Nieuws

© Lucid

Saoedi-Arabië opent zijn eerste autofabriek… voor elektrische Lucids

28 september 2023
Door Dieter Quartier

Het olieland bij uitstek heeft officieel zijn eerste autofabriek ooit ingehuldigd. Er worden geen dikke V8’en op benzine gebouwd, maar performante elektrische auto’s van het nieuwe merk Lucid. Ook voor de fabrikant zelf is het een primeur: het is zijn eerste overzeese productiesite.

 

De Lucid-fabriek is gevestigd in een industriegebied aan de rand van Jeddah, op slechts een paar kilometer van de Rode Zee. De toelevering van onderdelen kan daardoor gebeuren over zee en land. Fabriek is eigenlijk een te groot woord: er worden hier in eerste instantie enkel auto’s geassembleerd op basis van complete kits die verscheept worden vanuit Arizona (USA). Op termijn moet de site echter zelf volledige auto’s kunnen bouwen, a ra to van 155.000 stuks per jaar.

Met financiële zegen van de sjeik

De Lucid-fabriek kan rekenen op een investering van 3,4 miljard dollar en de steun van verschillende Saoedische autoriteiten, waaronder het Ministerie van Investeringen van Saoedi-Arabië (MISA), het Saudi Industrial Development Fund (SIDF) en de Economic City van King Abdullah Economic City (KAEC). Ze zal een centrale rol spelen in het bereiken van het strategische doel van Saoedi-Arabië om zijn economie te diversifiëren. Aan olie komt immers vroeg of laat een eind.

Tegen 2030 moet 30 procent van de nieuw verkochte auto's in het Koninkrijk elektrisch zijn. “Terwijl Saoedi-Arabië toewerkt naar zijn Vision 2030, zal onze fabriek de weg vrijmaken voor de elektrische auto-industrie van het land en de uitbreiding van de toeleveringsketen, en met de steun van de Saoedische regering zijn we er trots op dat we de ontwikkeling van lokaal talent in de technologie-industrie kunnen stimuleren. We kijken ernaar uit om lokaal geassembleerde auto's te leveren aan klanten in Saoedi-Arabië en daarbuiten", zei Peter Rawlinson, CEO and CTO, Lucid Group.

Deel op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.