Nieuws

© autonieuws.be

Stormschade aan mijn auto: is die gedekt?

03 november 2023
Door Dieter Quartier

De Atlantische stormdepressie Ciarán heeft in West-Europa een spoor van vernieling getrokken. Ook in België is er sprake van heel wat materiële schade. Hoe zit het met averij aan je auto, bijvoorbeeld veroorzaakt door een afgewaaide tak of dakpan?

 

Of de schade gedekt is, hangt in de eerste plaats af van het type voertuigverzekering en de oorsprong van de schade. Staat je auto bijvoorbeeld geparkeerd op je oprit en valt er een tak op die afkomstig is van een boom die op het perceel van je buren staat, dan kun je in de eerste plaats een claim indienen bij je autoverzekering als je over een (kleine) omniumdekking beschikt. Heb je enkel een BA-verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid), dan moet je je buurman- of vrouw zelf aanspreken voor de schade.

Als je je buren aansprakelijk stelt, dan kunnen zij de schadeclaim voorleggen aan hun familiale verzekering, voor zover ze die natuurlijk hebben afgesloten. Of de claim ontvankelijk wordt verklaard, hangt af van het feit of de boom al een gebrek vertoonde toen de tak afbrak of niet. De verzekering kan zich overigens beroepen op overmacht, zoals een zware storm… 

Als dat zo is, kun je je eventueel richten tot het Vlaamse Rampenfonds, indien de storm erkend wordt als ramp. Biedt dat geen uitkomst, dan zal de eigenaar van de boom de schade aan jouw auto uit eigen zak moeten betalen. Het zou echter niet de eerste keer zijn dat er een rechtszaak wordt aangespannen tussen buren op basis van dergelijke disputen…

Het dient opgemerkt dat er ook zoiets bestaat als een optie “geparkeerde voertuigen” voor je woningverzekering. Heb je voor deze dekking bijbetaald, dan kun je er aanspraak op maken bij schade. Stormschade aan mijn auto is die gedekt autonieuws.be 01

En wat met een tak die op je auto waait terwijl je aan het rijden bent? In dat geval kun je evenmin terugvallen op je eigen BA-verzekering. Alleen wie een omnium of beperkte omnium heeft, kan zijn verzekering aanspreken. Wel wordt er een onderscheid gemaakt tussen geparkeerd staan en onderweg zijn.

Stond je auto stil toen de tak erop viel, dan is er meestal weinig discussie. Anders is het wanneer je aan het rijden was. Bij een full omnium mag je natuurlijk op beide oren slapen. Heb je echter een beperkte omnium, dan wordt meestal enkel de rechtstreekse schade gedekt, bijvoorbeeld de gebarsten voorruit en de deuk in het dak. Rij je tegen een paal omdat je de tak wou ontwijken, dan is de bijkomende schade aan je auto vaak voor je eigen rekening. Schade aan een andere auto die jij veroorzaakt, is wel steeds gedekt.

Deel op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.