Nieuws

© Tesla

Teslafabriek in Berlijn officieel geopend

22 maart 2022
Door Stijn Blanckaert
Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, met onder meer klachten van milieugroeperingen over de invloed van de fabriek op de waterhuishouding in de streek errond, maar nu is Tesla’s Europese Gigafactory in Berlijn-Brandenburg officieel geopend en leverde het de eerste 30 Europese Model Y Performance-exemplaren af.

De Tesla Gigafactory Berlijn-Brandenburg is de eerste Gigafactory in Europa en de meest geavanceerde, duurzame en efficiëntste faciliteit die Tesla tot nu toe bouwde. Het is Tesla’s vijfde grote fabriek wereldwijd. De bouw begon in de lente van 2020 en nu heeft de fabriek alle benodigde vergunningen en is ze begonnen met de productie van de Model Y. 
1Tesla Giga Berlin4 De fabriek in Berlijn-Brandenburg zal auto’s leveren aan alle Europese markten waar Tesla actief is, te beginnen met de Model Y Performance. Ze ligt in de buurt van de Duitse hoofdstad in de deelstaat Brandenburg en ligt op een terrein van 300 hectare met een fabrieksoppervlakte van 227.000 m². Als alle units eenmaal draaien zullen ongeveer 12.000 werknemers batterijcellen, batterijen, elektromotoren, plastic onderdelen, stoelen, assen en natuurlijk volledige auto’s produceren. Met een jaarlijkse productiecapaciteit van 500.000 Model Y en tot 50 GWh batterijproductie is het naar capaciteit de grootste fabriek van elektrische auto’s in Europa. 

Duurzaamheid

Tesla’s Gigafactory Berlijn-Brandenburg is gebouwd met duurzaamheid als uitgangspunt. Tesla werkte samen met lokale autoriteiten en verenigingen om te zorgen voor minimale overlast voor wilde dieren en om het bestaande dennenbos te vervangen door een bos dat bestaat uit 60% hardhout, waardoor het robuuster, diverser en ecologisch waardevoller werd. Tesla gebruikt de kennis die is opgedaan bij het bouwen van de Gigafactories in Reno en Shanghai om de ecologische voetafdruk van haar activiteiten te verkleinen. Het energieverbruik per geproduceerde cel zal bijvoorbeeld met 70% verminderen en de waterconsumptie per auto zal lager zijn dan het gecombineerde industriegemiddelde (2,2m³ versus 3,7m³), ook zullen er significant minder oplosmiddelen worden gebruikt in de spuiterij.

Eerste exemplaren van de Model Y Performance 

Vandaag nemen alvast 30 Duitse klanten hun Model Y Performance in ontvangst. Het zijn de eerste exemplaren in Europa. De Performance versie heeft een bereik van 514 km (WLTP) en wordt geleverd op 21” Überturbine velgen en met Performance remmen. De Model Y Performance accelereert van 0-100 km/h in 3,7 seconden en haalt een top van 250 km/h. Het model is bij ons te koop vanaf € 70.000 en zou al vanaf april geleverd kunnen worden, stelt Tesla.

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.