Nieuws

© Skoda

Skoda Enyaq Coupé iV: modieuze elektro-SUV

31 januari 2022
Door Stijn Blanckaert
Dat Skoda een coupéversie van zijn succesvolle Enyaq iV-elektro-SUV zou afleiden was al bekend, maar nu krijgen we hem ook te zien. Zijn design is weinig verrassend maar wel geslaagd. De coupé komt met twee batterijgroottes, vier vermogensversies en achter- of vierwielaandrijving.


enyaqcoupe rs gp 2467 finNet als de Enyaq iV is ook de nieuwe Enyaq Coupé iV gebaseerd op het MEB-modulair elektrisch autoplatform van de Volkswagen-groep. De coupé is 4.653 mm lang en 1.879 mm breed. Hij is ook 1.622 mm hoog, terwijl zijn wielbasis 2.765 mm bedraagt.

Het omvormen van de SUV tot een SUV Coupé door het laten aflopen van de daklijn achteraan zorgde voor een daling van de luchtweerstandscoëfficiënt (Cd) naar 0,234. Dat helpt natuurlijk voor wat betreft het rijbereik dat in het beste geval (op de Enyaq Coupé iV 80) tot 545 kilometer bedraagt volgens de WLTP-cyclus. 

Panoramisch dak standaard 

De daklijn loopt vanaf de B-stijl lichtjes af naar de achterkant en vloeit voort in de kofferklep met uitgesproken randen. De lijnen van het voertuig worden ook benadrukt door het donker getinte panoramisch glazen dak, dat standaard is op de coupé.enyaq coupers 34front up 2Het is het grootste panoramisch glazen dak in het Skoda-gamma, dat de hele oppervlakte van het dak bestrijkt en naadloos overgaat in de achterruit. Het is dunner dan het klassieke dak, waardoor er meer hoofdruimte is voor de inzittenden. Dankzij het glazen dak komt er ook meer daglicht binnen in het interieur. Een speciale coating helpt ervoor te zorgen dat het klimaat in de cabine aangenaam blijft.
enyaq coupers bumper front 2Net als bij de klassieke Enyaq iV, is de coupé beschikbaar met de optionele Crystal Face, waarbij verticale lamellen van het radiatorrooster verlicht worden door 131 leds, terwijl een horizontale lichtstrip de prachtige uitstraling van de auto afwerkt. 

Verschillend van de SUV

Met zijn eigen, opmerkelijke voorbumperschort ziet de Coupé er anders uit dan de originele Enyaq iV. Ook de zijschorten in koetswerkkleur zijn exclusief voor de coupé en zorgen ervoor dat de auto er nog langgerekter uitziet. De daklijn loopt vanaf de B-stijl zachtjes af naar de achterkant en gaat naadloos over in de uitgesproken achterkant.

Voor het eerst als RS

De coupé is verkrijgbaar in vier varianten. Het vermogen begint bij 132 kW (180 pk) en 310 Nm bij de Enyaq Coupé iV 60 met achterwielaandrijving, die is uitgerust met een batterij van 62 kWh (netto: 58 kWh). De Enyaq Coupé iV 80 wordt ook op de achterwielen aangedreven en produceert 150 kW (204 pk) en 310 Nm en heeft een batterij van 82 kWh (netto: 77 kWh). Naast deze grotere batterij, hebben de Enyaq Coupé iV 80x en RS iV een tweede motor op de vooras, waardoor deze twee modellen vierwielaandrijvers zijn. De 80x heeft een systeemvermogen van 195 kW (265 pk) en een maximumkoppel van 425 Nm, terwijl het topmodel van het gamma, de nieuwe Enyaq Coupé RS iV in totaal 220 kW (299 pk) en een maximumkoppel van 460 Nm levert. 

Het gaat daarbij om de allereerste elektrische Skoda RS die naast de Sportline het sportievere gamma vervolledigt. Kenmerkende eigenschappen zijn sportieve bumpers en zijschorten, aluvelgen van 19 tot 21 duim en ook de Crystal Face-verlichting van het radiatorrooster die standaard is. Verder krijgt de RS een heleboel zwarte designdetails en de voor de RS-modellen typische rode reflecterende strip die over de volledige achterkant van de auto loopt. 

De Enyaq Coupé RS iV accelereert in 6,5 seconden van 0 naar 100 km/h en haalt een topsnelheid van 180 km/h, wat 20 km/h meer is dan de andere varianten van de coupé. De RS is uitsluitend verkrijgbaar in de kleur Mamba Green.

De Enyaq Coupé RS iV is verkrijgbaar met twee modelspecifieke Design Selections die uitsluitend voor deze specifieke variant zijn voorbehouden. In beide opties bestaat de standaarduitrusting uit decoratieve dashboard- en deurlijsten met koolstofvezeleffect, pedaalkappen in aluminium design en sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen en een RS-logo. In de Design Selection RS Lounge zijn de stoelen bekleed met zwarte Suedia-microvezel met limoenkleurige randen en contrasterende stiksels. Dit kleuraccent is ook terug te vinden in de contrasterende stiksels van de vloermatten en het verwarmde multifunctionele lederen sportstuur met drie spaken en een RS-logo. Het dashboard is eveneens bekleed met zwarte Suedia-microvezel met decoratieve stiksels. De Design Selection RS Suite, waarbij de stoelbekleding gemaakt is uit zwart geperforeerd leder met grijze randen en contrasterende stiksels, is optioneel voor het sportieve topmodel van het gamma. Deze elementen komen terug op het multifunctionele lederen sportstuur dat ook wordt versierd met een RS-logo. Het dashboard is bekleed met een lederachtig materiaal dat past bij de stoelen en is gedecoreerd met contrasterende stiksels.
Laden

De batterij van de Enyaq kan aan snelheden van 50 tot 125 kW DC-snelladen. Thuis kan de Enyaq ‘s nachts handig worden opgeladen in zes tot acht uur met behulp van een AC-wallbox die tot 11 kW levert. Bijladen aan een publiek AC-oplaadpunt met hetzelfde maximumvermogen duurt ongeveer even lang. De coupé kan ook worden opgeladen met 2,3 kW met behulp van een conventioneel huishoudelijk stopcontact van 230 volt. 
enyaq coupe dashboard 213 duim-scherm en head-updisplay

De nieuwe coupé beschikt standaard over een centraal infotainmentscherm van 13 duim en een Digital Cockpit van 5,3 duim, die optioneel kunnen worden aangevuld met een head-updisplay met augmented reality.

De sportieve lijn van de Enyaq Coupé had geen al te negatieve gevolgen voor de kofferruimte, die met 570 liter met de achterbank rechtop nog altijd bovengemiddeld root is. Ondanks de aflopende daklijn is de hoofdruimte achterin dezelfde als die van de Octavia Combi. 

De lancering van de coupé gaat ook gepaard met twee nieuwe kleuropties die aan het Enyaq iV-gamma zijn toegevoegd: de metaalkleuren Phoenix Orange en Graphite Grey, dat het metallic Quartz Grey vervangt. Mamba Green is uitsluitend voorbehouden voor de RS-uitvoering.

De lancering van de coupé-variant wordt nog voor de zomer verwacht. De prijzen worden binnenkort bekendgemaakt.

Advies voor uw volgende bedrijfswagen?

Op zoek naar de ideale laadoplossing?

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.