Nieuws

© Volkswagen/Thomas Schäfer

VW-baas luidt alarmbel en waarschuwt dat alles op het spel staat

17 juli 2023
Door Patrick Robays

VW-CEO Thomas Schäfer zou tijdens een interne meeting met zijn topmensen grote bezorgdheid hebben geuit over de toekomst, zo schrijft Wards Auto. Oorzaak? Tegenvallende resultaten bij de verkoop van elektrische auto’s in Europa en China en te hoog oplopende kosten dreigen het huis in lichterlaaie te zetten.

 

Zelfs voor een wereldwijd succesvolle autobouwer als Volkswagen is de transitie naar elektrische mobiliteit duidelijk geen makkie. De Duitsers willen toonaangevend worden in de EV-business, maar de ontwikkeling en productie van nieuwe, zuiver elektrische wagens vergt erg zware investeringen in nieuwe technologieën en productie-infrastructuur. En terzelfdertijd moeten de markten natuurlijk ook nog steeds voorzien worden van auto’s met klassieke verbrandingsmotoren.

Gemengde verkoopresultaten 

Hoewel de verkoop van elektrische Volkswagens in de Verenigde Staten de goede kant op gaat – in vergelijking met vorig jaar verviervoudigde bijvoorbeeld de ID.4-verkoop tot 6.690 eenheden – blijven de verkoopresultaten van de elektrische modellen globaal gezien onder de verwachtingen.

Zoals je hier al kon lezen heeft de VW-fabriek in Emden, waar de EV’s worden gebouwd, onlangs de productie teruggeschroefd en wordt er deze zomer een vakantieperiode van zes weken ingelast als gevolg van de zwakke vraag.

Bovendien blijken de cijfers in China ronduit teleurstellend en zag VW zich zelfs genoodzaakt om de verkoopprijs van zijn meest rendabele modellen te reduceren, wat uiteraard ook lagere winstmarges oplevert. Zo wordt de ID.3 in China nu aangeboden voor € 15.500, amper de helft van de ID.3-prijs in Europa.

“We laten de kosten op heel veel vlakken te hoog oplopen, de volgende weken en maanden zullen heel zwaar worden,” waarschuwt VW-baas Schäfer nu. “Onze structuren en processen zijn bovendien te complex, te traag en te star.” Schäfer wil meteen een programma introduceren dat het bedrijf de komende drie jaar een besparing van € 10 miljard moet opleveren.

Volkswagen bereidt momenteel de productiestart van de ID.7 voor, een volledig nieuwe elektrische sedan die wij hier al aan jou voorstelden. Er staan ook goedkopere elektrische modellen in de planning, waaronder een ID.2, die voor prijzen vanaf € 20.000 te koop zullen zijn.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.