Tesla-ceo Elon Musk heeft een "superslecht gevoel" over de economie en wil wereldwijd ongeveer 10 procent van de banen schrappen. Dat schreef hij volgens Autonews.com in een e-mail aan leidinggevenden die door Reuters werd onderschept. Het bericht werd gisteren verstuurd onder de titel "Pause all hiring worldwide”. Tesla had eind 2021 bijna 100.000 mensen in dienst. Zo’n 10.000 daarvan zien een einde komen aan hun arbeidsovereenkomst, ofwel vrijwillig, ofwel na opzeg.
Voorbeurs daalden de Tesla-aandelen in New York bijna 3 procent en in Frankfurt zakte de koers 3,6 procent na het Reuters-bericht.
Musk heeft de laatste weken meermaals gewaarschuwd voor het risico van een recessie, maar zijn e-mail waarin hij een aanwervingsstop en zelfs afvloeiing uitvaardigt, komt voor analisten als een verrassing gezien de goede verkoopresultaten van Tesla.
De oorzakenDat neemt niet weg dat de productie in Sjanghai moeilijk weer op gang kwam na de COVID-19-beperkingen, terwijl de Chinese fabriek in 2021 goed was voor iets meer dan een derde van Tesla's wereldwijde leveringen. Bovendien zijn de economische vooruitzichten somber.
"Het slechte gevoel van Musk wordt door veel mensen gedeeld," zei Carsten Brzeski, wereldwijd hoofd van macro-economisch onderzoek bij de Nederlandse bank ING. "Maar we hebben het niet over een wereldwijde recessie. Wij verwachten een afkoeling van de wereldeconomie tegen het einde van het jaar. De V.S. zullen afkoelen, terwijl China en Europa niet zullen opveren."
De inflatie in de V.S. en Europa heeft het hoogste peil in 40 jaar bereikt, terwijl de Federal Reserve respectievelijk de Europese Centrale Bank voor de moeilijke taak staan de vraag genoeg te temperen om de inflatie te beteugelen zonder een recessie te veroorzaken.
Vóór de waarschuwing van Musk had Tesla ongeveer 5.000 vacatures op LinkedIn, van verkoop in Tokio en ingenieurs in zijn nieuwe gigafabriek in Berlijn tot wetenschappers op het gebied van deep learning in Palo Alto. Het had een online aanwervingsevenement gepland voor Shanghai op 9 juni op zijn WeChat-kanaal, aldus
Autonews.com.
Krasse uitsprakenDinsdag zei Musk tegen zijn personeel dat ze terug moesten keren naar de werkplek [in plaats van te blijven telewerken; nvdr] of het bedrijf verlaten, een eis die al op weerstand stuitte in Duitsland, waar het bedrijf een nieuwe fabriek in gebruik heeft genomen.
"Iedereen bij Tesla is verplicht om minimaal 40 uur per week op kantoor door te brengen," schreef Musk in die e-mail. "Als u niet komt opdagen, gaan wij ervan uit dat u ontslag hebt genomen."
Eind mei, toen een Twitter-gebruiker hem vroeg of de economie een recessie naderde, zei Musk: "Ja, maar dit is eigenlijk een goede zaak. Het heeft al te lang geld geregend op dwazen. Er moeten wat faillissementen plaatsvinden."