Nieuws

© BMW

Wereldpremière nieuwe BMW 7 en i7: wa ‘ne cinema

20 april 2022
Door Dieter Quartier
Dat de nieuwe BMW 7-reeks en zijn elektrische tweeling i7 aan een acute congenitale nierontsteking zouden lijden, dat wisten we. Dat de Beiers hun vlaggenschipduo echter zo’n excentrieke vormtaal zouden meegeven, hadden we niet verwacht – laat staan dat je achterin zou getrakteerd worden op een heuse Kinepolis-ervaring.
P90458209 highResWat kunnen we nog doen om ons te onderscheiden in het absolute topsegment en proberen de eerste plaats af te snoepen van de Mercedes-Benz S-Klasse? Dat is de vraag waarop de marketing- en verkoopboys bij BMW ongetwijfeld lang hebben gekauwd. De Münchense bespiegelingen zijn uitgekristalliseerd in een aanpak die haaks staat op die van Stuttgart.

Terwijl Mercedes-Benz ervoor koos om een aparte elektrolimo te ontwikkelen (de EQS) met het oog op maximale energetische efficiëntie, is BMW ervan overtuigd dat klanten op dit niveau (die voornamelijk gechauffeerd worden) vooral maximaal comfort, top-notch infotainment en ruimte willen – en dat je zelfs met een “gewoon” koetswerk en “gewoon” platform even goede prestaties haalt. P90458193 highResDe i7 is met andere woorden “gewoon” een nieuwe Zeven met een batterij en elektromotoren, net zoals de i4 de batterijversie is van de 4 GranCoupé.

Elegant is saai

Over de geslaagdheid van de esthetische insteek lopen de meningen uiteen. Toen wij hem op het podium zagen verschijnen in München tijdens de onthulling, maakte hij op zijn minst een imposante indruk. Kan ook moeilijk anders, met zo’n dramatische neus. P90458161 highResDe gespleten koplampen doen denken aan bepaalde Aziatische creaties of de Jeep Cherokee, terwijl de achterzijde trekjes heeft van de 2 GranCoupé.
P90458192 highResIn profiel oogt hij verrassend hoekig. De daklijn loopt amper af naar achteren toe, maar blijft vlak tot aan de bovenzijde van de achterruit en de kofferbak komt vrij hoog. Bijster harmonieus of elegant komt het geheel niet over. P90458191 highResLaat ons zeggen dat het een acquired taste is. De 7 blijft op zijn minst boeiend om naar te kijken. Dat gold ook voor de E65-generatie van Chris Bangle, die ondanks zijn controversiële stijl zijn publiek heeft gevonden – weliswaar meer in de States en Azië dan bij ons. 

Dat zal met de nieuwe Zeven niet anders zijn. Het F-segment in Europa is bijzonder klein geworden: buiten ministers, diplomaten, koningen en topzakenlui heeft niemand nog interesse in lange sleeën. De styling van de nieuwe 7-Reeks en i7 is dan ook afgestemd op de smaak van de Oriënt en Uncle Sam.

Dubbelzinnig

De nieuwe 7-Reeks en de i7 rusten dus op hetzelfde, flexibele en schaalbare platform. Schaalbaar? Jep: de toekomstige 5-Reeks en i5 zullen op een ingekorte versie ervan staan. De batterijen en de achterste elektromotor van de elektro-7 konden perfect geïntegreerd worden door van er van meet af aan rekening mee te houden bij het ontwerp.

Deze industriële keuze is enigszins vreemd, omdat BMW voor zijn andere vlaggenschip, de iX, wél een geheel eigen platform ontwikkelde, met geavanceerde materialen en structuren om de constructie tegelijk erg stijf en licht te maken. De ingenieurs verzekerden ons trouwens dat de i7 qua onderstel niet verwant is met de iX, al neemt hij er wel de batterijen en de elektromotoren van over.
P90458197 highRes De logica ontgaat ons. Een elektrische auto heeft er alle baat bij zo licht en gestroomlijnd mogelijk te zijn. Toch verzekerde Pieter Nota, lid van de raad van bestuur bij BMW AG, ons tijdens een gesprek dat de i7 net zo efficiënt is als de EQS. Is dat zo? De productfiche vermeldt dat de batterij 101,7 kWh bevat en dat de elektromotoren tussen de 18,4 kWh en 19,6 kWh/100 km verbruiken volgens de WLTP-cyclus. Dat resulteert in een officieel rijbereikcijfer van 625 kilometer.

