Nieuws

© Lada

Russische autoverkoop stort helemaal in door oorlog Oekraïne

11 mei 2022
Door Stijn Blanckaert
De Russische autoverkoop daalde in april met niet minder dan 79% ten opzichte van vorig jaar. Dat is de grootste daling sinds het begin van de rapportering ervan in 2006. De oorzaak van de daling zijn de internationale sancties, de stopzetting van de productie, het vertrek van heel wat automerken uit Rusland en de sterke stijging van de rentevoeten.

Dat de Russische automarkt zwaar te lijden heeft onder de sancties die door veel landen zijn opgelegd na de Russische inval in Oekraïne is geen verrassing. Zowel de invoer als de binnenlandse productie zijn zwaar verminderd of stopgezet als gevolg van de beperkingen die de internationale sancties met zich meebrengen, en ook het stopzetten van de Russische verkoopactiviteiten van talloze merken laat zich voelen. Daarnaast stijgen de prijzen door de schaarste op de markt en zijn de tarieven van autoleningen in Rusland door de internationale financiële boycot fel gestegen, zodat veel Russen de middelen niet meer hebben om een auto te kopen.

79% daling

In vergelijking met april 2021 daalde de verkoop van nieuwe auto’s in Rusland vorige maan met 79% tot 32.706 auto’s, volgens gegevens van de Association of European Businesses. Nooit werd een grotere daling opgetekend sinds het begin van de rapportering in 2006. De cijfers van BMW, General Motors en Mercedes zijn bovendien nog niet opgenomen in dit aantal, omdat die merken slechts op kwartaalbasis hun cijfers rapporteren.

Zelfs de verkoop van de lokaal geproduceerde auto’s van Lada (gebouwd door AvtoVAZ, Ruslands grootste autobouwer) kelderde met 78 procent, stelt AEB.

Geen snel herstel verwacht

De daling van de Russische autoverkoop was nooit groter dan nu, want zelfs tijdens de harde Covid-lockdowns toen er gedurende lange periodes zo goed als geen autoverkoop mogelijk was kochten meer Russen een auto dan nu. Over het hele jaar zou de autoverkoop in Rusland naar verwachting krimpen met meer dan 50 procent, omdat de vraag zich waarschijnlijk ook bij een oplossing voor het conflict niet snel zal herstellen door een daling van de inkomens van de Russische bevolking en de erg hoge rentevoeten die er vandaag gehanteerd worden.

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.