Nieuws

Een niet-exhaustief lijstje van tien zaken die ons bij moderne auto’s storen.

We hebben er genoeg van! Onze grootste ergernissen bij moderne auto’s

10 maart 2025
Door Redactie

Auto’s evolueren. Dat is een goede zaak en bovendien noodzakelijk, maar de constructeurs zorgen er bij die evoluties vaak voor dat een auto minder goed wordt dan voorheen en dat kan niet de bedoeling zijn. Aan deze tien zaken ergeren we ons het meest, in willekeurige volgorde.

 

Biepjes en piepjes 

Ongetwijfeld een door iedereen die recent een nieuwe auto kocht gedeelde ergernis: de talloze waarschuwingen, biepjes en piepjes, die je voortdurend irriteren omdat je een millimeter van het ideale traject afwijkt, een halve kilometer sneller rijdt dan de limiet of één seconde niet naar de weg hebt gekeken. 

Zeker, een deel van die systemen zitten in de auto omdat Europa ze verplicht. Het is aan de bestuurder om ze na elke herstart uit te schakelen als hij ze niet wenst. Je kan dat erg eenvoudig maken. Zo moet je bij BMW en MINI gewoon even op de ‘set’ knop op het stuurwiel drukken om de snelheidswaarschuwing het zwijgen op te leggen, is dat ook bij Mercedes een fluitje van een cent door een klein virtueel knopje linksboven het infotainmentscherm en voorzien Dacia en Renault maar ook Peugeot bijvoorbeeld een knop waarmee dat moeiteloos en in één keer kan. Het is echter ergerlijk dat heel wat merken, en dan zeker de Chinese, het uitschakelen van die onzin zo moeilijk maken dat je – al bladerend door tien verschillende menu’s op zoek naar de juiste virtuele schakelaars – een hele tijd niet meer op de weg aan het letten bent, waardoor ze net gevaarlijker zijn dan het gevaar dat ze zouden moeten vermijden… 1 We hebben er genoeg van Onze grootste ergernissen bij moderne autos

Laadkabel en warmtepomp niet standaard 

Een elektrische auto kan je alleen met een kabel opladen. Die kabel hoort bij je auto. Punt. Daarvoor een extra bedrag aanrekenen is not done en getuigt van een misplaatste gierigheid. Hetzelfde geldt trouwens voor het niet standaard maken van de voor elke elektrische auto noodzakelijke warmtepomp. Ja, Volkswagen, Skoda en Audi, we kijken naar jullie…  4 We hebben er genoeg van Onze grootste ergernissen bij moderne autos

Auto’s die niet “af” zijn 

Nog zo’n ergerlijke trend, die naarmate auto’s meer ‘software defined’ worden, steeds vaker voorkomt, is het op de markt brengen van auto’s die simpelweg niet “af” zijn. Het begon met de VW ID.3 maar is intussen een echte pest geworden. Kijk ook naar Polestar of Volvo… Zo koop je met de Volvo EX30 een auto waarbij talloze zaken zogezegd standaard zijn (Apple CarPlay, het openen en starten van de auto met je smartphone,…), maar zelfs anderhalf tot twee jaar na het lanceren van het model zijn die functies nog steeds niet beschikbaar, terwijl je er wel al van bij de aankoop voor meebetaald hebt.

Ontgrendelen van opties tegen betaling 

Autobouwers hebben een nieuw businessmodel ontdekt door auto’s te voorzien van heel wat uitrusting en functies (stoelverwarming, adaptieve snelheidsregelaar, verkeersbordenherkenning, grootlichtassistent, Apple CarPlay…), maar die niet te activeren tenzij de eigenaar eerst een flink bedrag op tafel legt of een maandelijks abonnement betaalt. Dat is niet correct. Als je het in de auto hebt ingebouwd moet het ook gebruikt kunnen worden.

Harde plastics 

Zwart glanzend plastic, zowat het goedkoopste materiaal dat je in het interieur van een auto kan gebruiken. Wanneer het gloednieuw is ziet dat er best knap uit, maar na een paar duizend kilometer lijkt het wel of je auto al tien jaar intensief gebruikt is als taxi. Sommige autobouwers gebruiken er zelfs de naam ‘pianolak’ voor en durven er extra geld voor aan te rekenen. Een verfoeilijke trend. Ook het gebruiken van hard, goedkoop plastic voor de bekleding van de onderkant van de voordeuren en het dashboard en de volledige achterste deuren is een besparingstrend die afbreuk doet aan de kwaliteitsindruk en niet hoort bij auto’s waarvoor je vele tienduizenden euro’s bij de dealer achterlaat. 

