Nieuws

Vrijstelling oldtimers in Vlaamse LEZ nu ook gepubliceerd in het Staatsblad

17 mei 2024
Door Stijn Blanckaert

Het goede nieuws dat eigenaars van een oldtimer zonder een dagpas te moeten kopen toegelaten zouden worden in de LEZ van Gent en Antwerpen is nu 100% officieel. Het besluit van de Vlaamse Regering is in het Staatsblad van 16 mei verschenen. Eigenaars moeten hun auto’s wel nog éénmalig registreren, anders riskeren ze alsnog een GAS-boete.

 

De beslissing van de Vlaamse Regering van 26 april is nu effectief bevestigd door de publicatie van het besluit in het Belgisch Staatsblad. Oldtimers van meer dan 30 jaar oud zullen gratis de Vlaamse lage emissiezones binnenmogen na een eenmalige registratie. De op die manier bekomen vrijstelling is gratis en onbeperkt geldig. 

De aanvraag van de registratie voor een vrijstelling is gratis en kan worden gedaan door eigenaars van een oldtimer (zie inschrijvingsbewijs: de vermelding Oldtimer moet aanwezig zijn) die ouder is dan 30 jaar en uitgerust is met een O-nummerplaat, een 1-O-nummerplaat of een gepersonaliseerde oldtimerplaat met de rode sticker ‘OLD’ erop. 

Zoals geweten mag zo’n oldtimer niet gebruikt worden voor commercieel of professioneel gebruik, voor woon-werk- of woon-schoolverkeer, voor bezoldigd vervoer en gratis vervoer dat is gelijkgesteld met bezoldigd vervoer van personen of als werktuig of werkmiddel. 

Voor de Vlaamse LEZ moet de eigenaar het voertuig verplicht registreren (1 vrijstelling per nummerplaat) en blijft de vrijstelling dan van toepassing zolang de nummerplaat op de naam van dezelfde eigenaar ingeschreven staat. Ze zal geldig zijn in alle Vlaamse steden die een LEZ ingevoerd hebben. 

Wie zijn oldtimer wil registreren voor de LEZ van Gent kan hier klikken. Voor Antwerpen is de link hier te vinden. De registratie daar zal kunnen vanaf 29 mei. 

In Brussel nog altijd makkelijker 

Let wel op, want de Vlaamse vrijstelling wordt dus niet automatisch verleend zoals in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waar geen registratie vereist is. 

De LEZ regels gelden momenteel voor alle categorieën van voertuigen, behalve voor brom- en motorfietsen. Voor deze laatste categorieën moet er dus (nog) geen vrijstelling aangevraagd worden.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.