woensdag, 01 november 2017

Quick Suzy: Skoda Karoq: Hartveroverend en functioneel

Un'altra te! Het zonovergoten Sicilië verkennen met nieuwkomer Skoda Karoq, die uitnodiging kon ik natuurlijk niet afslaan. Of deze Oost Europeaan in staat is het hart van een westerse vrouw te veroveren?


Lang geleden werd dit Tsjechische automerk thans in één adem vernoemd met andere, grote en luxueuze automerken. Ik hoop dat deze Tsjech zijn streken niet verleerd heeft en ben in voor avontuur.  Mijn eerste indrukken van de nieuwe Skoda Karoq deel ik graag met u. De designers hebben zich duidelijk laten inspireren door het voorbeeld van de Kodiaq. Looks worden voor een groot deel overgenomen, maar dan net iets anders…un’altra te. De  voorzijde wordt gekenmerkt door een grote, opvallende grill en geometrisch vormgegeven koplampen, hetgeen hem onmiddellijk een stoer uiterlijk geeft. In zijaanzicht valt de lange wielbasis op. De hoekige wielkasten zijn afgeboord met hoekige lijsten, hetgeen zorgt voor een nog krachtigere uitstraling. De compacte SUV is standaard uitgerust met 16- of 17-duimsvelgen, beschikbaar in drie verschillende designs. Optioneel zijn lichtmetalen wielen in 17, 18 en 19 duim verkrijgbaar.

De Karoq is groot uitgevallen en meet 4.382 mm hetgeen vooral de passagiers ten goede komt. De kofferruimte heeft een volume van 521 liter met de rugleuning van de achterzetels rechtop. Met neergeklapte rugleuning neemt het volume toe tot 1.630 liter. De drie afzonderlijke achterzetels hebben een VarioFlex-systeem hetgeen wil zeggen dat elke zetel apart versteld of zelfs volledig verwijderd kan worden, waardoor de SUV verandert in een compacte bestelwagen met een laadvolume van maximaal 1.810 liter. Praktisch om heel wat tonnetjes Siciliaanse olijfolie mee te vervoeren. Niet enkel de ruimte van deze 5-zitter valt op maar het verschil zit hem ook in de details. De verschillende “simply clever”-features zijn verschillende hulpstukken die het autorijden handiger maken. Enkele handige snufjes zijn: verwijderbare ledzaklamp in de koffer, vuilbakje in het deurpaneel, paraplu onder de passagierszetel, preventie-apparaat voor verkeerd tanken (enkel dieselmotoren). Vrouwen zouden zich maar eens moeten vergissen, hebben de bedenkers hier zeker in gedachte gehad!  Een netprogramma in de koffer, flessenhouder voor fles van 1,5 liter – in de voor- en achterdeuren, een flessenopener, een virutal Pedal (niet standaard), stopcontact, elektrisch uitklapbare trekhaak en tablethouders (1 op de achterzetels en 1 op de centrale armsteun achterin) die er samen met de internetverbinding voor zorgen dat ook de kids achteraan in de auto vlijtig op hun ipad kunnen verder tokkelen. Dat ik mijn mails ondertussen ga kunnen checken is minder van belang. Maar zijn deze gadgets voldoende om deze SUV aan de vrouw te brengen? Of heeft hij nog meer in zijn mars?

De Karoq is goed geveerd, dat komt het comfort ten goede op de slechte Siciliaanse wegen, waar de boeren onophoudelijk onderweg zijn met gerijpte olijven. De hogere instap en de hogere zit bezorgen vrouwen een (goed) gevoel van zekerheid. Het ‘principessa della stradda’ gevoel wordt niet helemaal ingevuld vergeleken met de grote jeeps waarmee de geplukte olijven vervoerd worden. Je hebt wel een goed zicht vanuit de cockpit. In de Karoq biedt Skoda voor het eerst ook een volledig digitaal instrumentenpaneel. Daarmee kan de bestuurder de instrumenten volledig naar wens instellen. Andere technologische blikvangers zijn de verwarmde voor- en achterzetels en de Phone Box in de middenconsole, voor het draadloos opladen van smartphones. Als optie biedt Skoda een verwarmbaar stuur dat in de koude winterdagen voor extra huiselijkheid zorgt. De Karoq heeft een omvangrijk gamma rijbijstandssystemen die zowel het rijgemak als de rijveiligheid vergroten. Tot de nieuwe comfortsystemen behoren Park Assist, Lane Assist en Traffic Jam Assist. De dodehoekwaarschuwing Blind Spot Detect, Front Assist met predictieve voetgangerdetectie en Emergency Assist zorgen voor meer veiligheid. Daarnaast biedt deze SUV nog tal van extra rijbijstandssystemen, die de wagen op een veilige afstand van zijn voorligger houden, helpen bij het veranderen van rijstrook of helpen om de wagen binnen zijn rijvak te houden, waarschuwen voor belangrijke verkeersborden en helpen bij het parkeren. Hola mannen, deze laatste optie is er niet voor de vrouw alleen. 

Op het vlak van de motoren biedt de Skoda een keuze aan tussen vijf motorvarianten: twee benzine- en drie dieselmotoren met een cilinderinhoud van 1.0 l, 1.5 l, 1.6 l en 2.0 l en een vermogen van 115 pk tot 190 pk. Met uitzondering van de krachtigste diesel (190pk) zijn alle motoren bestelbaar met een manuele 6-versnellingsbak of de geautomatiseerde DSG-7-versnellingsbak. De 2.0 TDI met 190 pk heeft standaard vierwielaandrijving en een DSG-7-versnellingsbak. De 1.5 TSI biedt als bijzonderheid de actieve cilinderuitschakeling ACT.

Mijn vluchtig avontuur is mij verrassend goed bevallen. Deze compacte SUV is niet enkel voor de fun gemaakt maar is een allrounder voor gezin, dagelijks gebruik en vrije tijd. Zijn praktische en functionele karakter wordt in de verf gezet door de riante interieurruimte, ultramoderne technologie en goed doordachte uitrusting. Dankzij de nieuwe mobiele onlinediensten van Skoda Connect zijn de inzittenden ‘altijd online’. Een Karoq 1.0 TSI – 115 pk – 6v Ambition staat in de cataloog vanaf € 23.900 (korting van de dealer inbegrepen). Skoda krijgt duidelijk de reputatie terug die het merk was kwijtgeraakt: degelijk, betrouwbaar, slim ontworpen en niet te duur.

Media

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy