donderdag, 22 augustus 2019

TEST: BMW 1-Reeks (2019): nieuw tijdperk

Geschreven door  Pieter Ameye
TEST: BMW 1-Reeks (2019): nieuw tijdperk © BMW Group
Voor een constructeur die voorwielaandrijving lange tijd als ‘wrong wheel drive’ bestempelde heeft BMW een flinke wending gemaakt. Want na de X1, X2 en 2-Reeks Active/Grand Tourer, heeft nu ook de nieuwe 1-Reeks zich tot de donkere zijde moeten bekeren. Of valt dat in de praktijk best mee?
P90349563 highRes

Lang moet je niet gissen naar het hoe en waarom van deze ingrijpende beslissing. Want terwijl zijn achterwielaandrijving net zo uniek was binnen het segment van de hatchbacks, was het volgens BMW ook zijn handicap. De 1-Reeks had nu eenmaal een tikkeltje minder been- en binnenruimte (en dan vooral op de achterbank) terwijl de productiekost vanwege de meer complexe aandrijflijn fors hoger lag. Tevens zou het merendeel van het 1-Reeks-clientèle geen boodschap hebben aan achterwielaandrijving, aldus BMW.

Kwestie van tijd

Het was met andere woorden een kwestie van tijd vooraleer BMW’s instapmodel naar het UKL2-platform van de Mini Clubman, 2-Reeks Active/Grand Tourer, X1 en X2 zou verhuizen, in plaats van voort te borduren op het verkorte chassis van de 3-Reeks. Het resultaat? Meer binnenruimte en vooral lagere productiekosten. Al toont zich dat niet noodzakelijk op de eindfactuur. Wat had je gedacht?

P90349628 highRes

Door de wissel naar voorwielaandrijving ligt de motor niet langer in de lengterichting en heeft het interieur van de nu enkel nog als vijfdeurs verkrijgbare 1-Reeks aan heel wat ruimte gewonnen. Dat manifesteert zich vooral op de achterbank waar er tot 33 mm meer beenruimte, 19 mm extra hoofdruimte en 13 mm extra ruimte op ellebooghoogte beschikbaar zijn. Voorin genieten de bestuurder en zijn passagier dan weer van 42 mm extra elleboogruimte. 

P90349625 highRes De koffer is nu 380 liter groot. Dat is nauwelijks 20 liter meer dan voorheen. Maar met de achterbankleuning neergeklapt bedraagt het laadvolume toch nog zo’n 1.200 liter. Gelukkig is de minimale breedte van de bagageruimte wel met 67 mm toegenomen. Voor het eerst valt de 1 Reeks ook te bestellen met een elektrische bediening van de kofferklep.

Typische leasespec

Op alle varianten zijn een hele reeks nieuwigheden beschikbaar en/of standaard. Het gaat onder andere om de ARB-tractiecontrole van de nieuwste generatie in samenwerking met BMW Performance Control, VDC variabele dempers, automaatsoftware die rekening houdt met de omstandigheden van de weg, collision warning met voetgangersherkenning en city-remfunctie, lane departure warning met actieve stuurcorrectie, lane change warning, rear collision warning met crossing-traffic alert, en ga zo maar door. 

P90349606 highRes

Kortom, aan gizmo’s geen gebrek. Of toch niet wanneer je je eens flink laat gaan in de traditioneel erg uitgebreide optielijst. Maar hoe zit dat met de ‘eerder realistisch’ samengestelde exemplaren? Om dat uit te zoeken kruipen we eerst achter het stuur van een 116d met handbak in typische leasespec. Die krijgt voorin een 116 pk en 270 Nm sterke 1,5-liter turbo driecilinderdiesel, stoot nauwelijks 100 (116) g CO2 uit per km NEDC (WLTP) en is er vanaf € 27.950. Enkel de 140 pk sterke 118i doet momenteel wat dat betreft nog wat beter en kost minstens € 26.950. 

Instapper met premiumbadge

De cabine oogt naar goede BMW-gewoonte vrij sober en kreeg - in tegenstelling tot de beter uitgeruste modellen - een aangepaste en meer klassieke tellerpartij  die daarom niet minder goed afleesbaar is dan het volledig digitale exemplaar. Integendeel zelfs. De rest oogt typisch BMW anno 2019. Ook al voelen en ogen de gebruikte materialen lang niet overal even kwalitatief aan. Enkel het stuurtje met fijne velgrand krijgt van ons een dikke pluim. Het lot van een instapper met premiumbadge, zeg maar. 

P90349602 highRes

De aandrijving zelf scoort gelukkig beter met een goed geïsoleerde zelfontbrander die, ondanks de beperkte hoeveelheid cilinders en lange verzetten toch vroeg de steun krijgt van de turbolader en daardoor niet helemaal astmatisch uit de hoek komt. Toch al je aan de slag moeten met de nogal atypische pook van de zesbak waardoor we de optie ‘automaat’ zeker zouden overwegen. 

