Nieuws

© Audi

Slechts 300 stuks voor 300 km/h snelle en 407 pk krachtige Audi RS 3 performance edition

18 oktober 2022
Door Stijn Blanckaert
Audi lanceert een tot precies 300 stuks beperkte reeks van de RS 3, de performance edition. Die geeft de vijfcilinder 7 extra pk’s en maakt er met zijn topsnelheid van 300 km/h de allersnelste sportieveling in zijn segment van. Heel wat uitrustingsdetails onderscheiden deze variant van de “modale” RS 3.

A225582 largeLiefhebbers van een vijfcilinder kunnen alleen nog bij Audi terecht, en als ze snel zijn – en een stuk meer betalen dan voor een normale RS 3 – kunnen ze die vijfcilinder nog wat exclusiever maken.

De RS 3 performance edition is verkrijgbaar als berline en als Sportback en is de eerste auto in zijn segment die de magische 300 km/h-grens haalt, wat nog 10 km/h sneller is dan op de RS 3 met het RS Dynamics Package plus. De heerlijk klinkende vijfcilinder won enkele pk’s en levert nu 407 pk of 299 kW bij een 100 omwentelingen hoger toerental, tussen 5.700 en 7.000 toeren per minuut. Ook het maximumkoppel van 500 Nm is wat langer beschikbaar, tussen 2.250 en 5.700 toeren per minuut. Dat komt door een hogere laaddruk van 1,6 bar in de uitlaatgasturbo. Accelereren van 0 naar 100 km/h kan in niet meer dan 3,8 seconden, maar dat is niet sneller dan in de “gewone” RS 3.

De overbrenging gebeurt natuurlijk naar de vier wielen, via een zeventraps S-Tronic-transmissie met dubbele koppeling. 

RS Sportuitlaat 

Het standaard RS Sport-uitlaatsysteem krijgt een aangepaste centrale demper en glossy zwarte, ovalen uitlaatpijpen en heeft een volledig variabele kleppencontrole die bij de RS 3 Performance edition in de RS Performance en RS Torque Rear-modi voor een verdere opening van de kleppen zorgt wanneer de auto stationair draait, om de sound nog verder te benadrukken.A225604 largeDe RS 3 performance edition beschikt standaard over de RS sportophanging met adaptieve dempers en staat op Pirelli P Zero “Trofeo R” semislicks die rond specifiek voor dit model ontworpen 19-duimvelgen in mat donkergrijze kleur liggen.
A225607 largeDe remmen vooraan zijn keramische exemplaren met zes zuigers, achteraan zijn ze van staal. De remzadels zijn blauw gelakt om het blauw uit het specifieke interieur aan te vullen.
A225614 largeDe uitrusting bevat moois als RS-kuipzetels (voor het eerst standaard op de RS 3), de bekende RS Torque Splitter die driften me een quattro mogelijk maakt en natuurlijk een hele reeks designelementen die de performance edition onderscheiden van de normale RS 3. 

Zwarte en blauwe accenten

Als kenmerk van de performance edition krijgt de beperkte reeks naast de specifieke wielen en aangepaste uitlaat met zwarte pijpen ook zwarte Audi-ringen en RS 3-badges en zijn er binnenin tal van blauwe accenten voorzien, zoals blauwe veiligheidsgordels, een blauw contraststiksel op de centrale armsteun, de deuren en het stuurwiel.A225601 large Dat stuurwiel heeft centraal bovenaan ook een blauwe aanduiding voor de rechtuitstand.

Ledanimaties in de koplampen

De standaard matrix-ledkoplamen en de ledachterlichten hebben een dynamische sequentie bij het openen en sluiten van de auto. Wanneer de RS 3 performance edition ontgrendeld wordt tonen de digitale dagrijlichten via vijftien ledsegmenten een finishvlag aan de passagierszijde en de cijfers “3-0-0” aan de bestuurderszijde, om te verwijzen naar het tot 300 beperkte aantal auto’s van deze speciale reeks en de topsnelheid ervan. Bij het sluiten van de auto verschijnt “R-S-3” in het pixelveld onder de hoofdkoplamp, in plaats van de “3-0-0”-aanduiding. Tijdens het rijden zijn vormen de finishvlag-leds aan beide kanten de dagrijlichten. 
A225589 largeDe exclusiviteit van de RS 3 performance edition wordt in het interieur nog eens benadrukt door een carbonplaatje met “1 of 300” erop. De Duitse basisprijs bedraagt € 75.000 voor de Sportback en € 77.000 voor de berline, wat flink wat meer is dan de € 63.870 die minimaal gevraagd wordt voor de gewone RS 3 Sportback en de € 65.310 van de berline die natuurlijk niet zo volledig uitgerust zijn. Exclusiviteit heeft nu eenmaal zijn prijs maar iets zegt ons dat het met de herverkoopwaarde van deze performance edition wel snor zit.

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.