Door de tegenvallende verkoop, met name in China, moet Volkswagen zichzelf opnieuw uitvinden om het hoofd boven water te houden. De constructeur gaat op zoek naar tien miljard euro, waarvan er zes uit een grondige reorganisatie moet komen. Ontslagen vallen niet af te wenden. Ook de marges moeten naar omhoog en dat heeft gevolgen voor de prijzen en de dealers, meldt Handelsblatt.
De Duitse krant heeft de informatie uit bronnen binnen de VW-groep. Het zou met name het merk Volkswagen zelf zijn waarin het zwaarst gesneden moet worden. “We zijn te langzaam, te traag, te ingewikkeld - dit is niet levensvatbaar", zou Volkswagen-CEO Thomas Schäfer in een interne podcast met Chief Human Resources Officer Gunnar Kilian gezegd hebben.
Volkswagen-CEO Thomas Schäfer
We zijn te langzaam, te traag, te ingewikkeld - dit is niet levensvatbaar
Om investeringen in nieuwe modellen en technologieën te kunnen financieren, moet de operationele marge van het kernmerk stijgen van 3,4 procent naar ten minste 6,5 procent. Daartoe moet er gesnoeid worden in de personeelskosten, lees: tussen 4.000 en 6.000 werknemers moeten het bedrijf verlaten, bij voorkeur door gedeeltelijke pensionering. Als deze maatregel niet voldoende is, komt er een vrijwillig afvloeiingsprogramma. In tegenstelling tot eerdere plannen zal het aantal jobs blijvend worden verminderd.
Volgens Handelsblatt moet meer dan vier miljard euro extern worden opgehaald door extra verkopen en prijsverhogingen. Ook is het zogenaamde agentschapsmodel onafwendbaar: de constructeur wil rechtstreeks gaan verkopen aan de eindklant, zodat de rol, de zeggenschap en de marge van de dealer beperkt blijven.
Wat dat voor België betekent, is niet duidelijk. De situatie is enigszins uitzonderlijk, omdat in ons land (net als in Nederland en in Luxemburg) de distributie via een privéimporteur geschiedt in plaats van via een eigen VW-filiaal. De Belgische VW-dealers hebben dus een contract met D’Ieteren (de Belgische importeur) en staan niet rechtstreeks in verbinding met VW AG. Dat het businessmodel in België eveneens zal wijzigen, staat als een paal boven water.
Ook aan procurementzijde (inkoop) moet 600 miljoen euro gevonden worden. Daarnaast wordt de productiecapaciteit in de fabrieken van de volumegroepen VW, Skoda, Seat en VW Bedrijfswagens teruggebracht tot 80 procent. Fabriekssluitingen zijn niet uitgesloten, maar zijn vandaag nog niet aan de orde, aldus Handelsblatt.
Eerder dit jaar werd al aangekondigd dat Volkswagen het productietempo van zijn elektrische voertuigen zou terugschroeven door een gebrek aan vraag. Het merk zou tot de verrassing van velen ook een nieuwe elektrische Golf gaan bouwen, naast een kleine cross-over op batterijen. Er staat ook een ID.2 in de steigers, zeg maar een ‘elektrische Polo’, die voor minder dan € 25.000 in de showroom moet staan tegen 2025.
De nieuwe VW-fabriek in Wolfsburg, waar het elektrische zelfrijdende vlaggenschip met codenaam Trinity gebouwd zou worden, komt er niet. In de plaats daarvan wordt een deel van de huidige en toekomstige productie herschikt, zodat er ruimte vrijkomt voor project Trinity in Zwickau, waar vandaag de ID-modellen, de Cupra Born en de Audi Q4 e-tron gefabriceerd worden.
Die laatste zal dan uiteindelijk toch niet van de band rollen in Brussel. De Belgische Audi-fabriek houdt het voorlopig dus bij de Q8 e-tron, die evenmin bestempeld kan worden als een kassucces, laat staan een volumemaker. Alle ogen zijn bij Audi gericht op de A6 e-tron en de Q6 e-tron, die volgend jaar productieklaar moeten zijn.
YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen
BTW: BE 0883 567 853