Nieuws

© Maserati

Wereldpremière Maserati Grecale: 10 dingen die je moet weten

22 maart 2022
Door Dieter Quartier
Het wereldwijde chiptekort stak stokken in de wielen van de Grecale, maar eindelijk is hij er: Maserati’s alternatief voor de Porsche Macan. Ontdek hier de 10 highlights die deze middelgrote sportieve SUV typeren.
19129 MaseratiGrecaleGT Lifestyle1. Grecale: what’s in a name

De naam van het model is opnieuw die van een wind. De Grecale is een stevige bries in het noordoosten van het Middellandse Zeegebied. Daarmee zet Maserati een traditie verder die het in 1963 begon met de Mistral. Later volgden de Ghibli, Bora en Khamsin en in 2016 de Levante.

2. 15 cm langer dan de Stelvio

Maserati’s nieuwe SUV werd ontwikkeld op basis van de Alfa Romeo Stelvio, maar hij is wel 15 centimeter langer. De Grecale gaat prat op een lengte van 4,85 meter, een breedte van 1,95 meter en een hoogte van 1,57 meter. Daarmee belooft hij de ruimste auto in zijn segment te zijn. In de koffer zou je 570 liter kwijt moeten kunnen.

3. Snuit en power van de MC20

Je ziet duidelijk de verwantschap met grote broer Levante, maar de Grecale liet zich voor zijn snuit eerder inspireren door de strakke MC20. Van deze GT coupé neemt hij ook de drukgevoede V6 ‘Nettuno’ van 530 pk over. Die drijft de Trofeo-versie aan en duwt de Grecale in 3,8 seconden van stiltand naar honderd per uur.

4. Als mild hybrid

De instapmotor van de Grecale wordt een 300 pk sterke 2.0-viercilinder met zachte elektrische ondersteuning. Je vindt deze terug in de GT-versie. De Modena-versie perst 330 pk uit ditzelfde blok, dat werd afgeleid van de genoegzaam bekende viercilinder uit de Alfa Stelvio en Giulia. 

5. Volgend jaar ook elektrisch

Maserati kondigt voor volgend jaar een volledig elektrische Grecale aan, Folgore genaamd (Italiaans voor bliksemschicht). Die wordt dan allicht de échte concurrent van de toekomstige Porsche Macan, die enkel nog als batterijvoertuig wordt aangeboden.

6. Amazon Alexa

Terwijl de concurrentie zijn eigen virtuele assistenten of die van Google gebruikt, zocht Maserati zijn toevlucht tot Amazon. Je kunt Alexa vragen om je naar huis te leiden, maar ze kan ook andere voertuigfuncties bedienen. Ze woont trouwens in het nieuwe digitale klokje boven op het dashboard.

7. Gebruikerservaring 2.0

De gebruikerservaring wordt naar een hoger niveau getild door het hypermoderne infotainmentsysteem en Maserati Connect. 

8. Vijf schermen

De Grecale kan in totaal over vijf schermen beschikken. Het digitale bestuurdersdisplay, waarin je ook de navigatiekaart kunt weergeven, is 12,3 duim groot. Wie dat wenst, kan voor een head-updisplay opteren.19153 MaseratiGrecaleTrofeo dashboard In de middenconsole bevindt zich eveneens een 12,3 duim groot scherm, dat hier dienstdoet als interface voor het infotainmentsysteem. Onder dit aanraakscherm zit een tweede touch display, dat 8,8 duim meet en je toelaat om onder meer de airco te bedienen. Tot slot kunnen de passagiers achterin ook over een eigen scherm beschikken.

9. Vier rijmodi

Maserati’s Vehicle Dynamic Control Module (VDCM) biedt een optimale controle over het voertuig en biedt vier rijmodi: Comfort, GT, Sport en Off-road. De Trofeo-versie doet er nog een vijfde bij: Corsa. 

10. Geen selectiehendel meer

Uiteraard komt de Grecale enkel als automaat. Om van positie te veranderen moet je niet aan een hendel trekken, maar druktoetsen op de middenconsole gebruiken (P, N, D, R). 

Prijzen zijn nog niet vrijgegeven, maar wie een blik werpt op die van de Porsche Macan, zal weten hoe laat het ongeveer is.

Deel op

Lees meer over

Dieter Quartier

Dieter Quartier (°1976) schrijft al sinds 2000 met motorolie in plaats van inkt. Zijn interessesfeer reikt van classics tot electrics. Bedrijfsmobiliteit in ruime zin is zijn dada.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.