Nieuws

© Toyota

Wereldpremière: Toyota stelt compleet nieuwe Land Cruiser voor

02 augustus 2023
Door Patrick Robays

De autowereld telt elke week wel een paar nieuwigheden, maar de wereldpremière van een gloednieuwe Land Cruiser is wel heel bijzonder. Vandaag stelt Toyota trots zijn nagelnieuwe Land Cruiser voor, die dankzij een combinatie van klassiek Land Cruiser-DNA en moderne technologieën klaar moet zijn voor de uitdagingen van de komende decennia.

 

De Toyota Land Cruiser is zo één van die iconen van de automobiel: tijdloos, van geen kleintje vervaard en bijna onverwoestbaar. Gooi een Land Cruiser van een klif en de kans is groot dat ‘ie het nadien nog steeds doet. Dat is zowat het ijzersterke imago dat Toyota’s iconische 4x4 door de jaren heen heeft opgebouwd.

Al 72 jaar lang staat de Land Cruiser, generatie na generatie, bekend als een voertuig dat kracht en betrouwbaarheid combineert en waarop je zelfs in de meest extreme omstandigheden kunt rekenen. Die reputatie maakt hem trouwens tot één van de meest verkochte Toyota’s ooit: er werden er al zo’n 11,3 miljoen verkocht in meer dan 170 landen. 

Klassiek Land Cruiser-DNA 

De volledig nieuwe Land Cruiser behoudt het klassieke Land Cruiser-DNA, maar overgiet het met de modernste technologieën, zodat ‘ie zowel op de openbare weg als op onverhard terrein uitzonderlijke prestaties weet neer te zetten, claimt Toyota. De nieuwe generatie moet dus niet alleen nog meer comfort en rijgemak bieden op de gewone weg, maar ook nog straffere prestaties op ruw terrein.Wereldpremiere van de gloednieuwe Toyota Land Cruiser autonieuws 03

Toyota bouwt de nieuwe Land Cruiser nog steeds volgens het carrosserie-op-chassis-principe. Duidelijk een element van het klassieke Land Cruiser-DNA! Geen zelfdragende koets dus, maar een oerdegelijk platform – in dit geval het nieuwe GA-F-platform van Toyota – waarop de carrosserie rust. Dat nieuwe GA-F-platform speelt volgens Toyota een cruciale rol in de nog verbeterde terreinprestaties van de nieuwe Land Cruiser-generatie.Wereldpremiere van de gloednieuwe Toyota Land Cruiser autonieuws 01

Zo is dit nieuwe chassis maar liefst 50% stijver dan dat van de voorganger. Dat zorgt niet alleen voor een sterk verbeterd rijcomfort, maar ook voor een beter presterende ophanging met onder meer een grotere wieluitslag. De Land Cruiser krijgt nu voor het eerst ook een elektronische stuurbekrachtiging, wat een directer stuurgedrag en een verhoogde wendbaarheid onder alle omstandigheden oplevert. Dankzij deze elektronische stuurbekrachtiging kan de nieuwe Land Cruiser trouwens voor het eerst ook bijstand krijgen van een elektronische rijstrookassistent.

En er is nog meer nieuws: een nieuwe ontkoppelbare stabilisatorstang vooraan, een primeur voor Toyota, moet bijdragen tot betere eigenschappen op het terrein, terwijl de bijgewerkte Multi-Terrain Monitor de bestuurder dankzij een hogeresolutiecamera en -scherm een duidelijker beeld geeft van wat zich onmiddellijk rond en onder de wagen afspeelt. 

Traditie en moderniteit 

We hebben het eigenlijk nog niet over de looks van de nieuwe Land Cruiser gehad! Ook hier geldt dat Toyota koos voor een mix van traditie en moderniteit. De nieuwe generatie is onmiskenbaar Land Cruiser, zeker in profiel, en komt met zijn hoekige vormen, strakke lijnen en korte overhangen onverstoorbaar en robuust over. Het design van de lichtunits voor- en achteraan zorgt voor een modern sausje.Wereldpremiere van de gloednieuwe Toyota Land Cruiser autonieuws 15

De vormgeving van de nieuwe Land Cruiser wil tegelijk echter ook praktisch zijn: zo werd bij het ontwerp van de koetswerkonderdelen rekening gehouden met een makkelijke vervanging in geval van schade. Ook leuk om te weten als je al eens ongenadig terrein opzoekt…

De nieuwe Land Cruiser is natuurlijk een flinke knaap geworden. Met zijn lengte van ruim 4,9 meter, zijn breedte van net geen 2 meter en zijn hoogte van bijna 1,9 meter biedt ‘ie plaats aan vijf of zeven inzittenden. Wereldpremiere van de gloednieuwe Toyota Land Cruiser autonieuws 07Het interieur roept onmiddellijk de sfeer van een authentieke 4x4 op. De instrumenten werden zodanig geplaatst en vormgegeven dat ze altijd makkelijk te bedienen zijn, ook op zwaar terrein. De lage motorkap en laag reikende zijruiten zorgen voor een prima zicht rondom. 

Mild-hybride vanaf 2025 

In onze contreien – lees: West-Europa – krijgt de Land Cruiser een 2,8 liter grote turbodiesel onder de kap die zijn 204 paarden via een nieuwe Direct Shift-achttrapsautomaat op de weg brengt. Daarmee kan de nieuwe Land Cruiser 3.500 kilogram achter zich aan slepen. In het begin van 2025 zal Toyota ook een geëlektrificeerde aandrijflijn aanbieden: die zal de dieselmotor combineren met mild-hybridetechnologie van 48 Volt.

In oktober start Toyota de voorverkoop van de nieuwe Land Cruiser, maar het zal nog wachten zijn tot de eerste helft van volgend jaar vooraleer de eerste exemplaren aan Europese klanten geleverd zullen worden. Toyota introduceert zijn nieuwe 4x4 in Europa overigens met een speciale First Edition-uitvoering die enkel tijdens de voorverkoopperiode beschikbaar zal zijn.

Van die First Edition zullen er zo’n 3.000 naar Europa komen. De beperkte reeks krijgt specifieke stijldetails waaronder klassieke ronde koplampen – in plaats van de smalle rechthoekige units van het nieuwe model – en twee tweekleurige koetswerkafwerkingen: Sand en Smoky Blue.Wereldpremiere van de gloednieuwe Toyota Land Cruiser autonieuws 17 Meer details over prijzen en uitrusting belooft Toyota binnen enkele weken, juist voor de start van de voorverkoop!

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.