Nieuws

© Toyota

Toyota Yaris upgrade: sneller, veiliger en beter geconnecteerd

30 mei 2023
Door Dieter Quartier

Nog geen twee maanden na de productie van de 10 miljoenste Yaris wereldwijd onthult zijn bouwer een verbeterde versie van de huidige generatie. Er komt een krachtigere hybride versie en de technologie krijgt een upgrade.

 

MC24 YAR PREM 05 PRLaten we maar meteen bij het hoofdnieuws beginnen: de komst van een krachtigere hybride in het Yaris-gamma. Een nieuwe, krachtigere elektromotor-generator en bijgespijkerde software van de Power Control Unit (PCU) verhogen het totale systeemvermogen met 12 procent, van 116 DIN-pk/85 kW naar 130 DIN-pk/96 kW. Er is ook een aanzienlijke stijging van het koppel, met een maximum dat met 30 procent is verhoogd over het hele toerentalbereik, van 141 Nm tot 185 Nm.MC24 YAR PREM 09 PR

Dit vertaalt zich in een merkbaar snellere acceleratie. De nieuwe versie is een halve seconde sneller bij de sprintoefening van 0-100 km/h (9,2 seconden) en heeft aan 7,5 seconden genoeg om door te trekken van 80 tot 120 km/h. Ondanks deze betere prestaties stijgt de CO2-uitstoot amper; de Yaris houdt het bij 96 à 116 g/km, naargelang van de versie.

Nieuw multimediasysteem Toyota Yaris

Toyota mikt ook op een best-in-class aanbod met een volledig nieuwe, digitale gebruikerservaring voor de nieuwe Yaris. Het instrumentenpaneel kan bijvoorbeeld worden aangepast aan de stemming van de bestuurder en het type reis; je kunt kiezen uit Smart, Casual en Sporty. De 7-inch versie is standaard op Mid+, terwijl de 12.3-inch versie te vinden is op de uitvoeringen High, GR SPORT en Premiere Edition.MC24 YAR GRS 03 PR

Ook doet het Toyota Smart Connect-multimediasysteem zijn intrede in de Yaris, met een aanraakscherm van 9 of 10,5 duim afhankelijk van de modeluitvoering. Het heeft een meer intuïtieve en reactieve interface en biedt standaard cloudgebaseerde navigatie. MC24 YAR PREM 12 PRHet systeem omvat een "Hey Toyota"-spraakassistent die reageert op meer natuurlijke vormen van spraak. Over-the-air updates zijn mogelijk – niet alleen voor het nieuwe multimediasysteem, maar ook voor de Toyota Safety Sense-systemen.

De digitale transformatie van de nieuwe Yaris omvat voor het eerst de beschikbaarheid van een slimme digitale sleutel. Gekoppeld aan de MyT-app geeft dit systeem maximaal vijf gebruikers toegang tot het voertuig via hun smartphone. Je kan de Yaris vergrendelen, ontgrendelen of starten zonder je telefoon uit je tas of zak te moeten halen. Het systeem is compatibel met zowel Apple- als Android-toestellen en connectiviteit voor één jaar is standaard inbegrepen in de aankoopprijs van de Premiere Edition.

Erg complete veiligheidsuitrusting

Toyota heeft de Yaris van meet af aan ontwikkeld om de veiligste kleine auto ter wereld te zijn. De geüpdatete versie introduceert extra en verbeterde veiligheidsfuncties met de nieuwste generatie Toyota Safety Sense-rijhulpsystemen, die standaard zijn.

Door het gebruik van een nieuwe camera en radar die verder en breder kunnen scannen dan voorheen, wordt het bereik van de ongevallenrisicodetectie aanzienlijk vergroot. Het Pre-Collision System, dat nu meer objecten en voertuigen (inclusief voetgangers, fietsers & motorfietsen) op het pad van de auto kan detecteren, en de Intersection Collision Avoidance Support, die nu verkeer over twee rijstroken kan identificeren, hebben hierdoor een groter werkingsgebied.

Het is nog wachten tot begin 2024 om de nieuwe Yaris in de showrooms te zien, maar hij kan wel al besteld worden vanaf deze zomer.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.