Nostalgie

© Ford

Nostalgie: In 1967 vond Ford-racepiloot Dan Gurney in Le Mans de champagnedouche uit

05 februari 2024
Door Alain Devos

Dat er op het podium van zowat elke autorace met champagne wordt gespoten, we zijn het al vele jaren gewoon. Maar wist je dat het voor de eerste keer werd gedaan door de Amerikaan Dan Gurney na zijn overwinning met de Ford GT40 in de 24 Uren van Le Mans van 1967? 

 

Het grote duel tussen Ferrari en Ford in Le Mans, dat verhaal is natuurlijk al vaker verteld en ondertussen zelfs verfilmd. De Amerikanen, die na de mislukte overnamepoging van het Italiaanse sportwagenmerk op wraak uit waren, klopten Ferrari een eerste keer in 1966. Er werd, na het spelen van de volksliederen en het overhandigen van de bekers en andere trofeeën, toen ook al champagne gedronken op de racepodia. Ermee spuiten, dat gebeurde dat jaar in Le Mans eigenlijk gewoon... per ongeluk. 

Te lang in de zon

Ford had dus gewonnen met Bruce McLaren en Chris Amon, Jo Siffert was een van de rijders die de Porsche 906 in een ‘lagere’ categorie de zege had bezorgd. Hij mocht dus ook op het podium en kreeg er evengoed een fles champagne aangereikt. Dan Gurney and AJ Foyt on victory rostrum.Die had echter te lang in de zon gestaan. De kurk sprong er plots af en zowat iedereen in de buurt van de Zwitserse piloot kreeg de Franse drank over zich heen. Dan Gurney sloeg het ongewilde schouwspel met de glimlach gade, misschien bracht het hem toen al op een idee. 

Of liever melk?

Een jaar later won die Amerikaan samen met landgenoot A.J. Foyt de beroemde Franse etmaalrace met de GT40, op het podium vond hij het blijkbaar leuk om zo hevig met zijn fles champagne te schudden dat hij zowat alle omstaanders met het lekkere drankje nat kon spuiten. Jo Siffert stond dat jaar ook weer op het podium en kreeg evengoed een douche. Een traditie was geboren, sindsdien wordt er na zowat elke race meer champagne ‘verspild’ dan er van wordt gedronken. Met uitzondering van één minstens even legendarische wedstrijd, de 500 mijl van Indianapolis. Daar is het al vele jaren de gewoonte dat de winnaar een fles... melk krijgt. Het dateert zelfs al van 1933, toen Louis Meyer het witte drankje verkoos om zijn grote dorst te lessen. Als wij ooit eens een race zouden winnen, we zouden toch wel voor de champagne gaan.

Deel op

Lees meer over

Alain Devos

Alain Devos (°1962) weet al sinds 1990 vier van zijn grootste passies professioneel te combineren: auto's, autosport, reizen én (erover) schrijven. Van de leukste klassiekers tot de nieuwste Chinese auto's, hij heeft er altijd wel iets over te vertellen.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.