Nieuws

Snel zijn is de boodschap voor wie wil profiteren van maximaal fiscaal voordeel laadpaal

25 maart 2022
Door Stijn Blanckaert
Sectorverenigingen Mobia en EV Belgium raden aan om haast te maken met het bestellen van een laadpaal voor thuis of op het werk om nog van het maximale fiscale voordeel dat de federale regering heeft voorzien te kunnen genieten. De leveringstermijnen lopen namelijk op, zoals bij nieuwe auto’s.


Particulieren en bedrijven die laadpunten installeren krijgen onder bepaalde voorwaarden recht op extra fiscale aftrek, om de elektrificatie van het wagenpark te versnellen en te vergemakkelijken. Die voordelen zijn het grootst in 2022 en nemen nadien geleidelijk af. Door de grote vraag naar laadoplossingen en de lange levertijden van bepaalde onderdelen (halfgeleiders, die ook bij nieuwe auto’s voor lange leveringstermijnen zorgen) is het dan ook vaak al wachten tot eind dit jaar om je laadpaal geïnstalleerd te krijgen. Het is dan ook belangrijk om snel te beslissen om van de maximale fiscale tussenkomst te genieten, stellen Mobia (de koepelvereniging waaronder Febiac, Traxio en Renta vallen) en de Belgische vereniging van elektromobiliteit EV Belgium.

Particulieren

Particulieren die een laadpaal thuis installeren hebben de komende jaren recht op een belastingvermindering op de investering waarvan de grootte afneemt naargelang de installatie later gebeurt:

voor 31/12/2022: 45 %

tussen 1/1/2023 en 31/12/2023: 30 %

tussen 1/1/2024 en 31/8/2024: 15 %

De laadpaal moet volledig operationeel zijn in de vermelde periode, dat wil zeggen geplaatst, aangesloten en gekeurd, waardoor het dus belangrijk is om snel te beslissen wil je alles nog in 2022 afgehandeld hebben en van de maximale tussenkomst genieten.

Daarnaast moet de stroom op, een groene manier opgewekt zijn en moet de laadpaal een intelligente sturing van laadtijd en -vermogen toelaten. 

Ondernemingen

Ondernemingen  mogen een verhoogde kostenaftrek toepassen op de afschrijvingskosten van een laadstation, op voorwaarde dat het minstens vrij toegankelijk is voor het publiek tijdens de normale openingstijden of erbuiten.

Ook deze aftrek vermindert naarmate de investering op een later moment plaatsvindt:

tot 31/12/2022: 200 %

tussen 1/1/2023 en 31/ 8/2024: 150 %

Voor installaties bij bedrijven is meestal studiewerk vereist over de technische mogelijkheden in het bedrijfsgebouw of op het terrein. Als blijkt dat de aansluitingscapaciteit onvoldoende is, zal de netbeheerder ook moeten nagaan of het nodige vermogen beschikbaar is. Deze factoren spelen een rol om de omvang en de aard van de laadinfrastructuur te bepalen. Pas dan kan de bestelling geplaatst worden, dus zeker voor bedrijven die de 200% aftrek willen genieten is het nu het moment om tot actie over te gaan om de installatie nog dit jaar operationeel te krijgen aangezien hier nog meer partijen moeten tussenkomen.

Deel op

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.