Nieuws

Vlaamse aankooppremie elektrische auto geldt op factuurprijs - tweedehands moet 3 jaar oud zijn

14 november 2023
Door Dieter Quartier

De kogel is door de kerk: de Vlaamse aankooppremie van € 5.000 wordt toegekend aan nieuwe elektrische auto’s en lichte vrachtvoertuigen waarvan niet de catalogusprijs, maar de transactieprijs onder de € 40.000 inclusief btw ligt. Tweede verrassing: de premie van € 3.000 op een tweedehands-EV geldt enkel voor zover het voertuig minstens drie jaar en maximaal acht jaar oud is.

 

De verduidelijking van de Vlaamse regering rond de maximumprijs van het voertuig is uitstekend nieuws voor de merken die bruto net boven de bovengrens van € 40.000 zaten met hun modellen: mits een korting kunnen hun klanten alsnog de premie van € 5.000 opstrijken. 

Dat ze retroactief wordt toegepast voor bestellingen vanaf 25 september 2023, is eveneens een opsteker. Voorwaarde is wel dat het voertuig pas in 2024 wordt geleverd. De premie kan ook pas vanaf 1 januari 2024 worden aangevraagd.

Ter verduidelijking: de premie kan worden aangevraagd door een particulier, vzw of autodeelplatform met domicilie respectievelijk vestigingsplaats in het Vlaamse Gewest.

Premie op tweedehands elektrische auto 

Liever een occasie? Dan krijg je als particulier € 3.000 toegekend. Ook hier gaat het om de factuurprijs: die mag maximaal € 40.000 bedragen (zonder weliswaar rekening te houden met de eventuele overname van je huidige voertuig). 

Bijkomende randvoorwaarde bij de tweedehands voertuigen: de initiële catalogusprijs ervan mag niet meer dan € 60.000 bedragen. De overheid zal een lijst ter beschikking stellen met daarin de catalogusprijzen. Een Tesla Model S, bijvoorbeeld, komt niet in aanmerking. 

Wie de wettekst uitpluist, zal bovendien vaststellen dat de tweedehandsauto minstens drie jaar oud moet zijn en dat hij maximaal acht jaar geleden voor het eerst mag zijn ingeschreven. Een jonge Mercedes-Benz EQA of Volvo XC40 vist daardoor achter het net. Dat is een streep door de rekening van dealers die jonge elektrische tweedehandsauto’s in voorraad hebben staan.

Enkel bij de officiële autohandelaar

Op de vraag of je de auto ook van een andere particulier of van een rechtspersoon mag kopen, werd intussen eveneens een antwoord geformuleerd: neen. 

Het voertuig moet verkocht worden door een onderneming met als economische activiteit de verkoop van voertuigen die behoren tot categorie M1 en N1, vermeld in artikel 1, §1, van het koninklijk besluit van 15 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen.

Dat betekent volgens onze info dat je de auto ook bij een buitenlandse handelaar mag kopen – dit wordt immers niet expliciet uitgesloten door de tekst.

Geen private lease, wel microcars

Tot frustratie van de leasebedrijven vallen elektrische auto’s die particulieren in private lease nemen uit de boot. Dat is een gemiste kans, want elektrische auto’s blijven duur in aankoop en via een all-in leaseformule spreid je het bedrag in de tijd, terwijl alle risico’s gedekt zijn. 

Ook werd eerder deze week duidelijk dat microcars in de categorie L7e-C in aanmerking komen voor de premie. Welke modellen dat zijn? Je leest het hier. De premie is in dit geval beperkt tot 25 procent van het aankoopbedrag. Zo heb je voortaan dus bijvoorbeeld een BAW Pony voor nog geen € 11.700 in plaats van € 15.595.

Ook hier geldt dat het voertuig verkocht moet worden door een officiële handelaar. 

Hoe de premie aanvragen?

De Vlaamse regering zal een online platform creëren waarop je je auto moet aanmelden. Dat moet je doen binnen de negentig dagen na de ondertekening van de verkoopovereenkomst. Je moet vervolgens een scan van de verkoopovereenkomst, een betalingsbewijs en een ingescand inschrijvingsbewijs uploaden en dat binnen de negentig dagen na de inschrijving van het voertuig.

Daarna mag je de premie op je rekeningnummer verwachten – als aan alle voorwaarden is voldaan, welteverstaan. Let wel: je moet de auto minstens drie jaar ingeschreven laten, dit om misbruik tegen te gaan. De auto moet ook drie jaar ingeschreven blijven op een adres in het Vlaamse Gewest. Wie verhuist naar Brussel of Wallonië, moet de premie in principe (deels?) terugbetalen. 

Je kunt de premie trouwens maar één keer aanvragen en ze kan slechts één keer worden uitbetaald op een voertuig.    

Deel op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.