Nieuws

© Toyota

Toyota toont Hilux-prototype met waterstofbrandstofcel

05 september 2023
Door Patrick Robays

In zijn autofabriek in het Engelse Derby onthulde Toyota vandaag een Hilux-prototype met waterstofbrandstofcel. Een team van Toyota’s R&D-centrum in Zaventem werkte mee aan de ontwikkeling van het prototype. Met de Hilux op waterstof bevestigen de Japanners hun intentie om in het streven naar een CO2-vrije toekomst verschillende aandrijftypes – hybride, plug-inhybride, elektrisch en brandstofcel – te ontwikkelen en aan de markt aan te bieden.

  

Net als de Land Cruiser is de Hilux één van de iconen van Toyota. Wie Hilux zegt, denkt aan uitzonderlijke robuustheid en betrouwbaarheid: een haast onverwoestbaar werkpaard. Met de ontwikkeling van het Hilux-prototype met brandstofcel wilde Toyota nagaan in hoeverre deze typische eigenschappen van de Hilux behouden kunnen blijven in combinatie met een emissievrije aandrijflijn op waterstof. 

De Mirai laat groeten 

De aandrijflijn van het Hilux-prototype maakt gebruik van basiscomponenten uit de Mirai, Toyota’s sedan met brandstofceltechnologie die intussen al bijna tien jaar wordt gebouwd. Zoals bekend komt uit de uitlaat van een wagen met brandstofcel enkel zuiver water.01/09/23 New hydrogen-powered Toyota Hilux at the company’s Burnaston factory, Derbyshire.All Rights Reserved: RKP Photography [Formerly F Stop Press Ltd]. +44 (0)7765 242650 www.rkpphotography.co.uk

In het Hilux-prototype wordt de waterstof opgeslagen in drie brandstoftanks onder hoge druk. De elektriciteit die de brandstofcel produceert, wordt opgeslagen in een hybride batterij die achterin onder de laadvloer is geplaatst zodat geen ruimte verloren gaat in de cabine. 

Productiemodel? 

Toyota startte het project begin 2022 met financiering van de Britse overheid en met steun van enkele consortiumpartners. De bouw van het eerste prototype begon op 5 juni van dit jaar en duurde slechts drie weken. In totaal wil Toyota vóór het einde van het jaar tien Hilux-prototypes bouwen met brandstofceltechnologie om na te gaan of ze op het vlak van veiligheid, prestaties, functionaliteit en duurzaamheid voldoen aan de hoge eisen van een eventueel productiemodel.01/09/23 New hydrogen-powered Toyota Hilux at the company’s Burnaston factory, Derbyshire.All Rights Reserved: RKP Photography [Formerly F Stop Press Ltd]. +44 (0)7765 242650 www.rkpphotography.co.uk

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.