maandag, 03 december 2018

Thomas de Dorlodot: It’s all about passion

Geschreven door  Quick Suzy
Thomas de Dorlodot: It’s all about passion © John Stapels / VW
Thomas de Dorlodot, een onbekende naam in Vlaanderen maar wereldberoemd daarbuiten. Hij leeft de droom waar wij enkel van kunnen dromen. Volkswagen regelde een ontmoeting met Thomas en zijn vrouw Sofia die een diepe indruk heeft nagelaten.


JOHN STAPELS 12789 JST30910
Thomas de Dorlodot (33) is Belg, geboren in Ottignies (Waals-Brabant) en avonturier van beroep. Avonturier! Avonturier? Inderdaad. Daarnaast is hij professioneel paraglider en trekt hij samen met zijn team de wereld rond. 

JOHN STAPELS 12863 JST31093

Afspraak op Tenerife

Ik maak kennis met Thomas - Tom voor de vrienden - en zijn beeldschone Argentijnse vrouw Sofia in de jachthaven San Miguel in het zuiden van Tenerife. Nu nog met hun tweetjes, maar niet meer voor lang want Sofia is zwanger van hun eerste zoon. In San Miguel ligt de zeilboot waarmee ze de wereld rondvaren. Voordat hij Sofia leerde kennen was Thomas  avonturier en paraglider, maar Sofia was niet vies van een avontuur. In feite was zij het die aanstuurde om te gaan zeilen en samen de wereld te gaan ontdekken: op het water, in de lucht en op het land. 

JOHN STAPELS 12629 JST30621
Ik ga twee dagen met hen op pad, voor mij zijn dat onbetreden paden die voor de nodige adrenalinestoten zorgen. Waarom Tenerife? Omdat het een hotspot is voor feest- en zonnekloppers maar ook een hand uitsteekt naar avonturiers en sporters. Het is hier nooit te warm of te koud, het eiland biedt ontzettend mooie vergezichten alsook goede vliegverbindingen. Tal van topatleten zijn hier kind aan huis, komen naar Tenerife om te trainen in de bergen, op het strand of in de zee. De Teide, de slapende vulkaan in het midden van het eiland, is met een hoogte van 3718 meter uitermate geschikt voor  hoogtetrainingen. 

JOHN STAPELS 12662 JST30687
In het spoor van Thomas en Sofia maak ik een uitstap naar de rotsformaties van Garcia in het Nationaal Park van de Teide, een maanlandschap met gestolde lava. Imponerende vergezichten en gekleurde rotsformatie wisselen elkaar af, het beeld van de ondergaande zon blijft voor altijd op mijn harde schijf gegrift. Mijn kloppend hart vertelt me dat ik op grote hoogte onderweg ben, het constante klimmen en dalen kost enorm veel energie. Gelukkig nodigt het mooie landschap ons uit om geregeld te blijven stilaan, om beter te kunnen genieten van de grootsheid van de natuur. 

Opeens voel ik mij klein en nederig en besef hoe mooi het leven kan zijn. Het is al donker als we aanschuiven aan een rijkelijke tafel, veel tijd voor een nachtelijke babbel schiet er niet over, morgenvroeg wacht opnieuw een inspannende dag. 

Na een verkwikkende nacht neemt Thomas mij mee naar zijn leven in de lucht. Zijn uitspraak “Life begins at the end of your comfort zone” wekt het vermoeden dat het echte avontuur nog moet beginnen. So what? Ik ben vastbesloten om zolang mogelijk zijn spoor te volgen… ik ga lopen, springen, vliegen en alles wat nodig is om van de grond te geraken. 

 

JOHN STAPELS 12784 JST30900

Tegen mijn gewoonte in moet ik alle controle in handen geven van een man 

Een stevig ontbijt durf en kan ik niet nemen, de zenuwen gieren door mijn keel. Een busje voert mij richting de bergen, naar de plaats waar Jorge mij opwacht. Hij is een zeer ervaren parachutist, legt mij uit wat mij te wachten staat, wat ik moet en absoluut niet mag doen tijdens de duo-sprong. Ik wurm mij in een harnas, zet mijn helm op en word vervolgens vastgeklikt. Met ingehouden adem wacht ik op zijn commando… run, run. Fragmenten uit de film ‘Forest Gump’ flitsen door mijn hoofd, ik begin te lopen maar nauwelijks drie stappen verder trap ik al in het ijle. Yes, ik vlieg! Jorge zoekt de thermiek op, wij stijgen hoger en hoger. Ik voel de wind in de parachute, we vliegen richting strand. Dit gevoel is ongelooflijk, een gevoel van totale vrijheid maakt zich van mij meester. Voor een moment vergeet ik alle zorgen en voel ik mij vrij als een vogel in de lucht. 