Ter vergelijking: de Mercedes-Benz EQS 450+ heeft een batterij van 107,8 kWh, verbruikt gemiddeld 17 kWh/100 en haalt 731 kilometer. De bewering van Nota is dus niet correct, al is het toch frappant dat de i7 dicht in de buurt komt van de EQS. 

Het zit achterin

Nota noemde de i7 tijdens de presentatie ook “de beste elektrische limousine ter wereld.” Hoe hij die bewering hardmaakt? Om te beginnen beschik je in de i7 over net zoveel binnenruimte, luxe en technologie als in de gewone 7-Reeks (iets wat de EQS niet kan claimen ten opzichte van de S-Klasse; nvdr). De BMW 7 en i7 rusten op één en dezelfde wielbasis, die te vergelijken valt met die van de uitgaande Lange Zeven.P90458225 highRes Achterin kun je dus riant je benen strekken en lekker onderuitzakken in afzonderlijk verstelbare businessclassstoelen (als optie). De EQS zet op dat vlak inderdaad niet de toon.

Ook kun je in de i7 net zoveel toeters en bellen krijgen als in de gewone 7. Zonder het expliciet te vermelden, verwees hij ongetwijfeld naar het feit dat de optielijst van de EQS minder uitgebreid is dan die van de S-Klasse. P90458222 highResEen van de blikvangers van de 7-Reeks is het megagrote display dat van het plafond naar beneden kantelt en volgens BMW een heuse ‘immersieve’ kijkervaring biedt. Het scherm is vanzelfsprekend van hoge kwaliteit en kan ofwel via aanraking, ofwel via een afstandsbediening in de achterportieren worden bediend.

Voeg daarbij een hoogstaande klankinstallatie en draadloze koptelefoons en voor je het weet sta je in Parijs na vijf afleveringen van je favoriete Netflix-reeks te hebben gebingewatched.

(Zelf)rijdende home cinema

Dit zogenaamde Theatre Screen van 31,3 duim heeft een beeldformaat van 32:9, dat afhankelijk van wat je afspeelt aangepast kan worden naar 16:9 of 4:3. Het biedt een resolutie van 8K en zou probleemloos moeten kunnen streamen dankzij de 5G-connectiviteit.
P90458225 highResDie ligt ook mee aan de basis van de geavanceerde rijhulpsystemen van de 7, die op termijn kan communiceren met infrastructuur en onder voorwaarden autonoom zal kunnen rijden. In eerste instantie zou het om bepaalde snelwegtrajecten gaan, waarop de bestuurder tot een bepaalde rijsnelheid het stuur kan loslaten en de verantwoordelijkheid bij de auto ligt. Naarmate het wettelijke kader en de technologie evolueert, zal de 7 (net als de S-Klasse trouwens) steeds meer omstandigheden de baas kunnen.

Star Trek-sfeertje

Doordat de focus zodanig op de achterbank ligt, zou je haast vergeten dat het dashboard van de i7 en 7-Reeks werkelijk state-of-the-art is. Onder het volledig digitale BMW Curved Display bevindt zich een zogenaamde Interaction Bar: een dashboardbrede strook met een kristalachtige aanblik waarin virtuele toetsen discreet zijn weggewerkt.
P90458233 highResDe sfeer aan boord heeft toch iets van een ruimtetuig uit een sciencefictionfilm uit de jaren 70. De voorstoelen zijn brede kuipen met een doorkijkgat, die als optie kunnen bekleed worden met ultrazacht kasjmier in grijs-beige tinten. Dat gaat wonderwel samen met de andere luxematerialen die de brede gewelfde oppervlakken bekleden.

Voeg daarbij de uitgebreide spraakbedieningsmogelijkheden en de virtuele assistent van dit battleship en je zou je voor minder captain Kirk wanen.

Ook diesel, benzine en plug-inhybride

Initieel komt de Zeven enkel als i7 op de markt. Volgend jaar volgen dan de plug-inhybrides, de benzines (een zes-in-lijn en een V8) en de diesels (zes-in-lijn). De conventionele verbrandingsmotoren zijn vanzelfsprekend mild hybrids met 48 volt-ondersteuning en zetten qua efficiëntie en prestaties weer een stapje voorwaarts. BMW heeft het ook over een M760e en een i7 M70 xDrive: opgekietelde versies dus van de van de plug-inhybride respectievelijk de elektro-7.

Hoeveel deze bolides moeten kosten en hoe de i7 rijdt, dat hopen we je in het najaar te kunnen vertellen.

Deel op

Lees meer over

Dieter Quartier

Dieter Quartier (°1976) schrijft al sinds 2000 met motorolie in plaats van inkt. Zijn interessesfeer reikt van classics tot electrics. Bedrijfsmobiliteit in ruime zin is zijn dada.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.