Nieuws

Vlaams e-loket voor premie elektrische auto’s eindelijk open

12 februari 2024
Door Dieter Quartier

Na veel vijven en zessen is het platform waarop je tot € 5.000 premie kunt aanvragen voor de aankoop van een elektrisch voertuig eindelijk online gegaan. En het werkt nog ook, zo blijkt. Bovendien zou elke correcte aanvraag in 2024 gehonoreerd worden volgens de website.

 

Na het advies van de Raad Van State heeft Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters haar initiële voorstel moeten aanpassen. Je leest er hier alles over. In een notendop: de aanvragen kunnen enkel dit jaar ingediend worden, voor volgend jaar en 2026 wordt geen budget meer voorzien.

Voor een nieuw voertuig krijg je € 5.000 als particulier, kmo van het vzw-type of kmo die deelvoertuigen aanbiedt. Dat bedrag wordt beperkt tot € 3.000 als het om een grote vzw, stichting of aanbieder van deelmobiliteit gaat. 

Voor een tweedehands voertuig kun je maximaal € 3.000 opstrijken. Ook elektrische quadricyles (microcars) komen in aanmerking. Opgelet, de premie kan nooit meer dan 25 procent van de aankoopprijs bedragen. De premie wordt dan verlaagd in verhouding met de aankoopprijs van het voertuig. Voorbeeld: je koopt een nieuwe Dacia Spring Essential van € 15.990 netto. In dat geval krijg je dus geen € 5.000 premie, maar € 3997,50. 

Voorwaarden Vlaamse premie elektrische auto
  • Het gaat om personenwagens en lichte vrachtvoertuigen tot 3,5 ton of quadricycles in de categorie L7e (topsnelheid 90 km/h)
  • De aankoopdatum mag ten vroegste op 25 september 2023 liggen
  • Het voertuig werd ten vroegste op 1 januari 2024 ingeschreven
  • Je hebt tot eind dit jaar om je premie-aanvraag in te dienen
  • Het voertuig mag maximaal € 40.000 inclusief btw kosten, na aftrek van korting maar met inbegrip van opties en accessoires; koop je een tweedehands, dan mag de oorspronkelijke catalogusprijs de € 60.000 niet overschrijden.
  • Een tweedehandsvoertuig moet minimaal 3 jaar bij de vorige eigenaar zijn ingeschreven en mag maximaal 8 jaar geleden voor de eerste keer zijn ingeschreven.
  • De wagen moet verkocht worden door een officieel erkende autohandelaar. Die mag ook in het buitenland gevestigd zijn. Een verkoop tussen particulieren of tussen een bedrijf en een particulier is dus uitgesloten.
  • Het voertuig moet minstens drie jaar lang ingeschreven blijven op naam van de aanvrager, zijn erfgenaam of rechtsopvolger, die in het Vlaamse gewest is gehuisvest.
Waar Vlaamse premie elektrische auto aanvragen?

De enige manier waarop je de premie kunt aanvragen, is je aanmelden bij het Vlaamse e-loket. Dat kan via deze link. Je moet eerst je aanvraag indienen op basis van de verkoopovereenkomst of bestelbon. Na een eerste controle door een bevoegd ambtenaar krijg je een uitnodiging om het inschrijvingsbewijs en de verkoopfactuur te uploaden. Daar heb je 90 dagen de tijd voor. Als alles in orde is, krijg je de premie op je rekening uitbetaald.

Werkt het Vlaamse e-loket?

Ja, dat is wel degelijk het geval. Sommigen hadden gevreesd dat er een stormloop zou zijn op de website, maar ook al zou dat zo zijn: het platform functioneert probleemloos. Dat is althans de ervaring die een trouwe Autonieuws.be-lezeres vanmiddag opdeed, toen ze haar 4 jaar oude VW e-Golf aanmeldde. 

Haar dossiernummer zat net boven het getal 500, wat doet vermoeden dat er vanmiddag al zoveel aanvragen waren ingediend. Er is een budget voorzien van € 26 miljoen, wat goed moet zijn voor zo’n 5.200 à 8.600 voertuigen, afhankelijk van de verhouding nieuw-tweedehands. Toch staat er op de website het volgende te lezen: “Het premiebedrag is vast en onveranderlijk. Zo zal elke correcte aanmelding in 2024 gehonoreerd worden.”

We mogen er dus van uitgaan dat er voldoende budget is voorzien en dat je niet het risico loopt om achter het net te vissen als je morgen een EV koopt.

Deel op

Lees meer over

Dieter Quartier

Dieter Quartier (°1976) schrijft al sinds 2000 met motorolie in plaats van inkt. Zijn interessesfeer reikt van classics tot electrics. Bedrijfsmobiliteit in ruime zin is zijn dada.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.