P90349609 highRes

Of we de wissel van achter- naar voorwielaandrijving konden merken? Wat betreft de 116d niet echt, want door de beperkte hoeveelheid vermogen en koppel (en de fijngeslepen tractiecontrole) zal je de voorwielen niet snel in de problemen brengen. En al zeker niet op het droge. Andere constatatie? Een opvallend soepele ophanging die van de standaard 1-Reeks een erg comfortabele en toegankelijke allrounder maakt. Of toch zolang je niet voor de optionele M-sportophanging kiest.

Te mijden sportophanging

Want een heel ander verhaal is het bij de wissel van de 116d naar een 118i met automaat en zowat alle M-goodies uit de catalogus. Je transformeert er niet alleen zijn looks mee maar ook zijn ophanging. Die is niet langer soepel en geraffineerd maar nogal druk bezig en weinig comfortabel. Kortom, met uitzondering van de sportievere looks betekent die sportophanging absoluut geen meerwaarde en is ze wat ons betreft dan ook een te mijden optie. De geblazen driecilinder toont zich dan weer krachtig en veelzijdig en heeft vlotte hernemingen dankzij zijn vlot schakelende 8-trapsautomaat. 

P90349558 highRes

Last but not least kruipen we achter het stuur van de M135i. Die beschikt niet langer over een romige en in de lengte geplaatste zes-in-lijn maar over een 2.0-liter turbo benzine met standaard xDrive-vierwielaandrijving en diezelfde 8-trapsautomaat van Aisin-makelij. Het is met voorsprong de meest controversiële versie. Enerzijds vanwege de stijlbreuk, anderzijds vanwege de directe competitie met Mercedes’ A 35 AMG die gebruik maakt van een gelijkaardige receptuur. 

P90349560 highRes

Met zijn 306 pk (tussen 4.500 en 6.250 toeren) en 450 Nm koppel (tussen 1.750 en 5.000 toeren) is de vier-in-lijn op papier extreem veelzijdig met een erg polyvalente vermogenscurve. Dankzij zijn standaard vierwielaandrijving, waarbij tot 50% van het vermogen naar achteren kan worden gestuurd, vertoont de M135i een perfecte grip en accelereert de hatchback in nauwelijks 4,8 s naar de honderd en naar een elektronisch begrensde top van 250 km/h.

Sneller is daarom niet beter

Daarmee is de nieuwe M135i 0,3 seconden sneller dan de M135i van weleer. Maar hoe zit dat met de beleving? Dat is een ander paar mouwen. Enerzijds door de motor die in tegenstelling tot de oude zes-in-lijn alle karakter is verloren - daarbij niet geholpen door de introductie van een benzinepartikelfilter. De motor klinkt niet alleen erg synthetisch maar mist ook emotie en betrokkenheid. 

P90349594 highRes

Hij doet met andere woorden zijn ding - want deze M135i is zonder overdrijven pokkesnel -  maar op een wel heel erg klinische manier. Ook de automaat is geen voltreffer. Vooral in de manuele stand schakelt de Aisin (en dus niet de uitstekende ZF-automaat uit andere BMW’s) geforceerd en met artificiële geprogrammeerde slagen. Daardoor krijg je indruk dat de automaat tijdens het opschakelen gas bijgeeft, beter dan efficiënt door de verzetten gaat. Bijzonder vervelend allemaal. En dan is er nog het onderstel…

Want ook dat weet niet te overtuigen. De vering en demping van de standaard verlaagde M135i voelen immers substantiëler aan dan die van het standaardmodel met M-Sportophanging, maar missen opnieuw de daadkracht van bijvoorbeeld een rastalent als de Mégane RS Trophy. Ook het chassis kan niet overtuigen, met een net iets te grote neiging tot onderstuur en een weinig aanwezige achteras. Tel daar een wel heel erg vaag en weinig transparant stuur bovenop en het resultaat kleurt donkerrood. Zeker met een vanafprijs van € 49.200.

Hoera voor de basismotorisatie

Want daar wringt meteen het schoentje. BMW heeft zijn 1-Reeks productietechnisch goedkoper gemaakt, maar is daarbij de glans van de oude toch iet of wat verloren. Dat uit zich niet zozeer in de modellen onderaan de ladder, die zijn er immers nauwelijks of niet op achteruit gegaan, maar wel bovenaan het gamma waar de M135i het grootste slachtoffer is. De beste nieuwe 1-Reeks die we tot op dit moment konden proberen is met andere woorden de 116d. Niet alleen de meest prijsbewuste maar ook de meest comfortabele en diegene die dus het verst weg ligt van echte sportiviteit. Al een geluk dat ruim 80% van de verkochte Einsers zo’n basismotorisatie is…

 

79
Aandrijving16/20
Comfort 15/20
Rijgedrag 16/20
Veiligheid 17/20
Prijs 15/20
 

Comfortabel met nomale ophanging
116d - aandrijflijn 

Pas mooi met dure opties
Minder levendig dan vorige generatie 

 

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy