Nieuws

Toyota Corolla viert z'n 50ste verjaardag

16 september 2016
Door Redactie
2016 staat in het teken van een belangrijke mijlpaal voor de Toyota Corolla. De populairste auto ter wereld viert dit jaar immers zijn 50e verjaardag. De eerste Toyota Corolla werd in 1966 gelanceerd in Japan. Hij was beschikbaar in twee koetswerkversies (twee- en vierdeurs berline en tweedeurs break) om uit te groeien tot een echte “personenwagen”. Wat niet wegneemt dat hij een ongeëvenaarde bouwkwaliteit kon voorleggen en rijkelijk was uitgerust met functies die op dat moment voorbehouden waren voor hogere segmenten.

Hij kreeg een op de vloer gemonteerde versnellingspook mee, wat in die tijd uitzonderlijk was. De aparte kuipzetels boden de inzittenden voorin de nodige ondersteuning, terwijl de achterbank zo ruim en comfortabel was dat de achterpassagiers zich in een sofa waanden. Hoewel de auto tot de compacte klasse behoorde, voelde het interieur uitzonderlijk ruim aan dankzij de toegenomen dakhoogte.

De naam ‘Corolla’ komt van het Latijnse woord voor bloemenkroon en werd gekozen in de hoop dat het model zou floreren in de autosector. En dat is precies wat hij deed. In minder dan drie jaar tijd groeide de eerste generatie van de Corolla uit tot de populairste wagen in Japan. De verkoop verspreidde zich dan ook in sneltempo naar andere landen van over de hele wereld.

Voor de ontwikkeling van elke nieuwe Corolla-generatie waren een diepgaande analyse en integratie van de klantenfeedback van cruciaal belang. Toyota bouwde daarom verder op de filosofie achter de creatie van de eerste Corolla: een wagen van superieure kwaliteit met een toonaangevende duurzaamheid en betrouwbaarheid. Een wagen die ook vastberaden was om de verwachtingen van de klanten op alle belangrijke gebieden te overtreffen op basis van hun feedback.

Het resultaat? De nieuwe Corolla 2016, een waardige erfgenaam van 50 jaar Corolla-DNA: voortdurend in verandering en ontworpen om te voldoen aan de uiteenlopende behoeften van een wereldwijd klantenpubliek. Hij kan rekenen op een prestigieus koetswerkdesign, een hogere gevoelskwaliteit, een ruim interieur en meer geavanceerde technologieën en veiligheidssystemen.

Bovenal bouwt de nieuwe Corolla voort op de legendarische kwaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid met een hoger kwaliteitsniveau voor elk aspect van zijn design en technologie, terwijl hij nog steeds in al zijn markten heel wat waar voor zijn geld biedt.

De 50-jarige geschiedenis van de steeds verder evoluerende Corolla - vol met technologie- en kwaliteitsverbeteringen - staat symbool voor Toyota’s voortdurende inspanningen om te anticiperen op de behoeften van de klant en om nog betere wagens te bouwen.

44 miljoen exemplaren in 16 fabrieken over de hele wereld

In november 1966 opende Toyota een nieuwe fabriek in Takaoka (prefectuur Aichi) die enkel Corolla’s zou bouwen. Twee jaar later startte de productie van de Corolla in Australië en Maleisië om regiospecifieke wagens te kunnen afleveren.

Van 1965 tot 1968 zag Toyota zijn totale jaarlijkse productie meer dan verdubbelen van 480.000 naar 1,1 miljoen wagens. De bijdrage van de Corolla tot de groei van het bedrijf was met andere woorden enorm.

In april 1967 werd de Corolla in Europa geïntroduceerd. De Europese productie in Toyota Motor Manufacturing Turkey (TMMT) in Sakarya (Turkije) ging van start met de 7e generatie van het model in 1994. Daarna volgde de 8e en 9e generatie om in 2013 verder te gaan met de 11e generatie van de Corolla.

Toyota begon de Corolla in 1968 te exporteren naar Noord-Amerika. Dankzij het vroege verkoopsucces op deze markt steeg de wereldwijde cumulatieve verkoop van het model tot 1 miljoen exemplaren. En dat amper vier jaar na zijn lancering.

In 1997 werd de Corolla ‘s werelds meest verkochte model, met een wereldwijde cumulatieve verkoop van meer dan 22,65 miljoen wagens. Tegen 2013 vonden wereldwijd al 40 miljoen Corolla’s een eigenaar.

Vandaag wordt de Corolla in 16 fabrieken over de hele wereld geproduceerd. Met meer dan 44 miljoen verkochte exemplaren tot nu toe is een op vijf verkochte wagens in de 79-jarige geschiedenis van Toyota een Corolla. Sinds 2002 werden er elk jaar meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. Vorig jaar werden er elke dag in meer dan 150 landen en regio’s in totaal 3.670 Corolla’s verkocht.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.