JOHN STAPELS 12741 JST30826
Eten doen we zoals alle andere paragliders, want we zijn hier niet alleen, op het strand aan een hippe strandbar waar het leuk vertoeven is. Tijdens het eten komen de plannen voor de namiddag aan bod. Inmiddels is er strakke wind opgestoken die de geplande zeiltocht in gevaar brengt, maar onderweg naar de jachthaven laat Thomas weten dat hij vasthoudt aan het oorspronkelijk plan. 

JOHN STAPELS 12830 JST31022
Hij toont zich een vaardige roerganger en voor de twee keer op een dag tijd moet ik alle controle in handen geven van een man, wat – eerlijk gezegd - niet mijn gewoonte is. 

Met open mond luisteren naar boeiende verhalen

Thomas en Sofia hebben geweldige verhalen over de tochten die ze samen op zee hebben gemaakt. Sofia vertrouwt me toe dat Thomas nog steeds geen zeemansbenen heeft en geregeld zeeziek wordt, in tegenstelling tot haar. Zij blijft rustig doorwerken terwijl de boot heen en weer danst op de woelige golven. Zo zie je maar weer, wie het sterke geslacht is. Hij blijft de man van het land en de lucht, de paraglider, die steeds op zoek is naar de mooiste plaatsen om te vliegen. Hij reist de wereld rond en dit samen met zijn team dat dezelfde passie deelt en de beelden vastlegt op foto’s en films, om zo hun passie te delen met de rest van de mensheid. 

JOHN STAPELS 13051 JST31591
Thomas en Sofia hebben geen vaste woonplaats, voelen zich overal thuis. Ze hebben niet veel nodig om te leven, onderweg laten ze chique hotels links liggen. Hun leven speelt zich af op hun boot, verse tonijn halen ze met de vislijn aan boord. In feite zijn ze grotendeels zelfvoorzienend. Wat niet wegneemt dat zij samenwerken met enkele sponsors, waaronder Volkswagen. De Duitse autobouwer stelt hen een VW Amarok op uitleenbasis ter beschikking, die hun avontuurlijk leven faciliteert. Deze VW pick-up is de ideale wegbegeleider voor het paar en speelt ook een rol in de publicitaire spot die momenteel in de Belgische cinema’s loopt. 

JOHN STAPELS 12692 JST30729
In afwachting van de geboorte van hun eerste zoon verblijven Thomas en Sofia enkele maanden in ons land en bereidt Thomas zich voor op de Red Bull X-Alps die op 16 juni 2019 van start gaat. Het betreft een loodzware avonturenrace van meer dan 1100 km hiken en paragliden, van Salzburg naar Monaco over de Alpen. Thomas is overigens niet aan zijn proefstuk toe, hij heeft er al zes edities opzitten. Zonder zichtbare schade te hebben opgelopen. 

JOHN STAPELS 13023 JST31520
Wat heeft Sofia in Thomas gezien?

Tijdens zijn verblijf aan land geeft Thomas her en der lezingen over zijn avontuurlijk leven vanuit de overtuiging dat het leven één groot avontuur is. Terwijl hij praat, straalt hij rust en sereniteit uit. Als ik Sofia vraag wat haar heeft aangetrokken in Thomas zegt ze zonder na te denken ‘zijn ogen en zijn passie, de manier waarop hij in het leven staat… ‘It’s all about passion!’ Geluk bestaat niet, geluk moet je afdwingen! 

JOHN STAPELS 12590 JST30521
Meteen zitten we op dezelfde golflengte. Bedankt Sofia en Thomas voor de onvergetelijke dagen en de wijze levenslessen. Een woord van dank ook aan Volkswagen om deze trip mogelijk te hebben gemaakt. 

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy