Nieuws

© BMW

Talrijke modeljaarupdates bij BMW: nieuwe variant voor i7, nieuwe diesel voor X5 en X6 en nog veel meer…

24 mei 2023
Door Stijn Blanckaert

Voor de zomer van 2023 geeft BMW een hele reeks modellen een update. Die gaat van een extra elektrische i7-variant over nieuwe zescilinderdiesels voor de grote SUV’s van het merk tot een update voor het infotainment, nieuwe bekledingen en kleuren en een nieuw M Sportpakket voor de X1 en iX1.

 

Derde variant voor elektrische i7

De i7, die vandaag al als i7 xDrive60 met 544 pk of als i7 M70 xDrive met 659 pk te koop is, krijgt met de i7 eDrive50 vanaf juli een derde variant met een elektrische aandrijflijn met 335 kW of 455 pk en 650 Nm als maximumkoppel, voor een optrektijd van nul naar honderd in 5,5 seconden en een begrensde top van 205 km/h. Het rijbereik met volle accu bedraagt tussen de 575 en 611 kilometer volgens de WLTP-methode. De accu van 105,7 kWh bruto (101,7 kWh netto) is dezelfde als op de andere twee i7-varianten.P90458208 lowRes

Plug&Charge en Max Range 

Ook deze zomer krijgen alle BMW i7 en BMW iX-varianten nieuwe functies. De Multi-Contract Plug & Charge functie zal worden toegevoegd aan het BMW Charging portfolio, waardoor automatische authenticatie bij openbare oplaadpunten mogelijk wordt. De uitwisseling van gegevens tussen auto en laadpunt maakt een laadpas of app overbodig. Doordat de geladen elektriciteit ook automatisch wordt gefactureerd, is laden met Plug & Charge nog eenvoudiger dan het voltanken van een diesel of benzineauto. BMW Group is de eerste autofabrikant ter wereld die in die functie ook een zogenaamde multi-contract functionaliteit integreert. Klanten kunnen de voertuigelektriciteitscontracten van meerdere leveranciers in digitale vorm in hun auto opslaan, zodat ze probleemloos gebruik kunnen maken van de oplaadpunten van deze aanbieders. De nieuwe Multi-Contract Plug & Charge functie kan via Remote Software Upgrade beschikbaar worden gemaakt voor alle BMW i7 modellen die sinds juli 2022 zijn geproduceerd en alle BMW iX modellen die sinds maart 2023 zijn gebouwd. 

Ook de Max Range functie voor het elektrische aandrijfsysteem in de BMW i7 en BMW iX is nieuw. Ze geeft bestuurders meer flexibiliteit bij het zoeken naar een laadstation. De functie kan worden gebruikt om het rijbereik met tot 25 procent te vergroten door het aandrijfvermogen en de topsnelheid te beperken als de comfortfuncties terug te schroeven. De Max Range-functie is vooral bedoeld voor situaties waarin bestuurders halverwege hun reis niet kunnen opladen zoals oorspronkelijk gepland, bijvoorbeeld omdat het oplaadstation waar ze naar op weg waren buiten gebruik is. Door het activeren van de functie wordt het rijbereik uitgebreid tot een alternatief oplaadpunt voor de accu. Dit wordt onder andere bereikt door de topsnelheid van de auto te beperken tot 90 km/h en tegelijkertijd functies als de klimaatregeling, stoelverwarming en stuurwielverwarming uit te schakelen. De nieuwe Max Range functie kan via Remote Software Upgrade beschikbaar worden gemaakt voor alle BMW i7 modellen die sinds juli 2022 zijn geproduceerd en alle BMW iX modellen die sinds maart 2023 zijn gebouwd.P90464089 lowRes

De accu van de BMW iX kan nu ook efficiënter worden opgeladen dankzij dezelfde geüpgradede laadsoftware die al in de BMW i7 wordt gebruikt. Hier resulteert een zorgvuldige controle van de laadsnelheid in kortere laadtijden. De nieuwe laadsoftware kan bovendien via Remote Software Upgrade in alle BMW iX modellen die vanaf maart 2023 zijn geproduceerd, worden geïmporteerd. 

Het BMW Maps navigatiesysteem zal in de elektrische BMW i7, BMW iX, BMW i4 en BMW iX1 modellen ook verbeterde functies bieden voor het berekenen van een voor het laden geoptimaliseerde route. Het door de bestuurder gewenste minimale laadniveau voor tussenstops en de eindbestemming kan nu in stappen van vijf procent worden aangepast en in de routeplanning worden opgenomen. In de toekomst zal het systeem ook de voorkeur kunnen geven aan laadstations van geselecteerde aanbieders en andere op verzoek van de klant uitsluiten van de routeplanning. Verder krijgt de gebruiker nog meer gedetailleerde informatie over de door hem geselecteerde laadstations, zoals de beschikbaarheid op dat moment, de ondersteunde connectortypes en betalingsmogelijkheden, plus de aanwezigheid van sanitaire voorzieningen, eetgelegenheden of speelplaatsen in de buurt. De nieuwe voor opladen geoptimaliseerde routeplanningsfuncties kunnen ook achteraf worden geïnstalleerd via Remote Software Upgrade. 

