Nieuws

© Toyota

Toyota RAV4 modejaar 2023: update voor infotainment en veiligheidssystemen

22 juni 2022
Door Dieter Quartier
De RAV4 zet digitaal een stap vooruit: hij krijgt een nieuw infotainmentsysteem en een personaliseerbaar digitaal instrumentenpaneel. Ook de veiligheid wordt verbeterd door de toevoeging van nieuwe functies aan de Toyota Safety Sense-systemen.

De nieuwe RAV4 wordt uitgerust met Toyota’s nieuwste multimediasysteem, dat zich laat bedienen via een nieuw 10,5 duim groot HD-kleurendisplay. Cloudnavigatie is voortaan standaard. Je bent dus niet per se aangewezen op Waze of Google Maps om je route nauwkeurig te plannen en actuele informatie over verkeerssituaties en wegwerkzaamheden te krijgen. 

Dankzij het over-the-air Smart Service-datapakket krijg je vier jaar lang toegang tot de nieuwste multimedia- en navigatiefuncties van Toyota. 

Met de nieuwe ingebouwde Voice Agent kun je nu ook de airco aansturen, multimediaopties kiezen, een telefoongesprek voeren of de ramen openen en sluiten. De smartphone-app biedt je de mogelijkheid om te checken of de portieren wel vergrendeld zijn en of de lichten nog branden, bijvoorbeeld. Ook kun je de deuren op afstand vergrendelen en ontgrendelen: een handige functie als iemand zonder sleutel toegang nodig heeft, bijvoorbeeld om een pakje af te geven.

Digitaal dashboard

In het instrumentenpaneel van de nieuwe RAV4 wordt een nieuwe digitale combimeter met flexibele weergave-instellingen geïntroduceerd. Er is keuze uit vier stijlen en drie indelingen en mogelijkheden tot aanpassing van het grote 12,3-inch TFT-display, zodat de bestuurder de meest relevante informatie op de numerieke snelheidsmeter of de digitale meters kan aflezen. Dat geldt ook voor andere informatie, zoals Eco-driving, muzieknummers en de weergave van de Adaptive Cruise Control.
03 Update voor Toyota RAV4 nieuw infotainment digitaal instrumentarium en nieuwe actieve veiligheidssystemenDeze indelingen worden weergegeven in vier verschillende stijlthema’s – Casual, Smart, Sport en Tough – om een persoonlijker accent aan de auto te geven. De nieuwe meter is standaard op alle uitvoeringen behalve het instapmodel, dat een 7-inch versie van de combimeter gebruikt.

Verbeterde Toyota Safety Sense

De nieuwe RAV4 beschikt over verbeterde Toyota Safety Sense-functies, die de bestuurder kunnen waarschuwen en helpen om een groter aantal veelvoorkomende risico’s op verkeersongevallen te vermijden.

Het Pre-Collision System (PCS) is uitgebreid met kruispuntondersteuning, die kan helpen om veiliger af te slaan op kruispunten. Het systeem merkt of de auto tegemoetkomend verkeer gaat kruisen en of voetgangers de weg oversteken waar de auto op rijdt, waarschuwt de bestuurder en activeert zo nodig de remmen om een botsing te helpen voorkomen.

Emergency Steering Assist is ook nieuw en helpt de bestuurder om een voetganger op de weg te ontwijken, terwijl de auto onder controle en binnen zijn rijstrook blijft. Op de RAV4 Plug-in kan het systeem ook fietsen en geparkeerde voertuigen herkennen en erop reageren. Het PCS van de RAV4 Plug-in kan ook tegenliggers op de rijstrook van de auto detecteren en het risico op een frontale botsing verkleinen.

Hybride of plug-inhybride

De vijfde generatie van de RAV4, die in 2019 werd geïntroduceerd, heeft een 2.5-liter Hybrid Dynamic Force-motor. Deze levert 218 pk met voorwielaandrijving en 222 pk met de elektrische Intelligent All Wheel Drive (AWD-i).

Dezelfde motor vormt het hart van de RAV4 Plug-in Hybrid, die 306 pk aan systeemvermogen biedt.  Hoe deze krachtige PHEV rijdt en wat zijn voor- en nadelen zijn, dat lees je in deze test.

De productie van de Toyota RAV4 2023 start in het derde kwartaal van 2022.

Deel op

Lees meer over

Dieter Quartier

Dieter Quartier (°1976) schrijft al sinds 2000 met motorolie in plaats van inkt. Zijn interessesfeer reikt van classics tot electrics. Bedrijfsmobiliteit in ruime zin is zijn dada.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.