Geen knoppen meer 

Autobouwers lijken wel te denken dat auto’s als een smartphone of tablet moeten worden: zonder fysieke knoppen en alles te bedienen via het scherm. Ze hebben dat ook graag, want zo moeten ze in het interieur minder knoppen en bedrading voorzien en wordt alles wat goedkoper om te bouwen. Maar wat voor autobouwers voordelig is, is dat niet voor de bestuurder, die zich al snel door verschillende – vaak niet bijster logisch opgebouwde – menu’s moet werken om iets simpels als de kop- of mistlampen in- of uit te schakelen, de radio luider of stiller te zetten, de temperatuur te regelen of de gegevens van de boordcomputer op te diepen. 

Hoewel er nog steeds heel wat auto’s zijn waar behalve de wettelijk verplichte fysieke knoppen zoals die voor de waarschuwingsknipperlichten geen enkele echte knop in het interieur terug te vinden is, komen steeds meer merken toch terug van die “alles digitaal”-obsessie. Gelukkig maar.2 We hebben er genoeg van Onze grootste ergernissen bij moderne autos

Gevaarlijke rijhulpsystemen 

Rijhulpsystemen zijn er om het rijden veiliger en makkelijker te maken. Zo hebben steeds meer auto’s een systeem aan boord dat bijvoorbeeld bij het achteruitrijden dwarsend verkeer opmerkt en dan in de remmen gaat of bij het afwijken van je rijstrook gaat tegensturen. Vaak zijn die systemen echter zo overgevoelig afgestemd dat ze je een hartverzakking bezorgen door totaal onnodig en veel te vroeg zwaar in de remmen te gaan of tegen te sturen. Beste autobouwers: breng zo’n systemen slechts op de markt als ze 100% betrouwbaar zijn en niet meer hinderen dan ze helpen.

Agentschapsmodel 

Heel wat autobouwers nemen afscheid van de concessiehouder en toveren de dealers om tot informatie- en afleverpunten. Ze worden een “agent” van de constructeur die niets meer in de pap te brokken heeft als het gaat om prijzen en aankoopvoorwaarden. Meteen verandert ook het contact tussen garage en klant en dreigt de persoonlijke band tussen beiden te verwateren. In dit geval zijn de voordelen voor de klant (keuze uit een ruimere voorraad stockmodellen) beperkt, maar wint vooral de constructeur, tenminste wanneer de softwareproblemen die tot op vandaag bij elk merk dat de overstap naar het agentschapsmodel maakt opduiken opgelost raken.

Dertien-in-een-dozijn-ontwerpen 

Elke nieuwe auto is vandaag wel een crossover-SUV, lijkt het. Coupés, cabrio’s en breaks raken in de verdrukking. Maar goed, dat is natuurlijk de fout van de klant die kickt op SUV’s. Wat echter de fout is van de autobouwers is het passe partout-design dat velen hun nieuwe producten geven. Zeker de Chinese merken kopiëren designtrekjes van succesvolle concurrenten en brengen die samen in een soepje dat noch mossel noch vis is. Welke vandaag gelanceerde gewone auto zal over twintig jaar nog tot de verbeelding spreken en harten sneller doen slaan? 

Websites 

Probeer op de website van een automerk vandaag maar eens een prijslijst te vinden van de verschillende versies van een model. Of een volledig overzicht van de technische kenmerken. Of de kostprijs van de digitale diensten die na aankoop worden aangeboden. Onbegonnen werk. Eenvoud is goud, beste autobouwers. Laat die fancy animaties en verspringende elementen op je site gerust achterwege en focus op het geven van info. Daarvoor surfen kandidaat-kopers tenslotte naar je webstek. En als je dan een AI-chatbot vragen laat beantwoorden, zorg dan dat die tenminste wat elementaire kennis over je auto heeft. Erger nog: schakel geen marketingbureau in om je chat te bemannen als die mensen er nog minder van kennen dan een AI-chatbot.

Deel op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.