Nieuwe zescilinder-diesel voor X5 en X6 

Vanaf augustus 2023 wordt een tweede zescilinder-in-lijn diesel toegevoegd aan het gamma motoren van de X5 en X6. De motor in de BMW X5 xDrive40d en X6 xDrive40d wordt de krachtigste dieselvariant van de nieuwe modulaire generatie Efficient Dynamics-motoren.P90489764 lowRes

Nieuwe stalen zuigers maken een hogere verbrandingsdruk mogelijk en ook de effectiviteit van het olieafscheidingsproces is verbeterd. De BMW TwinPower Turbo technologie bestaat uit een tweetraps turbo-oplaadsysteem en een common-rail direct injectiesysteem met nieuwe magneetklepinjectoren. 48V mild hybridetechnologie in de vorm van een door de krukas aangedreven startgenerator, geïntegreerd in de achttraps Steptronic Sport-transmissie, geeft de 3,0-liter motor een nog scherpere vermogensafgifte en verhoogt zijn efficiëntie. 

De nieuwe motor heeft een maximumvermogen van 259 kW (352 pk) en een maximumkoppel van 720 Nm. De X5 xDrive40d en X6 xDrive40d accelereren met de nieuwe motor in 5,5 seconden van 0 tot 100 km/h. 

BMW iDrive met QuickSelect. 

De nieuwste generatie BMW iDrive brengt op een hele reeks modellen (7 Reeks, iX, i4 vanaf productie 07/23; X5, X6, X7 en XM vanaf productie 08/23) een nieuw ontworpen startscherm en QuickSelect functionaliteit om de keuze en bediening van talrijke functies en digitale diensten nog intuïtiever en comfortabeler te maken. Dit brengt ook een verbeterde menustructuur met zich mee die gebaseerd is op consumentenelektronica en een reeks nieuwe digitale diensten en apps. 

BMW iDrive met QuickSelect werkt ook samen met het BMW Curved Display en de BMW Intelligent Personal Assistant en concentreert zich zo op de bediening via het aanraakscherm en natuurlijke taal. 

Slimmere BMW Intelligent Personal Assistant 

In alle BMW modellen die met BMW Operating System 8.5 zijn uitgerust of met het systeem kunnen worden uitgebreid krijgt de BMW Intelligent Personal Assistant vanaf deze zomer extra vaardigheden. Afhankelijk van de voertuigspecificaties en de rijsituatie zal de digitale begeleider kunnen voorstellen om de snelheidsbeperkende functie te deactiveren, over te schakelen naar de Sport modus of de Assisted Driving Modes te activeren. Natuurlijk geformuleerde gesproken instructies kunnen ook worden gebruikt om de stoelpositie aan te passen. In volledig elektrische modellen met de betreffende specificaties kan de Max Range functie worden geactiveerd en kunnen de BMW IconicSounds Electric met één enkel gesproken commando worden aangestuurd. 

Bovendien kan de BMW Intelligent Personal Assistant de bestuurder nu proactief uitleg geven over functies die hij tot nu toe niet gebruikte, zoals het opslaan van favoriete radiozenders en het gebruik van gesproken commando's om de airconditioning of de helderheid van het BMW Curved Display te regelen. De grafische voorstelling van de digitale begeleider tijdens uitwisselingen met de inzittenden van de auto krijgt nu tien extra transformatiesymbolen. 

M Sportpakket Pro nu ook voor X1 en iX1 

Vanaf juli 2023 zal het aanbod aan opties voor de X1 en iX1 ook een modelspecifiek M Sportpakket Pro omvatten. Die optie wordt aangeboden als uitbreiding van het M Sportpakket en omvat uitgebreide M High-gloss Shadowline bekleding, de M achterspoiler, het M Sport remsysteem met rode of  donkerblauwe remklauwen en M veiligheidsgordels. Samen met de optionele Adaptive LED Headlights bevat het ook M lights Shadowline.P90480482 lowRes

Veganza-veganbekleding voor X1, iX1 en 2 Serie Active Tourer 

Vanaf juli 2023 kunnen voor de X1, de iX1 en de 2 Reeks Active Tourer stoeloppervlakken in Veganza geperforeerde bekleding worden besteld. Dit veganistische materiaal met lederachtige eigenschappen is verkrijgbaar in Black, Mocha of Oyster. De M Alcantara/Veganza combinatie in Black met blauwe contrasterende stiksels is ook beschikbaar voor auto's met het M Sport pakket.P90451549 lowRes

Nieuwe exterieurkleuren voor 3 Reeks berline, 2 Reeks Coupé en M2 

Het lijstje wijzigingen wordt volgemaakt met de introductie van nieuwe exterieurkleuren voor de een reeks modellen. De BMW Individual lakken Frozen Pure Grey metallic en Frozen Portimao Blue metallic zullen vanaf juli beschikbaar zijn voor de 3 Reeks Berline, 2 Reeks Coupé en de M2.P90479606 lowRes

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.