Nieuws

© Audi

Slecht nieuws voor Audi Brussel: fabriek krijgt Q4 e-tron-productie dan toch niet

09 oktober 2023
Door Stijn Blanckaert

Audi Brussel, dat vandaag de elektrische Q8 e-tron bouwt maar ook de toezegging had gekregen om over de komende vier jaar 40.000 stuks van de Q4 e-tron te mogen bouwen, heeft vandaag te horen gekregen dat de productie van dat tweede model dan toch niet naar Brussel komt. Van de sluiting van de fabriek is absoluut geen sprake, klinkt het, maar toch is dit geen goed nieuws.

 

Vandaag is de ultramoderne Audifabriek in het Brusselse Vorst de enige plaats waar de zopas gefacelifte Q8 e-tron SUV wordt gebouwd. Daarnaast zou de fabriek ook de kleinere Q4 e-tron SUV gaan assembleren. Er was sprake van 40.000 stuks over een periode van vier jaar, om de te kleine productiecapaciteit in het Duitse Zwickau, waar het merendeel van de Q4 e-trons nog altijd gebouwd zou worden, aan te vullen. 

Door een daling naar de vraag naar elektromodellen en de daardoor veroorzaakte plotse overcapaciteit in Zwickau (Oost-Duitsland), dat ook de elektrische Volkswagens van de ID-reeks bouwt, werden daar al een driehonderdtal tijdelijke contracten niet verlengd. Ongetwijfeld om de fabriek in Zwickau alsnog op volle capaciteit te kunnen doen draaien is nu beslist om dan toch geen extra model naar Brussel te brengen. 

De beslissing werd vanmorgen bekendgemaakt aan het personeel in een bijzondere ondernemingsraad. De beslissing zou geen gevolgen hebben voor de vaste tewerkstelling in de fabriek, waar zo’n 3.000 werknemers auto’s bouwen, maar de vakbonden vrezen wel dat tijdelijke jobs niet verlengd zullen worden nu het extra model er niet komt. 

In afwachting van de ondernemingsraad had de ochtendploeg vanmorgen om 6 uur al het werk neergelegd. 

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.