Nieuws

VIDEO: Alpine A290: wie denkt (nog altijd) dat elektrische auto’s niet plezant zijn?

13 juni 2024
Door Alain Devos

Enkele maanden geleden maakten we kennis met de Renault 5 E-Tech Electric een moderne interpretatie van de populaire R5 uit de jaren 70. Dat elektrische autootje moet het deels hebben van zijn leuke looks, zowel vanbuiten als vanbinnen. De erop gebaseerde Alpine A290 voegt er nog een dimensie aan toe. Sterke prestaties natuurlijk, met desgewenst tot 220 pk. Er hoort vanzelfsprekend ook een heel sportieve aankleding en dito uitrusting bij.

 

Waar het bij de Renault 5 E-Tech Electric stopt, begint het eigenlijk pas bij de Alpine. De A290 staat op hetzelfde en speciaal voor een elektrische aandrijving ontworpen platform, met dan wel keuze uit motoren van 180 en 220 pk. Die laatste laat de compacte vijfdeurs toe om in 6,4 seconden van 0 naar 100 km/h te spurten. De Alpine heeft een 6 centimeter breder spoor, de ingenieurs pasten met het oog op een heel sportief rijgedrag ook de hele ophanging aan. Daar zouden het lage zwaartepunt en de rigide structuur ook toe moeten bijdragen. De Brembo-remschijven komen van de A110 en Michelin biedt voor de 19-duimsvelgen keuze uit verschillende sportieve banden.

Qua filosofie is er dan ook zeker een link met de allereerste Alpine uit 1955, die A106 was een aanzienlijk sportievere variant van de net wel heel brave 4 CV. Hij kreeg toen ook een volledig nieuw en coupé-achtig koetswerk mee, terwijl dat van de A290 natuurlijk ‘slechts’ een variant van dat van de Renault 5 E-Tech Electric is. Je zal beide echter niet makkelijk met elkaar kunnen verwarren, met dank aan onder meer de vier vierkante koplampen (met X-motief), de bredere wielkasten, de grote zijschorten en het fijne spoilertje en de wat agressievere diffusor achteraan.VIDEO: Alpine A290: wie denkt (nog altijd) dat elektrische auto’s niet plezant zijn?

Ook het interieur van de net geen 4 meter lange A290 is best wel uniek, met bijzonder leuke weergaves op het digitale instrumentenbord en een heus Telemetrics-aanbod voor het 10,1 duim grote infotainmentscherm. Via een digitaal Coaching-programma kun je zelfs je rijtalent laten aanscherpen, het doet wat aan videospelletjes denken en lijkt allemaal best wel hip. Het vrij compacte stuurwiel met afgeplatte onderkant komt met Formule 1-achtige bedieningen, daar is ook een Overtake-knop bij waarmee je gedurende 10 seconden in een oogwenk over het maximumvermogen kan beschikken. De Alpine krijgt natuurlijk ook kuipstoelen mee, qua uitrusting en aankleding is er keuze uit een GT, een GT Premium, een GT Performance en een GTS. Beloftevolle namen, dus.

De elektrische hot hatch heeft een batterij van 52 kWh, qua rijbereik wordt 380 kilometer in het vooruitzicht gesteld. Snelladen kan tot 100 kW en een energiebesparende warmtepomp is standaard. De A290 is de eerste telg van wat een behoorlijke grote Dream Garage van Alpine moet worden. Die zal de volgende jaren met verschillende elektrische modellen worden uitgebreid, sommige op Renault-basis en andere op een specifiek platform. Ze zullen allemaal sterke prestaties, een grote agiliteit en een ‘laag’ gewicht gemeen hebben. De alleen in het zwart, het wit, het grijs of het exclusief voor de auto voorbehouden Alpine-blauw verkrijgbare A290 blijft alvast onder de anderhalve ton, voor een elektrische auto is dat een knap resultaat. 

Alles wat je al over de Alpine A290 moet weten, vertellen we in onze kennismakingsvideo!

Deel op

Lees meer over

Video


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.