vrijdag, 06 maart 2015

Quick Suzy maakt een slippertje!

Alles is onder controle, je rijdt relaxed over de autostrade onder een stralend zonnetje. Je wordt even afgeleid door de kinderen op de achterbank en plots zie je nog net de stoplichten van de auto voor je. Je gaat voluit op de rem. En dan? 


Hoe moet je hierop anticiperen? Hoe kom je het snelst tot stilstand? Op zo’n moment is het alle hens aan dek en moet je hopen dat je niet tegen je voorligger knalt. Want zo’n voorval kan ook slecht aflopen en dat is jammer want vele noodsituaties kunnen vermeden worden door de juiste ingesteldheid en kennis betreffende écht veilig en intelligent autorijden. Veilig autorijden kan je immers leren tijdens een rijvaardigheidsopleiding.

Zelf liep ik al jaren rond met de idee zo’n opleiding te gaan volgen, maar het is altijd bij dat goede voornemen gebleven. Tot ik via de invoerder van Hyundai de kans kreeg om op een ijskoude februari-dag een gecontroleerd slippertje te maken bij Jesco in Puurs, een van de oudste en meest bekende autoslipscholen van het land. 

Rijvaardigheidsschool Jesco organiseert sinds 1973 cursussen voor autobestuurders met als doel een betere en veiligere deelname in het verkeer. Dat begint bij het verbeteren van de attitudes van de chauffeur, het aankweken van vaardigheden en reflexen staan centraal. Het Jesco-circuit is gelegen langs de A 12, is zeer ruim en zo geconcipieerd dat alle soorten van rij- en weersomstandigheden kunnen worden gesimuleerd. Hyundai stelt de Jesco-cursisten verschillende types van wagens ter beschikking; het initiatief bewijst dat (verkeers)veiligheid een belangrijk aandachtspunt is voor de Zuid-Koreaanse autoconstructeur. Hyundai-klanten genieten 10 procent korting op de Jesco-opleidingen en 15 procent op de basistraining ‘Slip- en Remcontrole’. 

De training begint met een verhelderende theoretische uiteenzetting over “Hoe blijf ik uit de probleemsituaties en hoe geraak ik uit de probleemsituaties?”. Onder het motto ‘er zijn geen domme vragen, er zijn alleen domme antwoorden’ antwoordt de instructeur geduldig en in een verstaanbare taal op onze vragen.  

Na de theorie is het tijd voor de praktijk. Ondanks de vrieskou breekt de zweet mij uit en heb ik last van klamme handen. Maar de twee super gemotiveerde en sympathieke instructeurs slagen erin mij met een lach en zwans op mijn gemak te stellen. Zij leren mij en de andere cursisten hoe we achter het stuur moeten zitten, welke de beste zithouding is en hoe we het stuur ter hand moet nemen. En altijd… twee handen aan het stuur in een configuratie die toelaat om in alle omstandigheden veilig te kunnen sturen.  

Het uitgestrekte en afgebakende Jesco-oefenterrein bestaat uit meerdere actiezones met elk een specifieke ondergrond: asfalt, beton, epoxy en noem maar op. Automatische sproei-installaties houden het wegdek nat én super glad. 

Kijk naar de oplossing, niet naar het probleem

De eerste oefening bestaat erin na een aanloop plots te moeten uitwijken voor een obstakel voor de auto. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want in plaats van de wagen onder controle te kunnen houden, maak ik enkele sierlijke pirouettes. Een letterlijke rondleiding in de echte zin van het woord. Maar gelukkig brengen de mannelijke cursisten het er niet beter van af. Want wij vrouwen voelen ons al snel de mindere van mannen – zeker in het verkeer. Maar kijk, na enkele beurten lukt het mij om de auto perfect onder controle te houden tijdens het uitwijkmanoeuvre. Oefening baart kunst! Eén tip vind ik zo belangrijk dat ik hem graag wil delen en dat is: ‘kijk naar de oplossing, niet naar het probleem’. De juiste reactie in een probleemsituatie is van cruciaal belang. Kom je in een gevaarlijke situatie terecht, blijft er immers geen tijd over om rustig na te denken over wat je te doen staat. Dan komt het eropaan om correct te anticiperen. En geloof me, dat kan je leren. Net zoals je kan leren koken en strijken. Waarom mannen daar dan zoveel moeite mee hebben… vraag het hen zelf.   

De dag wordt afgesloten met een individuele beoordeling en het in ontvangst nemen van een slip- en remcontrolecertificaat. En fier dat we zijn. De meeste deelnemers zijn zodanig onder de indruk én overtuigd dat zij meteen inschrijven voor een vervolgcursus. Dat geldt ook voor de vrouwelijke cursisten. Want dat wil ik hier graag nog kwijt… Jesco heeft van mij niet alleen een meer bewuste en veiligere chauffeur gemaakt, de cursus heeft ook mijn zelfvertrouwen gesterkt in die zin dat ik aan den lijve heb ondervonden dat vrouwen evengoed slippertjes kunnen maken als mannen. En dat is een hele geruststelling. Als mannen nu nog leren koken en strijken, dan gaan wij vrouwen een heerlijke tijd tegemoet.

Afbeelding galerij

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy