Strengere uitstoottests voor plug-inhybrides op komst
07 februari 2022
Door Stijn Blanckaert
De Europese Unie zou van plan zijn om de manier waarop de officiële CO2-uitstoot van plug-inhybrides gemeten wordt aan te passen, als gevolg van de kritiek op het verschil tussen de werkelijke en de door de WLTP-cijfers beloofde uitstoot van die PHEV’s.
Milieugroeperingen als de International Council for Clean Transportation (ICCT) zeggen dat uit tests die ze uitvoerden blijkt dat plug-inhybrides in werkelijkheid tot vier keer meer verbruiken en dus ook uitstoten dan wat door de officiële WLTP-cijfers wordt beloofd. Ze stellen daarbij dat het fiscaal op hetzelfde niveau als batterij-elektrische auto’s bevoordelen van PHEV’s geen goede maatregel is.
De critici krijgen gehoor bij de EU die het plan zou hebben opgevat om de methode voor het meten van de CO2-uitstoot bij plug-inhybrides te verstrengen, waardoor PHEV’s dus een hogere WLTP-CO2-uitstootwaarde zouden hebben dan vandaag. Nog dit jaar zou volgens bronnen dicht bij de regelgever worden beslist of de aangepaste meetmethode er al dan niet komt. Wanneer ze doorgevoerd zou worden zouden de nieuwe regels ingaan rond 2025.
On-board verbruiksmeter
Bij de gereviseerde test zou ook rekening gehouden worden met de data van de brandstofverbruiksmeters die sinds 2021 verplicht in nieuw gehomologeerde auto’s ingebouwd worden en waarvan de verbruiksresultaten (geanonimiseerd) ter beschikking van de EU moeten gesteld worden. Op die manier zou alvast een beter beeld ontstaan van het werkelijke brandstofverbruik in verhouding tot het elektriciteitsverbruik van plug-ins.
De gegevens van die verbruiksmeters zouden in de toekomst ook bij de WLTP-test van niet-plug-inhybrides gebruikt kunnen worden om de norm nog betrouwbaarder te maken.
Impact zou bij ons beperkt blijven
Onze bedenking daarbij is dat het autoconstructeurs die plug-inhybrides verkopen niet verweten kan worden dat hun klanten hun PHEV niet systematisch opladen wanneer dat mogelijk is, en dat de gebruikers die hun plug-inhybride wel correct opladen door de aangepaste regeling geconfronteerd zouden worden met een fiscaal minder interessante auto.
De verstrenging van de meetmethode zal in ons land – wanneer ze er ergens in 2025 aankomt – voor professionele gebruikers weinig impact hebben op de plug-inhybrides, aangezien die wanneer ze aangekocht worden na juni 2023 met ingang vanaf 2025 jaarlijks 25 procent aan aftrekbaarheid verliezen om in 2028 in ieder geval niet langer fiscaal aftrekbaar te zijn. Bovendien zijn voor bestellingen vanaf 01/01/2026 alleen nog zero-emissieauto’s (dat zullen dus batterij-elektrische auto’s zijn in de praktijk) fiscaal aftrekbaar.
Voor particulieren zou de verhoging van de WLTP-waarde tot gevolg hebben dat de BIV en verkeersbelasting hoger kunnen worden.
De boodschap blijft hoe dan ook: rij je met een plug-in, laad hem dan systematisch op!
Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.