in tegenstelling tot bij de pre-facelift-modellen. City Brake werd simpelweg verwijderd van de optielijst. Om de marges veilig te stellen, beste VW?

seat mii electric 23

Qua bouwkwaliteit is deze Mii nog steeds een VW-product: er zijn geen rammels of piepjes te horen. Zelfs wind- en bandengeluiden zijn behoorlijk beperkt voor zo'n kleine auto. Wel wekt het interieur niet bepaald een luxueuze indruk door het alomtegenwoordige naakte staal en de harde plastics. De contrasterende biezen op de stoelen en de witte dashboarddecoratie met funky print zorgen voor de enige vrolijke noot - we zijn ver verwijderd van de geraffineerde frivoliteit van de Fiat 500.

seat mii electric 74

Afgezien daarvan is de Mii behoorlijk overtuigend. Het is verbazingwekkend hoe VW erin geslaagd is om in zo'n kleine auto een vrij grote accu (36,8kWh) onder te brengen zonder afbreuk te doen aan de binnenruimte of de kofferruimte. De laatste is sowieso klein en het verborgen compartiment onder de afdekplaat herbergt de laadkabels, dus als je gaat winkelen, is een of beide achterstoelen neerklappen de enige optie.

seat mii electric 968

Wat het financiële aspect betreft, is de Mii Electric gewoon onverslaanbaar. Het prijskaartje van € 21.190 (€ 22.290 voor de door ons geteste Plus-versie), de taxfree status in Vlaanderen en de lage operationele kosten (onderhoud, banden, verbruik) vertalen zich in een erg flatterend kostenplaatje. Wie voornamelijk in dicht tot matig vloeiend verkeer rijdt, kan 230 km uit de batterij persen. Als je de snelweg oprijdt, daalt het rijbereik tot zo'n 180 km, zo ontdekten we. Dat is nog steeds heel behoorlijk, vooral in vergelijking met andere elektrische auto's die we hebben getest.

De volledig elektrische Mii is het overwegen waard voor wie niet veel meer nodig heeft dan een handige stadsauto die ook af en toe op de snelweg kan. Het is zonder twijfel de elektrische auto met de beste prijs-kwaliteitverhouding op de markt. Jammer genoeg laat hij steken vallen inzake veiligheid en ergonomie en mist hij persoonlijkheid.

Advies voor uw volgende bedrijfswagen?

Op zoek naar de ideale laadoplossing?

75
Aandrijving16/20
Comfort 14/20
Rijgedrag 15/20
Veiligheid 13/20
Prijs 17/20
 

Effectief rijbereik van 200 km
Rijplezier
De beste prijs-kwaliteitverhouding op de markt

Beperkt infotainment
Gebrek aan persoonlijkheid
Slechts 3 EuroNcap sterren

Leaseprijs 48 maand / 100.000 km: € 341,55 excl. btw

TCO 48 maand / 100.000 km: € 371,83

Hoe wordt de leaseprijs berekend?

De maandelijkse leaseprijs wordt aangeleverd door Athlon  en is gebaseerd op een standaardvoertuig waarop de standaard fleetkorting is toegepast. Het betreft een operationele leasing voor 4 jaar en 100.000 km, inclusief onderhoud, verzekering en een set winterbanden. Het betreft geen bindend aanbod. 

Hoe berekent Autonieuws de TCO? 

Om een totaalbeeld van de kosten te krijgen (TCO, voor total cost of ownership), moet je verder kijken dan de leaseprijs. Onze berekening van de TCO is gemaakt met de Car Cost Advisor van Eurofleet Consult, dé marktreferentie in België en Frankrijk voor TCO-berekeningen op maat van de gebruiker. We houden rekening met de fiscale aftrekbaarheid, 65% niet-terugvorderbare btw, de solidariteitsbijdrage, het brandstofverbruik volgens de door de constructeur opgegeven cijfers (WLTP) en de belasting op de verworpen uitgaven. We gaan hierbij uit van de situatie van een werknemer van een vennootschap die aan de normale vennootschapsbelastingstarieven belast wordt. Het gaat in deze berekening om de zogenaamde TCO na belastingen (TCO 3 volgens de nieuwe nomenclatuur).

Is deze auto interessant voor mij als zelfstandige?

Wens je advies bij de aankoop van je bedrijfswagen en wil je weten wat de beste keuze is in jouw situatie? Twijfel je tussen een diesel, benzine, hybride of elektrische auto? Wil je het volledige plaatje zien en foute keuzes vermijden? Neem dan contact op met car-matchers voor betaalbaar, snel en helder advies op maat. 

SEATMii Electric
Motor:Elektrisch
Overbrenging: Automaat
Maximumvermogen:61 kW / 83 pk
Maximumkoppel: 212 Nm
0-100 km/h: 12,3 s
Topsnelheid:130 km/h
Gemiddeld testverbruik:13,9 kWh/100 km
Gemiddelde CO2-uitstoot:0 g/km (WLTP)
Catalogusprijs incl. btw:€ 21.190
Fiscale aftrekbaarheid:100%
 

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy